409
Ο Eρντογάν προσερχόμενος στη συνέντευξη Τύπου μετά το αποτέλεσμα, στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Murad Sezer

Επιφυλάξεις από Αθήνα και Λευκωσία για τη νίκη Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2017, 11:57
Ο Eρντογάν προσερχόμενος στη συνέντευξη Τύπου μετά το αποτέλεσμα, στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Murad Sezer

Επιφυλάξεις από Αθήνα και Λευκωσία για τη νίκη Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2017, 11:57

Με προσοχή και επιφυλακτικότητα αντέδρασαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χωρά και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού», προσέθεσαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε πως είναι αναγκαία την επίδειξη σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού. «Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ευχόμαστε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Εκτός αυτών η ίδια τόνισε: «Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο». Επίσης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «καισαρικό καθεστώς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Ερντογάν «να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας» και «όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης».

Αντίστοιχα, η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί με «μεγάλη προσοχή» τα δεδομένα και τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Τουρκία, μετά το χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ίδιο συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Χριστοδουλίδης υποδεικνύει ότι «χρειάζεται αναμονή για μια πιο ολοκληρωμένη και συνολική εικόνα για να μπορεί να καταλήξει κάποιος σε ποιο ασφαλείς εκτιμήσεις, όσο δύσκολο και αν είναι ένα τέτοιο εγχείρημα».

Στην δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρει ότι κάποια πρώτα δεδομένα είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, όπως για παράδειγμα ότι βάσει του αποτελέσματος «η Τουρκία είναι μια διχασμένη χώρα, το “ναι” έχασε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, οι υποστηρικτές του “όχι” ήδη αμφισβητούν το αποτέλεσμα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για τις συνταγματικές αλλαγές και κάποια άλλα σημαντικά δεδομένα».

Σίγουρα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης, «έχουμε στην Τουρκία μια ιδιαίτερη κατάσταση πραγμάτων και ένα αποτέλεσμα, που ανάμεσα σε άλλα, και σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ δεν ήταν αναμενόμενο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...