Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Κιμούλης, λίγες μόλις ημέρες μετά τον διορισμό του από την κυβέρνηση!
Στην επιστολή παραίτησής του μάλιστα ο ηθοποιός έκανε λόγο για «εσωκομματικές διαδικασίες» σχετικά με τη συγκρότηση της διοίκησης του ΚΠΙΣΝ και στηλίτευσε τις ενέργειες του διορισμένου από το υπουργείο Οικονομικών διευθύνοντα συμβούλου Νίκου Μανωλόπουλου.
Στην ουσία ο κ. Κιμούλης αποκαλύπτει ένα σκηνικό συγκρούσεων (και όχι ακριβώς «διαδικασιών») στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι εμφανές ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο παράλληλες «γραμμές εξουσίας»: αυτή του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα που τον επέλεξαν και αυτή του υπουργείου Οικονομικών που επέλεξε τον -με δεκαετίες θητείας στο Μέγαρο Μουσικής- κ. Μανωλόπουλο.
Στην ουσία μάλιστα ο κ. Κιμούλης αποκαλύπτει ότι μόλις τρεις εβδομάδες από τον διορισμό του διοικητικού συμβουλίου και έναν μήνα από την πανηγυρική παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο η κυβέρνηση αδυνατεί να δομήσει έστω ένα σχήμα επαρκώς ικανό να αναλάβει το τιτάνιο αυτό έργο.
Διότι ήταν αρχές του μήνα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν με ανακοίνωσή του τον κ. Κιμούλη ως πρόεδρο του ΚΠΙΣΝ απέναντι στην κριτική της ΝΔ. Τον περιέγραφε ως έναν άνθρωπο με γνώσεις και ικανότητες πολύτιμες για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Και δεν πέρασαν παρά 15 ημέρες και αυτός ο άνθρωπος υπέβαλε φαρδιά πλατιά την παραίτησή του! Και μάλιστα λέει ότι ελπίζει «για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του»!
Υπαινίσσεται δηλαδή ο κ. Κιμούλης ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκεφτεί με τη δέουσα προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, αυτού του τεράστιου και πολυδάπανου έργου πολιτισμού όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το είχε περιγράψει όταν παραλάμβανε ενθουσιασμένος για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου το κτίριο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ιδού τι περιγράφει ο κ. Κιμούλης στην επιστολή παραίτησής του:
«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού μας χάρτη. Η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο την συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
» Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων “εσωκομματικών διαπραγματεύσεων”, απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος -πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών- υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω.
» Ως μέλος μιας συλλογικότητας που δεν δύναται να ενεργοποιηθεί τελικώς -παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα όλον αυτόν τον καιρό- και ενός ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε παραγόμενο έργο εκ μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ΑΕ, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας.
» Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού. Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση. Ούτως ή άλλως έχει κατά κόρον γραφτεί πως έχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις στο παρελθόν για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Ευτυχώς για μένα δεν είμαι ανέστιος. Έχω τον τόπο της τέχνης μου. Εκεί κατοικώ. Ουδέποτε έχω παίξει ρόλο σε πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξα παιδί κομματικού σωλήνα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του.
» Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο βασικά πράγματα: πρώτον η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και δεύτερον όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας.
Με εκτίμηση
Γιώργος Κιμούλης»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News