Μπορεί το περιοδικό σύμβολο των πλούσιων του πλανήτη, η «βίβλος των καπιταλιστών» να βρεθεί στα χέρια ενός κινέζου πρώην χωρικού; Και όμως μπορεί. To πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την είδηση ότι ο κινεζικών συμφερόντων όμιλος Hna θέλει να αγοράσει το διάσημο περιοδικό.
Οι εποχές αλλάζουν. Ενα περιοδικό θεσμός που γεννήθηκε για να γράφει για τις «μπίζνες και αυτούς που τις κάνουν» και το οποίο έγινε διάσημο για τον ετήσιο κατάλογο των σούπερ πλούσιων του πλανήτη μπορεί να φύγει από αμερικανικά χέρια. Ο διεκδικητής λέγεται Τσεν Φενγκ, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Hna. Ο όμιλος με περιουσία 100 δισ. δολαρίων έχει στην κατοχή του την αεροπορική εταιρία Hainan Airlines, ένα τέταρτο του ομίλου ξενοδοχείων Χίλτον, την εταιρία Carlson που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Radisson και την Skybridge. Η τελευταία εταιρία ιδρύθηκε από τον Αντονι Σκαραμούτσι, έναν επιχειρηματία που προσφάτως κλήθηκε από τον Τραμπ να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου στον Λευκό Οίκο.
Δεν τα κατάφερε καθόλου άσχημα ο γιος δύο στελεχών του κόμματος από την επαρχία Σανξί που μεγάλωσε τα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης του τιμονιέρη Μάο και υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία. Μία άνοδος που σε κάποιους κακόπιστους προκαλεί το ερώτημα: μα πώς τα κατάφερε;
Οι βιογραφίες του ανδρός προσφέρουν λίγες πληροφορίες. Μετά την πολεμική αεροπορία μεταπηδά στην πολιτική και αναλαμβάνει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης να αναδιοργανώσει στην επαρχία Χαϊνάν μία αεροπορική εταιρία που αργότερα, και ως εκ θαύματος, από δημόσια γίνεται ιδιωτική. Και με τον ίδιο επικεφαλής.
Προφανώς είναι ικανός. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι αμέσως μετά πηγαίνει στις ΗΠΑ και καταφέρνει να πείσει το Νο 22 στη λίστα Φορμπς, τον Τζορτζ Σόρος, να επενδύσει στο σχέδιό του 25 εκατομμύρια δολάρια.
H ταχύτητα της ανόδου του και το εύρος των επενδύσεων στις ΗΠΑ προκαλεί υποψίες: επεκτείνεται συσσωρεύοντας υπερβολικά χρέη, δανείζεται φθηνότερα και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει πλάτες που πάνε πολύ πέρα από τα γραφεία της εταιρίας του. Το κυριότερο ερώτημα όμως είναι αν υπάρχουν άλλα πρόσωπα πίσω από την Hna και ποια είναι αυτά.
Και τώρα θέλει το Forbes. Οι εποχές έχουν πράγματι αλλάξει. Εδώ και τρία χρόνια η πλειοψηφία των μετοχών δεν ανήκει πια στους κληρονόμους του Μπέρτι Τσαρλς Φορμπς, του σκωτσέζου δημοσιογράφου, ο οποίος προτού ιδρύσει το περιοδικό εργάστηκε για τον Γουίλιαμ Χιρστ, τον «Πολίτη Κέιν» του Ορσον Γουέλς.
Η μικρή αυτοκρατορία που, εκτός από το περιοδικό διαθέτει τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη του κόσμου για οικονομικά θέματα, αυτή τη στιγμή ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο Integrated Whale Media. Για κάποιους εκείνη η εξαγορά ήταν η πρώτη φάση της περικύκλωσης. Ο επενδυτικός όμιλος Integrated Whale Media έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ και μέτοχοί του μεταξύ άλλων είναι και οι ταϊβανέζοι της Asus, του γίγαντα των υπολογιστών.
Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και τώρα καταφθάνουν οι πραγματικοί Κινέζοι, εκείνοι του Πεκίνου οι οποίοι είναι έτοιμοι να δώσουν 400 εκατομμύρια δολάρια για να πάρουν το πλειοψηφικό πακέτο, όταν μόλις τέσσερα χρόνια πριν η αξία ολόκληρου του ομίλου Forbes ανερχόταν μόνο σε 175 εκατομμύρια.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Εκτός και αν ο καταπληκτικός Κινέζος κάνει άλλου είδους υπολογισμούς. Και το ερώτημα είναι για ποιον τους κάνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News