1070
Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του κόμματός του στο Παρίσι | REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Φιγιόν ζητά συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται (ούτε επιστρέφει τα λεφτά)

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 18:38
Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του κόμματός του στο Παρίσι
|REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Φιγιόν ζητά συγγνώμη, αλλά δεν παραιτείται (ούτε επιστρέφει τα λεφτά)

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 18:38

Δώδεκα ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της Canard Enchaine για την αργομισθία της συζύγου του, για λεφτά των γάλλων φορολογούμενων δηλαδή που έπαιρνε η Πενελόπ ως δήδεν εργαζόμενη στο γραφείο του, ο Φρανσουά Φιγιόν αντιμετώπισε για πρώτη φορά το τέρας, τους γάλλους δημοσιογράφους που απαιτούσαν εξηγήσεις. Κάποιοι δε, ήλπιζαν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς θα τους ανακοίνωνε και ότι αποχωρεί από την κούρσα για την ηγεσία της χώρας, αλλά αυτό δεν έγινε. Ο Φιγιόν είπε ότι υπήρξε για χρόνια ακέραιος, ζήτησε συγγνώμη που προσέλαβε μέλη της οικογενείας του στο γραφείο του, αλλά είπε ότι δεν υπήρξε τίποτα το παράνομο – και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποχωρήσει.

Ο Φιγιόν, που μέχρι το σκάνδαλο ήταν φαβορί για την προεδρία αλλά τώρα βλέπει τον Εμανουέλ Μακρόν να τον προσπερνά, παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει για την υπόθεση που αφορά τόσο τη σύζυγό του όσο και τα παιδιά του. Μεταξύ άλλων ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς σημείωσε πως ουδέποτε έπραξε κάτι παράνομο και επέμεινε ότι η σύζυγός του είχε δηλώσει ότι δεν δούλευε για αυτόν επειδή ένοιωθε περισσότερο συνεργάτης παρά υφισταμένη.

Ο Φιγιόν είπε ότι νωρίτερα είχε καταθέσει επί τέσσερις ώρες στις αρμόδιες αρχές. Είπε πως ζητά συγγνώμη από τον γαλλικό λαό ο οποίος πλέον δεν ανέχεται τέτοιες οικογενειακές χάρες –αν και τέτοιου είδους προσλήψεις ήταν συνηθισμένες στη γαλλική πολιτική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια– και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» να υποκύψει στους «εκβιασμούς», όπως τους χαρακτήρισε, και να παραιτηθεί. Φυσικά για όλα φταίνε τα κακά μέσα ενημέρωσης, αυτό το επιχείρημα πλέον πηγαίνει με όλα και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Francois Fillon, former French prime minister, member of The Republicans political party and 2017 presidential candidate of the French centre-right, reacts during a news conference about a "fake job" scandal at his campaign headquarters in Paris, France, February 6, 2017. REUTERS/Benoit Tessier
Σε ένα χαρακτηριστικό στιγμότυπο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (REUTERS/Benoit Tessier)

Πιο αναλυτικά ο Φρανσουά Φιγιόν είπε:

«Κατανοώ τις ενέργειες της Δικαιοσύνης και κατανοώ ότι υπάρχουν ερωτηματικά. Κατανοώ επίσης την ανάγκη να τοποθετηθώ απέναντι στον γαλλικό λαό και θα το κάνω σήμερα.

» Ολα αυτά τα χρόνια κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως δεν έχω κατηγορηθεί για το παραμικρό. Πλέον ως υποψήφιος για τη γαλλική προεδρεία βρίσκομαι εν μέσω ψευδών ειδήσεων, κατηγοριών και παραπληροφόρησης.

» Ανακρίθηκα τέσσερις ώρες εγώ προσωπικά και η σύζυγός μου επί πέντε ώρες και έχουμε καταθέσει τα πάντα καθώς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ναι, η σύζυγός μου ήταν έμμισθη βοηθός τόσο δικιά μου όσο και του συνεργάτη μου για περισσότερα από 15 χρόνια.

» Μας έχουν κατηγορήσει πως λάβαμε ένα εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η σύζυγός μου λάμβανε κάτι περισσότερο από 3.000 ευρώ καθαρά το μήνα ως πτυχιούχος πανεπιστημίου και σύμφωνα με όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ολα όσα έχουν ειπωθεί για τα ποσά και την εργασία που η Πενελόπο έχει προσφέρει, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

» Η σύζυγός μου όλα αυτά τα χρόνια επιμελήθηκε για πολλούς απλές αλλά για εμένα προσωπικά εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές εργασίες. Η λίστα των όσων έχει προσφέρει πραγματικά είναι τεράστια και ο μισθός που λάμβανε είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένος και σύμφωνος με τους νόμους και την ηθική.

