538
Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ECOFIN της 6ης Δεκεμβρίου 2016 στις Βρυξέλλες | Alexandros Michailidis / SOOC

«Αγνοια» για πρωτοβουλία Νταϊσελμπλουμ δηλώνουν οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 18:26
Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ECOFIN της 6ης Δεκεμβρίου 2016 στις Βρυξέλλες
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Αγνοια» για πρωτοβουλία Νταϊσελμπλουμ δηλώνουν οι Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2017, 18:26

 Παντελή άγνοια εξέφραζαν στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες κοινοτικοί αξιωματούχοι σχετικά με την «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» για την οποία έσπευσαν να τοποθετηθούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του Eurogroup επιδιώκει να οργανώσει μέσα στην εβδομάδα συνάντηση όλων των πλευρών στις Βρυξέλλες, ώστε να κλείσει το ζήτημα ει δυνατόν μέχρι την επόμενη Παρασκευή και πάντως πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ωστόσο, ερωτώμενοι από την ανταποκρίτρια Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για το θέμα.

Οι πληροφορίες για την πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα, η οποία ωστόσο αποφεύγει –μέχρι στιγμής-  οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση καθώς περιμένει μήπως και προκύψει φως για την βούληση του ΔΝΤ σε σχέση με τη συμμετοχή  του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι αποφασισμένος να τελειώσει με την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Με βάση αυτή την επιδίωξη, πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι δεν θα παίξει παιχνίδια με πρόωρες εκλογές καθώς κάτι τέτοιο δεν δίνει διέξοδο στο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα απελευθέρωσης της οικονομίας. Γι’ αυτό και στις διαρκείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη φόρμουλα εκείνη του συμβιβασμού με υποχωρήσεις, που θα δίνει όμως και αντίστοιχο όφελος για την ελληνική πλευρά.

Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση θα καταθέσει συμβιβαστικές προτάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών θα κλείσει (αν επιτευχθεί τελικά) στο εξωτερικό και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας.

Αν σημειωθεί σύγκλιση στις Βρυξέλλες θα ανοίξει ο δρόμος για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Διαπιστώνεται ότι κοινή επιθυμία τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον τρέχοντα μήνα. Επιπλέον, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας το να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της στις 9 Μαρτίου την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Τι θα δώσει η Αθήνα

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διακηρυγμένες θέσεις της. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται πρόταση που προβλέπει (εφόσον κλειδώσει η συμμετοχή του ΔΝΤ):
1.    Άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, πιθανόν στα 7.500 (ή και κάτω των 7.000 ευρώ σύμφωνα με άλλο σενάριο).
2.    Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια.
3.    Επέκταση του κόφτη και για το 2019 (τουλάχιστον).
4.    Αναλυτική περιγραφή στην απόφαση του Eurogroup των μέτρων (δεσμευτικά) που θα ληφθούν αν ενεργοποιηθεί ο ενισχυμένος κόφτης.
5.    Πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές (ΦΠΑ σε νησιά, ΕΝΦΙΑ κτλ) σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
6.    Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
7.    Άμεση κατοχύρωση των μεσοπρόθεσων μέτρων για το χρέος.

Μάχη για τις συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι πιθανή μείωση των συντάξεων (μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς) «θα ρίξει την κυβέρνηση». Κατά συνέπεια, οι έλληνες διαπραγματευτές είναι κάθετα αντίθετοι στην προληπτική νομοθέτηση της μείωσής τους. Την «ευαισθησία» της Αθήνας για της συντάξεις φαίνεται, κατά πληροφορίες, να κατανοεί και το Βερολίνο.

Βέβαια είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να ζητήσουν παραπάνω παραχωρήσεις από όσες έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, παράγοντες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «αν η συμφωνία δεν αγγίζει τις συντάξεις, θα περάσει».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...