Ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει βρεθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Στουρνάρα ότι την τελευταία εβδομάδα έχει τοποθετηθεί δύο φορές «περισσότερο ως κομματικό στέλεχος και λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης», ενώ σχολίασε ότι η ανάλυση που έκανε ο επικεφαλής της ΤτΕ ταυτίζεται με εκείνη της ΝΔ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ να «σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη θεσμική του ιδιότητα ή να σταματήσει να πολιτικολογεί». Σε ερώτηση για το αν θα διευκόλυνε την κυβέρνηση μία παραίτηση Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω κάτι τέτοιο. Θέλουμε να σταματήσει να πολιτικολογεί».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι «ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες πολιτικολογούν». Και ούτε είναι ο μόνος από την κυβέρνηση. Το Σάββατο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς άφησε υπονοούμενα για τις προθέσεις του διοικητή της ΤτΕ, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να πιστέψει «εκτιμήσεις που λένε ότι διατηρεί και καλλιεργεί πολιτικές φιλοδοξίες, οι οποίες είναι ασύμβατες με την ομαλή πορεία της οικονομίας και συμβατές μόνο με μια πορεία στον τοίχο».
Σημειώνεται ότι τον νέο κύκλο επιθέσεων κατά του κ. Στουρνάρα άνοιξε στις 20 Μαρτίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, όταν μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στον Χολαργό υποστήριξε ότι «το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία εάν ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του».
Εκτός από τα υπονοούμενα για τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για «δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό παίζει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».
Μάλιστα τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης «υπάρχουν καθυστερήσεις με προσχήματα κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για να μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος». Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι «τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν εξελίξεις».
Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται ως αντίδωρο για το χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος». Αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξήγησε ότι για να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα , θα πρέπει να υπάρξει και μία μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους.
Ο ίδιος απέρριψε το σενάριο πρόωρων εκλογών και επέμεινε ότι «η λύση που προτείνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για τόσα και άλλα τόσα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News