Από μια σύμπτωση, οι από όπου και αν πέρασαν καταστροφείς του πολιτισμού έκαναν μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στα περίχωρα της Μοσούλης, όπου συνεχίζονται οι μάχες για την απελευθέρωση της πόλης από τους τζιχαντιστές.
Ενώ οι μαχητές της ISIS έσκαβαν σήραγγες για την άμυνά τους έξω από την πόλη, εντόπισαν μέσα στο έδαφος ασσυριακά αγάλματα με φτερωτούς ταύρους. Η ISIS είχε «πέσει» κατά τύχη σε σημείο που αναζητούσαν οι αρχαιολόγοι.
Από καιρό εκτιμούσαν ότι στα ανατολικά περίχωρα της Μοσούλης, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Νινευή, θα υπάρχει κτίσματα κάτω από το τέμενος το οποίο, κατά την παράδοση, ήταν ο τάφος του προφήτη Ιωνά.
Ωστόσο η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο της ISIS και άρα αδύνατο να ερευνηθεί περισσότερο.
Μετά την ανακατάληψη της περιοχής από τις κυβερνητικές δυνάμεις, εντοπίστηκαν τα αρχαία ευρήματα.
Πρόκειται για ανάγλυφα με φτερωτούς ταύρους, τα οποία ήταν τοποθετημένα στις εισόδους του παλατιού, όλα έργα του 7ου αιώνα π.Χ, δηλαδή από την περίοδο ακμής των Ασσυρίων. Στην ίδια σήραγγα βρέθηκαν και άλλα ανάγλυφα, αλλά και μια στήλη ύψους τριών μέτρων με σφηνοειδή γραφή.
Τα ευρήματα επιβίωσαν από τις μάχες που μαίνονται εδώ και μήνες στην περιοχή, κινδυνεύουν όμως από την κατάρρευση της στοάς στη σήραγγα.
Για κάποιο άγνωστο -αλλά ευτυχή- λόγο οι τζιχαντιστές άφησαν τα αρχαία έργα άθικτα, αντίθετα με άλλα ευρήματα στο μουσείο της πόλης ή σε αρχαιολογικούς τόπους στο Ιράκ και τη Συρία.
Μόλις τον περασμένο μήνα εξάλλου δημοσιεύτηκε βίντεο με τζιχαντιστές να καταστρέφουν ασσυριακά έργα στο μουσείο της Νινευή, αν και, όπως γράφουν οι Times, είναι πιθανό πολλά από αυτά να ήταν αντίγραφα με τα πρωτότυπα να είναι φυγαδευμένα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News