Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο ρώσος ποιητής και συγγραφέας Γεβγκένι Γεφτουσένκο, ένα από τα σύμβολα της «αποσταλινοποίησης» στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο ρώσος ποιητής νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο της Οκλαχόμα και ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς, όπως ανακοίνωσε η χήρα του, Μαρία Ναβικόβα, στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Ο Γεφτουσένκο είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην πόλη Περεντελκίνο, κοντά στη Μόσχα, όπου θα τελεστεί και η κηδεία του.
Ο Γεφτουσένκο είχε προταθεί το 1963 για Νομπέλ Λογοτεχνίας και είχε συγγράψει περισσότερα από 150 βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.
«Όταν η αλήθεια αντικαθίσταται από την σιωπή, η σιωπή είναι ψέμα», έγραφε ο Γεβγκένι Γεφτουσένκο για το ιστορικό ποίημά του «Μπάμπι Γιαρ». Το έγραψε το 1961 και αναφέρεται στη μεγάλη σφαγή (και) των Εβραίων του Κιέβου το 1941 από τους Ναζί, ερχόμενος σε αντίθεση με την πολιτική της χώρας του που είχε επιλέξει να αποσιωπήσει το συμβάν.
Το ποίημα «Babi Yar» κυκλοφόρησε στον παράνομο Τύπο, και αργότερα ενέπνευσε τον συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς στη σύνθεση της 13ης Συμφωνίας του. Στη Σοβιετική Ένωση του το ποίημα πρωτοδημοσιεύτηκε το 1984.
Ο Γεφτουσένκο υπήρξε το σύμβολο του αντισυμβατικού τρόπου ζωής στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου της «απόψυξης», που ακολούθησε μετά την απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ να προάγει την αποσταλινοποίηση του καθεστώτος, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Μολαταύτα, ο ίδιος ο Γεφτουσένκο κατόπιν μετετράπη σε προνομιούχο καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ, έως τα χρόνια της πτώσης της.
Γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1933 στο Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, ο Γεφτουσένκο εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα σε ηλικία 20 ετών. Σύντομα, έμελλε να γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα εντός της ΕΣΣΔ, καθώς η ελευθεροστομία του και η αντισυμβατικότητά του διέγραφαν μία ρήξη με τους έως τότε αποδεκτούς κανόνες της σοβιετικής λογοτεχνίας επί Στάλιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News