Ασκοπη κίνηση ή ουσιαστική αλλαγή; Η συμβολή των οδών Σουάνστον και Φλίντερς, στο κέντρο της Μελβούρνης, θα αποκτήσει για περίπου έναν χρόνο φανάρια με γυναικείες φιγούρες στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων.
Η πρωτοβουλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Επιτροπή της Μελβούρνης» και το πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει να αντιμετωπίσει τις «λανθάνουσες προκαταλήψεις» για την κοινωνική θέση των γυναικών, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί του.
Πώς όμως η αντικατάσταση των φαναριών μπορεί αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες; «Υποσυνείδητα», απαντά η επικεφαλής του οργανισμού Μαρτίν Λετς, που δήλωσε στο δίκτυο ABC ότι το να υπάρχουν μόνο ανδρικές φιγούρες στα φανάρια συνιστά ξεκάθαρη προκατάληψη.
«Γνωρίζουμε ότι η Μελβούρνη είναι ξακουστή για τη ζωντάνια της, θα θέλαμε όμως να γίνει γνωστή και ως η πόλη που φροντίζει για την ισότητα (των φύλων)», είπε η ίδια.
Ο οργανισμός αποτελείται από σχεδόν 120 ενώσεις πολιτών και επιχειρήσεις και αγωνίζεται για ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε όλη την πολιτεία της Βικτόρια. Ενα από τα ισχυρά επιχειρήματά τους υπέρ της αλλαγής; Οτι η πρωτοβουλία δεν θα επιβαρύνει φορολογικά τους πολίτες, καθώς θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία ηλεκτρισμού VicRoads.
Δεν υποδέχθηκαν όμως όλοι την ιδέα εξίσου θερμά… Ο δήμαρχος της πόλης Ρόμπερτ Ντόιλ δήλωσε στην εφημερίδα Herald Sun ότι είναι υπέρ κάθε εγχειρήματος που θα στηρίζει την ισότητα των φύλων, «αλλά αυτή η αλλαγή το μόνο που μπορεί να φέρει είναι χλευασμό». Το ίδιο και αρκετοί χρήστες του Twitter, που βρήκαν την κίνηση μάλλον άσκοπη.
The country's gone officially mad. Now we have to change half of all pedestrian crossing 'green man' icons to women, for gender equality. ?
— Margaret Lomas (@MargaretLomasAU) March 6, 2017
Η Λετς ωστόσο επιμένει: οι αλλαγές στα φανάρια δείχνουν, «με ουσιώδη και πρακτικό τρόπο ότι το 50% του πληθυσμού είναι γυναίκες».
Η Μελβούρνη δεν είναι η πρώτη πόλη που υιοθετεί την ιδέα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Ρίτσμοντ, ένα προάστιό της, όταν οι αρχές τοποθέτησαν σε κεντρική διασταύρωση φανάρι που απεικονίζει τη Μέρι Ρότζερς, την πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλο της πόλης.
Για την ιστορία, η σύλληψη ανήκει στη Νέα Ζηλανδία, που ως η πρώτη χώρα που έδωσε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου φρόντισε να το… γιορτάσει απεικονίζοντας τη φιγούρα της ξακουστής σουφραζέτας Κέιτ Σέπαρντ σε οκτώ φανάρια στην πρωτεύουσά της, το Ουέλινγκτον, τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές γερμανικές πόλεις, ενώ η Βιέννη, το 2015, αντικατέστησε τα κλασικά της φανάρια με κάποια που απεικόνιζαν ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Σχολιάζοντας την απόφαση της Μελβούρνης, ο αυστραλός γερουσιαστής Μάλκομ Ρόμπερτς δημοσίευσε μια σχετική εικόνα στον λογαριασμό του στο Facebook με το σχόλιο «ξέρετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, σωστά;».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News