» Κάποιοι “ξέθαψαν” μία φράση από παλαιότερη συνέντευξή της και μάλιστα από αγγλικό μέσο στο οποίο δήλωνε πως ποτέ δεν ήταν εργαζόμενη μου. Και ναι, δεν ήταν ποτέ ούτε υφιστάμενη ούτε υπάλληλός μου, αλλά συνεργάτης αναγκαία που προσέφερε όπως κάθε άλλος συνεργάτης μου όλα αυτά τα χρόνια.

» Αναφορικά με τα ποσά που έχουν αναφερθεί για τα παιδιά μου, επίσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχουν κάθε ένα λάβει όλα όσα προβλέπει ο νόμος για τα τέκνα των πολιτικών, τα ποσά επίσης είναι καταγεγραμμένα και φορολογημένα.

» Μόνο ο γαλλικός λαός έχει δικαίωμα να με κρίνει και όχι ένα αμφιβόλου ποιότητας σύστημα των μέσων ενημέρωσης.

» Ζητώ όμως, συγγνώμη από τον γαλλικό λαό για το γεγονός της αρχικής πρόσληψης μέλους της οικογένειάς μου. Ο γαλλικός λαός δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο πλέον. Είναι απόλυτα κατανοητό και σε εμένα προσωπικά έγινε απόλυτα κατανοητό εδώ και τρία χρόνια που έχω διακόψει κάθε τέτοια σχέση με τη σύζυγό μου. Αν πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα ας το κάνουμε όλοι μαζί. Ας σταματήσουν όμως όλοι αυτοί που σήμερα μου κάνουν μαθήματα ηθικής τις κατηγορίες για κάτι που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πράττουν.

» Αναφορικά με όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα αναφορικά με τις σχέσεις μου με ρωσικές εταιρείες σας αναφέρω πως ουδέποτε είχα ρώσους πελάτες, ουδέποτε είχα ρωσική εταιρεία ως συνεργάτη και θα δώσω αναλυτικά όλα τα στοιχεία των λογαριασμών μου και της συζύγου στη δημοσιότητα μέσω λίστας.

» Τώρα που όλα είναι στο φως έχει έρθει η ώρα να δώσουν όλοι οι υπόλοιποι και αρχικά όλοι όσοι με κατηγορούν τα δικά τους στοιχεία στη δημοσιότητα.

» Για εμένα προσωπικά όλο αυτό το πλάνο έχει ως μόνο στόχο να πλήξει τον μόνο άνθρωπο που μπορεί πολιτικά να χτυπήσει το κατεστημένο, διεφθαρμένο σύστημα τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία.

» Ο πραγματικός κίνδυνος από το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που κάποιοι φαίνεται πως δεν μπορούν να περάσουν μέσω των εκλογών και επιλέγουν την κακοήθεια και την δυσφήμιση για να πετύχουν. Τίποτε δεν θα με πτοήσει. Έχω επιλεγεί από τους ίδιους τους, δεν είμαι υποψήφιος μόνο της δεξιάς αλλά ολόκληρης της Γαλλίας και δεν παραιτούμαι. Από σήμερα ξεκινά μία νέα προεκλογική περίοδος, μία περίοδος γεμάτη με περισσότερη θέληση και περισσότερη επιμονή από την πλευρά μου για μία Γαλλία καθαρή και δίκαιη για όλους».

Francois Fillon, former French prime minister, member of The Republicans political party and 2017 presidential candidate of the French centre-right, leaves after a news conference about a "fake job" scandal at his campaign headquarters in Paris, France, February 6, 2017. REUTERS/Benoit Tessier
Αποχωρώντας από τη συνέντευξη Τύπου. Αρκούν τα όσα είπε για να αποκαταστήσουν την πολιτική ζημιά που του προκάλεσε η υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του; Ο γαλλικός λαός θα δώσει την απάντηση (REUTERS/Benoit Tessier)

Σε σχετική ερώτηση για το εάν πρόκειται να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε η σύζυγός του ανεξάρτητα από το ύψος της αμοιβής ο Φιγιόν ήταν σαφής: «Γιατί να επιστραφεί η αμοιβή για μία εργασία που έχει αποδεδειγμένα παραδοθεί. Γιατί να επιστρέψει κάποιος αμοιβή για δουλειά που επί 15 χρόνια προσέφερε; Σας αντιστρέφω την ερώτηση και καλώ εσάς και τον γαλλικό λαό να απαντήσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...