465
| Menelaos Myrillas / SOOC

Πού οφείλεται το ρεκόρ κίνησης του «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 10:11

Πού οφείλεται το ρεκόρ κίνησης του «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2017, 10:11

Τα καλά νέα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συνεχίζονται. Με φόρα από το 2016, ο πρώτος μήνας του νέου έτους κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2017 το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σημείωσε αύξηση των επιβατών άνω του 10% και αύξηση της κίνησης των αεροσκαφών κατά 4%.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση, κατά τον πρώτο μήνα του έτους, διακινήθηκαν 1,21 εκατ. επιβάτες, από 1,09 εκατομμύρια που ήταν τον Ιανουάριο του 2016. Κινητήριος μοχλός ήταν η επιβατική κίνηση προερχόμενη/κατευθυνόμενη από/προς το εξωτερικό, ενώ αντίθετα η κίνηση επιβατών η προερχόμενη από το εσωτερικό της χώρας, οριακά περιορίστηκε. Οι επιβάτες από/προς το εξωτερικό τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 18,5%, φτάνοντας τις 775,8 χιλιάδες. Η επιβατική κίνηση εσωτερικού υποχώρησε κατά 1,8% στις 430,6 χιλιάδες επιβάτες. Συνολικά η κίνηση διευρύνθηκε κατά 10,4%.

Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό θα μεταφραζόταν σε αύξηση της τουριστικής κίνησης, άρα και των κρατήσεων στα ξενοδοχεία (ακόμα και αν συνυπολογίσουμε τις απώλειες λόγω της «έκρηξης» του airbnb στην Αθήνα). Ωστόσο σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ δεν πρόκειται για τουρίστες, αλλά για τα ταξίδια που κάνουν οι Ελληνες οι οποίοι εργάζονται πια στο εξωτερικό. Αυτό σημείωσε με σχόλιό του στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Η αλήθεια είναι ότι από την έναρξη της κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες νέοι. Και αυτοί επιστρέφοντας για τις γιορτές -ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα- στην Αθήνα, συμβάλλουν στην αύξηση της επιβατικής κίνησης κάτι που έχουν παραδεχτεί και στελέχη του «Ελ. Βενιζέλος». Αυτές οι χιλιάδες νέων Ελλήνων του εξωτερικού, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δεν μένουν προφανώς σε ξενοδοχεία αλλά στα πατρικά τους γι’ αυτό και η δυσαρμονία ανάμεσα στην εκρηκτική αύξηση της επιβατικής κίνησης που ανακοίνωσε το «Ελ. Βενιζέλος» και στις κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα.

Ενδεικτικό της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης είναι και η πτώση -οριακή, αλλά πτώση- στις πτήσεις εσωτερικού που υποχώρησαν, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν αισθητά. Οι πτήσεις εσωτερικού προς/από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σημείωσαν υποχώρηση κατά 0,2%, φτάνοντας τις 5.029. Αντίθετα, οι διεθνείς πτήσεις προς/από το «Ελ. Βενιζέλος» σημείωσαν αύξηση κατά 7,1% φτάνοντας τις 6.869. Συνολικά, μέσα στον περασμένο μήνα, προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Σπάτων 11.898 αεροσκάφη, αυξημένα κατά 3,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016.

Η αύξηση της κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Ιανουάριο, ακολουθεί περίπου τον ρυθμό αύξησης που σημειώθηκε μέσα στο 2016. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς σημειώθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 10,7% και της κίνησης των αεροσκαφών κατά 7,4%. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί σε όλο το 2017, τότε στον ΔΑΑ θα περάσουν περί τα 22 εκατ. επιβάτες και θα προσγειωθούν πάνω από 200.000 αεροσκάφη. Στην πράξη, μέσα στο 2017 στον ΔΑΑ αναμένονται πάνω από 1.000 προς/απογειώσεις κατά μέσον όρο την ημέρα που θα μεταφέρουν περί τις 22.000 επιβάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...