Για πρώτη φορά, ύστερα από 11 χρόνια, οι Ρουμπλικανοί ελέγχουν και τα δύο σώματα της αμερικανικής Βουλής. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ξεπερνούν κατά 44 έδρες τους Δημοκρατικούς. Κι όμως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που επιθυμεί τα τελευταία επτά χρόνια: την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, το περίφημο Obamacare.
Για την έγκριση του «American Health Care Act» που προωθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαιτούνταν 216 θετικές ψήφοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αρκούσαν 30 «αντιφρονούντες» βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να ναυαγήσει το μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης.
Η εσπευσμένη απόσυρση του νομοσχεδίου, λίγες ώρες πριν διεξαχθεί η -προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής- ψήφισή του, αποτελεί μία βαριά ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατυμπάνιζε προεκλογικά και μετεκλογικά -με πανηγυρικά σχόλια στο Twitter- ότι θα στρώσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Και όπως παραδέχθηκε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου, Σον Σπάισερ, ο κ. Τραμπ «έκανε τα πάντα» για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Κάπως έτσι, μόλις δύο μήνες αφού ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ βλέπει τα ποσοστά στήριξής του να βυθίζονται και την αξιοπιστία του απέναντι στους ψηφοφόρους του να συρρικνώνεται. Το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του «πάγωσε» ύστερα από σειρά δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα «έχασε» τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, ο οποίος κατηγορήθηκε για σκοτεινούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ, πλέον, οι σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστραλία, δεν είναι και οι καλύτερες.
Δείγμα του πλήγματος που υπέστη η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση αποτελεί και η πρώτη, πανικόβλητη, αντίδραση του ίδιου του αμερικανού προέδρου. Λίγα λεπτά αφότου αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά το νομοσχέδιο είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι «αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί»!
Συνέχισε εξηγώντας ότι «το Obamacare δυστυχώς θα εκραγεί, θα έχουμε μία πολύ άσχημη χρονιά». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «οι Δημοκρατικοί θα έλθουν σε εμάς και θα μας ζητήσουν να συντάξουμε ένα τέλειο νομοσχέδιο που θα είναι καλό για τους πολίτες της χώρας».
Τα στελέχη της κυβέρνησής του πάντως αντέδρασαν πιο ψύχραιμα και, στην ουσία, δέχθηκαν την ήττα.
Ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ο οποίος έπρεπε να συσπειρώσει τους βουλευτές πίσω από τη στήριξη του νέου νομοσχεδίου είπε: «Βρεθήκαμε πραγματικά πολύ κοντά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εξασφαλίσουμε συναίνεση». Και σε ένα πνεύμα ηττοπάθειας επεσήμανε: «θα ζήσουμε με το Obamacare στο εγγύς μέλλον».
Αντίστοιχα, ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Γουόκερ, από τη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε ότι «δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι πρόκειται για νίκη» χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ημέρα μία «καλή στιγμή» για το Δημοκρατικό Κόμμα. Και είχε δίκιο. Οι Δημοκρατικοί καλωσόρισαν με ενθουσιασμό τις εξελίξεις, ενώ το ίδιο έκανε και η πρώην υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, με σχόλιο που ανάρτησε στο Twitter, κάνοντας λόγο για μία νίκη για τους 24 εκατ. πολίτες που θα κινδύνευαν να χάσουν την ασφάλισή τους/
Today was a victory for all Americans. pic.twitter.com/LX6lzQXtBR
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) March 24, 2017
Τελικά, για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η απόπειρα να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο δεν ήταν απλώς ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Ηταν και μία δοκιμασία για την ενότητά του υπό έναν αρχηγό που εμφανίστηκε πριν από αρκετούς μήνες ως αουτσάιντερ. «Πρέπει να κάνουμε ενδοσκόπηση για να δούμε αν είμαστε ικανοί να λειτουργήσουμε ως κυβερνητικό σώμα», είπε χαρακτηριστικά ο Κέβιν Κρέιμερ, Ρεπουμπλικανός από τη Βόρεια Ντακότα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News