Αμφίβολη εξακολουθεί να παραμένει η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, καθώς οι διαφωνίες στα επιμέρους θέματα και κυρίως στο Ασφαλιστικό παραμένουν έντονες. Μετά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (χθες), η ημερομηνία επιστροφής έμεινε ανοικτή, ενώ σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, δύσκολα θα ληφθεί σχετική απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν θα είναι εύκολο», ήταν το σχόλιο ευρωπαίου αξιωματούχου, όπως αναφέρει ο ιστότοπος skai.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή. «Εξαρτάται από το πόσο θα μικρύνει η απόσταση, τις επόμενες μέρες, στα ανοιχτά θέματα». Πάγια θέση των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει το 80%-90% της συμφωνίας.
Η εμπλοκή προέκυψε όταν οι Θεσμοί –και όχι μόνο το ΔΝΤ– υπήρξαν αμετακίνητοι στο να εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 και όχι το 2020. Δύο ευρωπαϊκές πηγές επέμεναν ότι αυτή ήταν από την αρχή η θέση των Θεσμών, σε αντίθεση με όσα άφηναν να εννοηθούν στην Αθήνα οι κυβερνητικές πηγές, ότι δηλαδή οι Θεσμοί είχαν συμφωνήσει για μείωση των συντάξεων από το 2020 και αρκούνταν στη μείωση του αφορολογήτου από το 2019. «Η κυβέρνηση, ωστόσο, επί πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχε απαντήσει, αφήνοντας αυτό το σημείο να συζητηθεί στα τελικά στάδια», εξηγούσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το ζήτημα απασχόλησε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες που διεξήχθησαν τις ημέρες αμέσως μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, τότε ήταν που το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε για την έναρξη των περικοπών από το 2019, ενώ παρέμενε υπό διαπραγμάτευση το ύψος των περικοπών.
Επιστρέφοντας Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης στην Αθήνα, η κυβέρνηση υπαναχώρησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί ενόχληση στους Θεσμούς και να επαναφέρει το ΔΝΤ ακόμη και θέμα αύξησης του ορίου των απολύσεων. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί με πιο ομαλό τρόπο δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτοί από το ΔΝΤ.
Αυτή τη στιγμή παραμένει ανοικτό όλο το πακέτο. Με αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες ακόμη και για συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της Μάλτας είναι ιδιαίτερα χαμηλές έως ανύπαρκτες και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει απλώς μια νέα ευκαιρία να βρεθούν οι επικεφαλής των Θεσμών από κοντά και να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News