280
Η Λίζα Σάλμπεργκ ζήτησε να κρατήσει την προηγούμενη καρδιά της λίγες ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Και οι γιατροί το επέτρεψαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου | insideedition.com

Πώς είναι να κρατάς την καρδιά σου μετά από μεταμόσχευση;

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 11:18
Η Λίζα Σάλμπεργκ ζήτησε να κρατήσει την προηγούμενη καρδιά της λίγες ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Και οι γιατροί το επέτρεψαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
|insideedition.com

Πώς είναι να κρατάς την καρδιά σου μετά από μεταμόσχευση;

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 11:18

Η Λίζα Σάλμπεργκ από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ στάθηκε πραγματικά τυχερή, καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και η επέμβαση ολοκληρώθηκε αισίως. Είχε όμως και μια ξεχωριστή επιθυμία μόλις άρχισε να αναρρώνει: να κρατήσει την «παλιά» καρδιά της στα χέρια της.

Η 48χρονη έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μία πάθηση που κάνει τους μύες της καρδιάς να διογκώνονται, με αποτέλεσμα να φράζουν οι κοιλίες της και το αίμα να ρέει με δυσκολία.

Διαγνώστηκε με την ασθένεια σε ηλικία 12 ετών και υπέστη το πρώτο της έμφραγμα μυοκαρδίου όταν ήταν μόλις 21. Ο παππούς, ο πατέρας και ο θείος της έφυγαν από τη ζωή για τον ίδιο λόγο, ενώ η κόρη της και τα δύο της ανίψια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Το 1995 έχασε την αδερφή της εξαιτίας της ασθένειας και τότε αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο για όσους πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (Hypertrophic Cardiomyopathy Association).

Στα 48 της οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταμόσχευση καρδιάς. Χρειάστηκε να περιμένει για 70 ημέρες μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης και τελικά η επέμβαση έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οπως δήλωσε ο γιατρός της, είναι σύνηθες ασθενείς να ζητούν να δουν τα όργανα που αποχωρίστηκαν κατά τη μεταμόσχευση. Στην αρχή εκείνος δίστασε, όμως τελικά της το επέτρεψε και μάλιστα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου.

Πώς είναι, λοιπόν, να κρατάς στα χέρια σου την πρώην καρδιά σου; Η Λίζα δήλωσε πως της φάνηκε «πολύ βαριά». Μετά την επιτυχή μεταμόσχευση, δήλωσε στο δίκτυο ABC News: «Πλέον έχω στη διάθεσή μου όλη τη ζωή, για να βρω τρόπους να βελτιώσω την υγεία των ανθρώπων».

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, περίπου 600.000 έως 1,5 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από την ίδια ασθένεια παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...