Προσπαθώντας να πείσει ότι θέλει να γίνει η «Αγια-Σοφιά» στην πόλη του, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας παρέθεσε μια σειρά από λόγους για τους οποίους… δεν πρέπει να γίνει. Κάποιοι από αυτούς ήταν άκρως διασκεδαστικοί. Ακούστηκε, για παράδειγμα, ότι το γήπεδο της ΑΕΚ θα κόβει τον αέρα και θα αυξήσει κατά οκτώ βαθμούς τη θερμοκρασία στην περιοχή. Επίσης, ότι θα εμποδίζει τη θέα. Το ‘χει αυτό το κακό, η πρόοδος. Ακόμα κι αν δεν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο έργο, αλλά -απλώς- για μια μονοκατοικία που δίνεται αντιπαροχή.
Ο Αρης Βασιλόπουλος… το τερμάτισε, όταν παρουσίασε μια φωτογραφία με δεκάδες αναμμένους πυρσούς στο «πέταλο» του Ολυμπιακού Σταδίου (σε ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός), για να δείξει πως το παρακείμενο Αλσος θα κινδυνεύει να καεί. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν συνέβη όλα αυτά τα χρόνια που έστεκε εκεί το προηγούμενο γήπεδο, στις εκατοντάδες φορές που η Θύρα 21 φλεγόταν από τα βεγγαλικά. Αλλά, ποτέ δεν ξέρεις… Το γήπεδο το θέλει τόσο πολύ, ώστε έφτασε στο σημείο να πει πως χωρίς αυτό, ο Δήμος έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Στο ενημερωτικό υλικό που μοίρασε στους εκπροσώπους του Τύπου, μέσω USB stick, ο δήμαρχος «καρφώθηκε». Σε ένα απόσπασμα του κειμένου αναφέρει ότι «η δημοτική Αρχή συνεχίζει να είναι αντίθετη με το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με τις επιλογές και τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη και της ανώνυμης εταιρείας του με την επωνυμία Δικέφαλος Α.Ε.». Αυτό που παρέλειψε να γράψει, είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εξελίσσεται και σύμφωνα με τον νόμο.
Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη κι αν οι ανησυχίες του δημάρχου είναι δικαιολογημένες, υπάρχει μια πραγματικότητα που ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του επιμένουν να αγνοούν: όλα αυτά που σχεδιάζει η ΑΕΚ δεν είναι αυθαιρεσίες του Δημήτρη Μελισσανίδη. Εχουν κριθεί θετικά από τη Βουλή, το Συμβούλιο της Επικρατείας (με δυο αποφάσεις του), το αρμόδιο υπουργείο (Περιβάλλοντος), την Περιφέρεια και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Ο Αρης Βασιλόπουλος φώναξε τόσο κόσμο στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όχι για να καταγγείλει κάποια παρανομία στο project της ΑΕΚ, αλλά για να ζητήσει από την Κυβέρνηση έναν νέο νόμο που θα βγάζει παράνομες τις νόμιμες διαδικασίες που τηρήθηκαν. Για να πει στην κοινή γνώμη, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση που νομοθέτησε, η σημερινή που δεν κατήργησε ό,τι νομοθέτησε η προηγούμενη, το ΣτΕ που έκρινε τους νόμους συνταγματικούς, και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που τήρησαν αυτούς τους νόμους, έχουν άδικο – και το δίκιο το έχει ο Δήμος. Ούτε, καν, ολόκληρος ο Δήμος. Η δημοτική παράταξη που τον διοικεί.
