Είναι ίσως η πιο συνοπτική και ωμή περιγραφή της πορείας της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια. «Η μάχη της χώρας για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα έπρεπε να είχε λυθεί τον Μάιο του 2010, όταν η χώρα έλαβε 110 δισ. οικονομικής βοήθειας. Τρία πακέτα διάσωσης μετά, η Αθήνα παλεύει για τους όρους του τελευταίου πακέτου ύψους 86 δισ.», γράφει η αρθρογράφος της Guardian, Ελένα Σμιθ, στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, Observer.
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας αρχίζει το ρεπορτάζ περιγράφοντας την ημέρα που συνάντησε έναν 71χρονο αγρότη, τον Δημήτρη Κωστόπουλο, που ταξίδεψε από τη Θεσσαλία στο Σύνταγμα και διαμαρτυρήθηκε κατά της κυβέρνησης στο παναγροτικό συλλαλητήριο, για να μπει κατευθείαν στο ψητό: «Αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ –τα οποία οφείλει κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ- τον Ιούλιο κινδυνεύει με χρεοκοπία».
Και αυτό που αποδεικνύει ότι η χώρα πάει «από το κακό στο χειρότερο» όπως σημειώνεται στον τίτλο του άρθρου είναι αφενός η αβεβαιότητα και ο φόβος που έχουν επιστρέψει στις αγορές -«εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου», τονίζει – αλλά κυρίως η οργή των αγροτών, των πυροσβεστών και άλλων εργατικών σωματείων που εκφράζεται με διαδοχικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και στάσεις εργασίας.
Βέβαια οι διαμαρτυρίες των πολιτών για κάποιους μέσα από την κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητα «κακό» σημάδι! «Εύχομαι να κινητοποιούνταν περισσότεροι άνθρωποι. Οι διαμαρτυρίες είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA μας. Είναι σημαντικές, στέλνουν ένα μήνυμα», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας στην Observer.
Εδώ βρίσκεται η ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει σε αυτό το σημείο η Σμιθ. «Το αριστερό κόμμα έλαβε την εντολή της κυβέρνησης για να σκίσει τα μνημόνια .. Δύο χρόνια μετά έχει περάσει τα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας μέχρι σήμερα, καταβαραθρώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, μειώνοντας υπηρεσίες, επιβλέποντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της Ευρώπης και ανεβάζοντας τους φόρους στα πάντα, από τα αυτοκίνητα μέχρι την μπίρα».
Οπως παρατηρεί η αρθρογράφος, για πρόσωπα που υπέστησαν φρικαλέο βασανισμό για τις πεποιθήσεις τους κατά τη διάρκεια της Χούντας, όπως ο κ. Μπαλαούρας, τέτοιες πολιτικές είναι το λιγότερο εκνευριστικές»
Στις δηλώσεις που κάνει ο βουλευτής τονίζει ότι «εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία από την πλευρά μας, αλλά οι δανειστές δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους γιατί τώρα ζητούν περισσότερα. Θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί ένας τίμιος συμβιβασμός. Αλλιώς θα υπάρξει ρήξη».
Οσο για την κρίσιμη ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup, Δευτέρα, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, «όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015», υπενθυμίζει η Σμιθ.
«Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ”πουλήσουν” μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό», τονίζει.
Το άρθρο φιλοξενεί και σχόλια του Βαγγέλη Βενιζέλου, πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τονίζει ότι «είμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από αρκετά χρόνια». Αλλά παρατηρεί ότι «η μόνη διαφορά είναι ότι ενισχύεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα. Αυτή που ήταν κάποτε μία πολύ φιλική χώρα απέναντι στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και λιγότερο και αυτό έρχεται με μεγάλο κίνδυνο».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το Grexit είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, αλλά μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο σοβαρών διλημμάτων». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά δεν είναι τα μνημόνια που προκάλεσαν την κρίση. Η κρίση γεννήθηκε στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα», υπενθυμίζει.
Η εκτίμηση που κάνει ο κ. Κωστόπουλος, ο αγρότης που γνώρισε η αρθρογράφος στην πλατεία Συντάγματος, είναι η ίδια. Απλώς την αποτυπώνει με άλλα λόγια, πιο ζωντανά:«Αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι μας πιεζόμαστε. Μας σπρώχνουν σε μία κατεύθυνση εκρηκτική, κάπου που δεν θέλουμε να βρεθούμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News