Από τον Μάιο, κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Νότιας Κορέας θα πρέπει –με τον νόμο- να εγκαταλείπουν την εργασία τους στις 4 το απόγευμα. Θα αναπληρώνουν τον «χαμένο χρόνο» με 30 λεπτά επιπλέον εργασίας από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.
Αλλά τα απογεύματα των Παρασκευών δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανένας στο γραφείο του ή στον χώρο εργασίας. Είναι μέρος του σχεδίου που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να ενθαρρύνει –ή να διευκολύνει- τους εργαζόμενους της χώρας να περνάνε χρόνο με την οικογένειά τους και βασικά να έχουν ελεύθερο χρόνο για να κάνουν ό, τι θέλουν.
Μάλιστα, η ίδια οδηγία πρέπει να υιοθετηθεί από εταιρείες κρατικών συμφερόντων, το γρηγορότερο δυνατόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εργασίας. Και αντίστοιχα κίνητρα θα δοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα ή να επινοήσουν δικά τους σχέδια ώστε να αποκτήσουν ελεύθερο χρόνο οι εργαζόμενοι.
«Πολλοί εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες έχουν πιο ευέλικτο ωράριο, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοχ Γουνγκ Σαν,
Βέβαια, για να φτάσει στο σημείο η κυβέρνηση να ζητεί από ιδιωτικές εταιρείες να δημιουργήσουν ελεύθερο χρόνο για τους εργαζομένους, έπρεπε οι τελευταίοι να χύσουν πολύ ιδρώτα και να χάσουν αμέτρητες ώρες από την προσωπική τους ζωή.
Οι Νοτιοκορεάτες εργάζονται κατά μέσο όρο 2.071 ώρες τον χρόνο, όταν ο μέσος όρος, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι 1.766 ώρες. Εκτιμάται ότι το 43% των εργαζομένων στη χώρα κάνουν υπερωρίες τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Επιτέλους, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η ανθυγιεινή εργασιακή ζωή δεν συμφέρει κανέναν.
Μία κυβερνητική επιτροπή κατέληξε σε νέα συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα: να τεθεί, μέχρι το 2018, ένα όριο στις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, από 68 σε 52 ώρες. Δίνουν ένα χρονικό διάστημα ενός έτους ώστε να προσαρμοστούν αναλόγως οι εργοδότες. Εκείνοι βέβαια αντιδρούν. Το πλαφόν στις ώρες εργασίας σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για νέο εργατικό δυναμικό και να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην παγκόσμια αγορά. Αρκεί να θυμούνται ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζονται τους εργαζόμενούς τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News