Η επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές του Partito Democratico του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν εμφατική μεν, αλλά λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Το ζήτημα είναι, μετά τη σκηνοθεσία αυτής της πολιτικής επιστροφής, τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Ματέο Ρέντσι.
Ο ίδιος είπε τα γνωστά: «Θα είμαστε ενωμένοι, για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, με αλληλεγγύη». Ενωμένοι; Ποιοι; Μεγάλο μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος (βλέπε Μάσιμο ντ’ Αλέμα) έχει αποχωρήσει και λόγω της όλο και πιο κεντρώας ρητορικής του νεαρού πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο η μαζική συμμετοχή των δύο εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις εκλογές της Κυριακής δείχνει μια κάποια δυναμική για το PD.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόβλημα του Ματέο Ρέντσι είναι το τι ακριβώς θέλει να κάνει, δηλαδή το ασαφές στίγμα του.
Θέλει να είναι ο Ρέντσι των φτωχών; Διότι αυτό περιέγραψε όταν ζήτησε να δημιουργηθεί «μια μεγάλη, κοινωνική συμμαχία με εθελοντές, με συνδέσμους και με τους πολίτες των πιο φτωχών περιοχών της χώρας», μιλώντας με έμφαση για συλλογικότητα και προβάλλοντας ένα ταπεινό προφίλ.
Ή θέλει να γίνει ο πραγματιστής Ρέντσι του πρωθυπουργικού θώκου; Η Deutsche Welle περιγράφει τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό ως έναν πολιτικό που κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι είναι «ο Εμανουέλ Μακρόν της Ιταλίας», υπενθυμίζοντας ότι ο γάλλος προεδρικός υποψήφιος εμπνεύστηκε από το πρόγραμμά του, κυρίως σε ότι αφορά τους νέους. Σχεδόν σε όλη την εκστρατεία του για τις εκλογές αυτές, ο Ρέντσι εμφανίσθηκε πάντως χωρίς γραβάτα. «Χωρίς γραβάτα αλλά με σταθερή, κεντρώα πορεία πλεύσης», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Ποιος θα είναι όμως ο Ρέντσι. Μπορεί να περάσει ως προοδευτικός ένας πολιτικός που θα συνεργαστεί με τον Μπερλουσκόνι και απορρίπτει κάθε συνεργασία με την Αριστερά; Και είναι τόσο σίγουρος ότι ο Μακρόν θα τα καταφέρει;
Διότι άλλο προεκλογική εκστρατεία και άλλο η προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα. Στη μεγάλη πορεία του για την ηγεσία στο PD ο Ρέντσι άφησε μια παράταξη διχασμένη. Και τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν για πρώτη φορά προβάδισμα στο ευρωφοβικό Κίνημα των 5 αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο.
Και έτσι, μέχρι στιγμής οι πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν να περισσότερο μια προσωπική εμμονή του Ρέντσι για ένα πολιτικό comeback παρά ουσιαστική αλλαγή συσχετισμών στην Ιταλία.
Ναι, είναι μόλις 42 ετών και έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά μήπως για μια ακόμη φορά η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολιτικές φιλοδοξίες ενός συγκεκριμένου ατόμου;
Τώρα λένε ότι ο Ρέντσι σκοπεύει να πιέσει για να γίνουν πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο. Του το ζητούν πολλοί συνεργάτες του. Αυτό σημαίνει ότι ο Πάολο Τζεντιλόνι είναι πλέον πρωθυπουργός υπό αίρεση, θα πρέπει να θεωρεί ότι η πρωθυπουργική του θητεία μπορεί να λήξει οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να πορευτεί η Ιταλία έτσι;
Πάντως ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία έσπευσε να τον συγχαρεί. «Χρειαζόμαστε μιαν Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ενότητας εναντίον του λαϊκισμού και του εθνικισμού», είπε. Για να δούμε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News