278
Ο Δημήτρης Βίτσας διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, και άλλων οπλικών συστημάτων, αλλά σε βάθος δεκαετίας | IntimeNews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αποστάσεις Βίτσα από τα σχέδια Καμμένου για τα εξοπλιστικά

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2017, 13:11
Ο Δημήτρης Βίτσας διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, και άλλων οπλικών συστημάτων, αλλά σε βάθος δεκαετίας
|IntimeNews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αποστάσεις Βίτσα από τα σχέδια Καμμένου για τα εξοπλιστικά

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2017, 13:11

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε, μιλώντας στη Βουλή, ότι υπάρχει σχεδιασμός όχι μόνο για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και για αγορά νέων αεροσκαφών τύπου F-35 (stealth), με αφορμή ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ωστόσο το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πήρε αποστάσεις από τα σχέδια του κ. Καμμένου, τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35.

Ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι κάθε τέτοιο αεροσκάφος κοστίζει 100 εκατ. ευρώ. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος για συντήρηση και υποδομές. Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα και πότε θα πάρουμε τα νέα μαχητικά; Το 2025», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και άλλων οπλικών συστημάτων των σωμάτων του στρατού, αλλά με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως και σε βάθος δεκαετίας.

Χρειάζεται, είπε, αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας αλλά υπάρχουν διάφορα σενάρια αναβάθμισης: «Πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θα πάρει, τι θα κερδίσει η αμυντική βιομηχανία μας. Υπάρχει διαδικασία, η αρμοδία Επιτροπή Βουλής, ΚΥΣΕΑ, και προχωράμε. Εχει σταλεί σχετικό αίτημα στην Ουάσιγκτον από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών. Η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται περί τα τέλη της άνοιξης».

«Υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα αλλά υπάρχει, άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά» διευκρίνισε ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

Αναφερόμενος, τέλος, στην «ανώτατη πηγή» του υπουργείου Αμυνας, που προέβλεψε ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα ύδατα της Κύπρου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφόρηση και ότι μένει στη δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος διέψευσε το σενάριο αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...