737
Xειραψία και χαμόγελα από τους δύο ηγέτες | REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Σότσι: Οι γκέι, οι χάκερ, τα χημικά, στη συνάντηση Mέρκελ – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 22:48
Xειραψία και χαμόγελα από τους δύο ηγέτες
|REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Σότσι: Οι γκέι, οι χάκερ, τα χημικά, στη συνάντηση Mέρκελ – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 22:48

Την Τρίτη ξεκίνησαν οι συνομιλίες του ρώσου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου στο Σότσι. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διεθνή θέματα, όπως είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία και οι διμερείς σχέσεις. Αλλά όχι μόνο αυτά…

Η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον Guardian, προέτρεψε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διερευνήσει αναφορές σχετικά με τα βασανιστήρια και τις διώξεις των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία και να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους σε ολόκληρη την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πούτιν, η Μέρκελ δήλωσε ότι έλαβε «αρνητικές εκθέσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των ομοφυλοφίλων, ιδιαίτερα στην Τσετσενία».

Οταν πήρε τον λόγο, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε αυτό θέμα.

Στο τέλος Μαρτίου, μια έρευνα της ανεξάρτητης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα αποκάλυψε ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών της Τσετσενίας, η υπερσυντηρητική κοινωνία της οποίας θεωρεί το θέμα «ταμπού». Για πολλές οικογένειες η ομοφυλοφιλία συνιστά «έγκλημα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 100 ομοφυλόφιλους και υποκίνησαν συγγενείς τους να τους σκοτώσουν για «να σώσουν την τιμή» της οικογένειας. Τσετσένοι ομοφυλόφιλοι, που διέφυγαν στη Μόσχα, είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και ότι κρατήθηκαν σε μια «ανεπίσημη» φυλακή. Στις 20 Απριλίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επιβεβαίωση» αυτών των διώξεων.

Τι άλλο συζητήθηκε;

Επειτα από αναφορές ότι οι ρώσοι χάκερ παρενέβησαν στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν ενδείξεις «ξένης παρέμβασης» πριν από τις εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο. «Δεν αγχώνομαι, θα αγωνιστώ στις εκλογές με βάση τις πεποιθήσεις μου» είπε η ίδια.

Ο Πούτιν απάντησε λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν παρεμβαίνει ποτέ σε υποθέσεις άλλων χωρών. Δεν παρεμβήκαμε ποτέ στην πολιτική ζωή και την πολιτική διαδικασία άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να επεμβαίνει στη δική μας πολιτική ζωή και την εξωτερική πολιτική», τόνισε.

Η συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν, η οποία διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες, χρεώθηκε ως «προπαρασκευαστικές συνομιλίες» πριν από τη σύνοδο G20, στην οποία η Μέρκελ θα είναι «οικοδέσποινα» – στο Αμβούργο, τον Ιούλιο. Αναφορικά με την Ουκρανία και τη Συρία, η Μέρκελ παρότρυνε τη Ρωσία να εγγυηθεί τις εκεχειρίες που έχουν αποτύχει -επανειλημμένα- και στις δύο χώρες.

Αναφερόμενος στη θανατηφόρα επίθεση χημικών όπλων στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του καταδίκασε τη χρήση τέτοιων όπλων και ζήτησε αμερόληπτη έρευνα, παρ’ όλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν υπαιτιότητα του καθεστώτος Ασαντ. Ο ίδιος τόνισε ότι μια λύση στη Συρία απαιτεί προθυμία από τους εμπλεκόμενους να αγωνιστούν για ειρήνη και θα μπορούσε να συμβεί μόνο υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στις ερμηνείες που αφορούν στα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

2017-05-02T140754Z_440207079_UP1ED5213957F_RTRMADP_3_RUSSIA-GERMANY
Η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους (REUTERS/Alexander Zemlianichenko)

Και οι δύο ηγέτες, πάντως, αναγνώρισαν τις αποκλίσεις στις απόψεις που υπάρχουν μεταξύ τους, αν και ο Πούτιν προσπάθησε να τονίσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ότι η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας και επεσήμανε ότι το 35% του αερίου που χρησιμοποιεί η Γερμανία προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι πολυάριθμες πολιτιστικές και ανθρωπιστικές σχέσεις των χωρών, σε μια εποχή «σοβαρών διαφορών στις απόψεις». Χωρίς αυτά, είπε, οι σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας κινδυνεύουν να γίνουν «ακόμη πιο δύσκολες».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών δεν ήταν ποτέ μια εύκολη περίπτωση, παρά το γεγονός ότι και οι δύο μιλούν άπταιστα ο ένας τη γλώσσα του άλλου.

Πριν από δέκα χρόνια ο Πούτιν άφησε το μαύρο λαμπραντόρ του, Κόνι, να τριγυρνά στην αίθουσα ενώ έβγαζαν φωτογραφίες, παρότι είχε ενημερωθεί ότι στη Μέρκελ δεν αρέσουν τα σκυλιά, επειδή την είχε δαγκώσει ένα, όταν ήταν παιδί. Ο ρώσος πρόεδρος ήταν προφανώς ενοχλημένος που η Μέρκελ επέλεξε τότε να συναντηθεί με παρόντες τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους τους, σε αντίθεση με τις πιο οικείες προσωπικές συναντήσεις που είχε συνηθίσει με τον προκάτοχό της, τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τώρα, στις συνομιλίες παρευρίσκονταν, από ρωσικής πλευράς, ο  υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι σύμβουλοι του προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και Βλαντισλάβ Σουρκόφ. Από γερμανικής πλευράς, ο σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Κριστόφ Χόϊσγκεν, ο σύμβουλος επί θεμάτων οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής Λαρς Χέντρικ Ριόλερ και ο σύμβουλος επί ζητημάτων ευρωπαϊκής πολιτικής Ούβε Κορζέπιους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...