Ούτε ο ίδιος ο κ. Βασιλόπουλος τόλμησε να ισχυριστεί ότι η ΑΕΚ δεν ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Πώς να πει κάτι τέτοιο; Η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης στον σύλλογο έγινε από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο νόμος κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής του Δήμου που προκάλεσε καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους. Το επίδικο ήταν ένα μικρό τμήμα του Αλσους. Μη φανταστείτε κανέναν πνεύμονα πρασίνου – μιλάμε για έναν σταθμό συγκέντρωσης απορριμμάτων ανάμεσα σε κάτι δέντρα. Επειτα, σύμφωνα με τον νόμο, ο αρμόδιος υπουργός (Πάνος Σκουρλέτης) υπέγραψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία ο προκάτοχός του (Λαφαζάνης) κράτησε επί έξι μήνες στα συρτάρια του γραφείου του. Ακολούθησαν, η έγκριση από την Περιφέρεια (παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που ζήτησε ο Δήμος) και η θετική -ομόφωνη- απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Οπότε, τι θέλει τώρα ο δήμαρχος; Να συζητηθούν όλα αυτά από την αρχή. Το γήπεδο, που παρουσιάστηκε επισήμως τον Νοέμβρη του 2013, να παραμείνει μακέτα για μερικά χρόνια ακόμα, και στη θέση του να διατηρηθεί αυτό το άθλιο χωράφι – σκουπιδότοπος που… κοσμεί το κέντρο της πόλης από το 2003, μετά την αυτοκτονική «γκάφα» του Γιάννη Γρανίτσα να κατεδαφίσει το «Νίκος Γκούμας», το οποίο υπήρξε σημείο αναφοράς της Νέας Φιλαδέλφειας από το 1930. Ακόμη και εάν παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα έξοδα τρέχουν, ήδη, εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει μπει ούτε ένα πετραδάκι στο έργο, αυτή η κουβέντα δεν επρόκειτο να καταλήξει πουθενά.
Ο φάκελος αδείας για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι έτοιμος από τις 15 Ιανουαρίου 2017, όμως η άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί
Πώς να συνεννοηθούν, δηλαδή, ένας δήμαρχος γεμάτος αρνήσεις και ιδεοληψίες, με μια εταιρεία που μελέτησε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για μια τέτοια κατασκευή προτού την αναλάβει; Στο ζήτημα των θέσεων στάθμευσης, για παράδειγμα, ο κ. Βασιλόπουλος φαίνεται να πιστεύει πως ένα γήπεδο 32.000 θέσεων -όπως το έχει σχεδιάσει η ΑΕΚ- θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον… 16.000 αυτοκίνητα. Αντε να του εξηγήσεις, ότι η σύγχρονη τάση στα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι να περιορίζονται οι θέσεις στάθμευσης, προκειμένου οι θεατές να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το υπερσύγχρονο «Γιουβέντους Στάντιουμ», χωρητικότητας 41.500 θεατών, το οποίο λειτουργεί καθημερινώς ως μουσείο του συλλόγου, τόπος ξενάγησης χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται το Τορίνο και πολυχώρος αναψυχής με οκτώ εστιατόρια και 20 καφετέριες ή μπαρ, διαθέτει μία θέση στάθμευσης για κάθε 11 επισκέπτες του, παρά τα 34.000 τ.μ. των εμπορικών του χρήσεων και τον άπλετο περιβάλλοντα χώρο (30.000 τ.μ. με πλατείες και χώρους πρασίνου). Αλλά, ο δήμαρχος ξέρει καλύτερα…
Ο φάκελος αδείας για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι έτοιμος από τις 15 Ιανουαρίου 2017, όμως η άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί, επειδή ο Δήμος έχει αναγάγει μία τυπική διαδικασία -την έγκριση της υψομετρικής μελέτης- στον τελευταίο θύλακα αντίστασης κατά του έργου. Για οποιοδήποτε κτίσμα -από πολυκατοικία μέχρι εμπορικό κέντρο- είναι υπόθεση δύο τριών ημερών. Στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ, εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο. Το… ωραίο της υπόθεσης είναι, ότι η μελέτη που υπέβαλε η «Δικέφαλος Α.Ε.» συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επειδή ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είναι ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που δεν έχει καθορισμένα υψόμετρα.
Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Βασιλόπουλος μπορούσε να λέει ότι «το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αφού η ΑΕΚ έχει ένα σωρό εκκρεμότητες». Αλλά σήμερα, που ο ίδιος κρατάει το στιλό για την τελευταία υπογραφή, στη συνείδηση των φίλων του συλλόγου είναι ο μοναδικός άνθρωπος που αντιστέκεται στο όνειρό τους, μέχρι παρεξηγήσεως. Θα ήταν δικαίωμά του να αρνείται το έργο. Δεν είναι δικαίωμά του να αρνείται τους νόμους.
Η περιπέτεια του γηπέδου της ΑΕΚ είναι, εν πολλοίς, η ιστορία των χαμένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν η νομοθετική, η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία συντονιστούν μεταξύ τους -σε μία σπάνια συναστρία-, ένας «κολλημένος» δήμαρχος μπορεί να αφήσει το project στα σχέδια. Οπότε, ποιος «τρελάθηκε» για να ποντάρει τα λεφτά του σε… αιώνιες μακέτες;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News