Οι ΗΠΑ ανανέωσαν τις συστάσεις τους προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, προειδοποιώντας για «αυξημένες απειλές από τρομοκρατικές ομάδες» στη χώρα.
Η οδηγία, που αντανακλά την τεταμένη κατάσταση στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι το καλοκαίρι, έρχεται μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
Στις συστάσεις που εκδίδουν προς τους πολίτες τους, οι ΗΠΑ τους καλούν «να σκεφτούν προσεκτικά την ανάγκη για ένα ταξίδι προς την Τουρκία» και «να αποφύγουν το ταξίδι στην νοτιοανατολική Τουρκία λόγω της μόνιμης απειλής από την τρομοκρατία».
Η σύσταση αναφέρει πρόσφατες, πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως στο κλαμπ Ρέινα και το στάδιο της Μπεσίκτας. Προσθέτει ότι η ενίσχυση της αντιαμερικανικής ρητορικής είναι πιθανό ότι θα εμπνεύσει μεμονωμένα άτομα να προβούν σε πράξεις βίας κατά Αμερικανών.
Εν τω μεταξύ την Πέμπτη φτάνει στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, σε μια επίσκεψη που έρχεται σε ευαίσθητη περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αλλά και ΗΠΑ – Ευρώπης, σχεδόν 20 ήμερες πριν από το δημοψήφισμα. Ο Τίλερσον δεν πρόκειται να συναντήσει κανέναν εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση.
Επισήμως οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα καλύψουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η κατάσταση στη Συρία, η προσπάθεια καταπολέμησης της ISIS στο έδαφος της Συρίας και η σταθεροποίηση στη χώρα. Κοινό ενδιαφέρον δεν σημαίνει όμως και κοινά συμφέροντα ή κοινές επιδιώξεις, στην περίπτωση των δυο χωρών.
Οι ΗΠΑ θέλουν την επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους και την στοιχειώδη αποκατάσταση των υποδομών. Θέτουν ακόμη σε υψηλότερη προτεραιότητα την μάχη κατά του ISIS παρά το τέλος του εμφυλίου στη Συρία και εκτιμούν ότι η συμφωνία της Αστάνα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις με τη μεσολάβηση Τουρκίας και Συρίας πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.
Η Sabah σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα οι επαφές της τουρκικής πλευράς με τον Λευκό Οίκο – τουλάχιστον έξι έχουν υπάρξει σε υπουργικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες.
Τα αγκάθια όμως είναι αλλού. Είναι αφενός στην έκδοση του ιμάμη κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί για οργανωτή του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Ο ίδιος το αρνείται, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν το αν και κατά πόσο θα τον εκδώσουν (έχουν λάβει πάντως το αίτημα). Αφετέρου είναι η μόνιμη εδώ και χρόνια κριτική για τις μεθόδους του Ταγίπ Ερντογάν και για την καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου.
Σύλληψη τραπεζίτη
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χθες Τρίτη συνελήφθη στις ΗΠΑ ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας, για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν στην οποία εμπλέκεται και ο ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ.
Η σύλληψή του προκάλεσε ταραχή στο περιβάλλον Ερντογάν καθώς ο αντιπρόεδρος της Halkbank, είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παραίτηση τέσσερις υπουργοί.
Ο Ερντογάν τότε ως πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «συνωμοσία» και είχε κατηγορήσει τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη οι διώξεις εναντίον των υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News