Η «λευκή» επιστολή Τσακαλώτου και τα δύο σενάρια για την αξιολόγηση
Σε μια νέα φάση «δημιουργικής ασάφειας» μοιάζει να εισέρχεται το υπουργείο Οικονομικών, λίγα 24ωρα πριν από το πρώτο Eurogroup του 2017. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ενημέρωση για το πώς οδεύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρώτη αυτή συνάντηση, την προσεχή Πέμπτη, με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, εν μέσω διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Κατά το ρεπορτάζ, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή προς τους Θεσμούς στην οποία περιλαμβάνονται τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας η οποία θα αφορά τόσο τη δεύτερη αξιολόγηση όσο και την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Ωστόσο σύμφωνα με τη γραμμή ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος προσέρχεται στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου «με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση», όμως στην σχετική επιστολή που έστειλε στους Θεσμούς «δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς»! Δηλαδή το μήνυμα του κ. Τσακαλώτου είναι του στιλ «θα σας πω από κοντά»! Αλλωστε από το Μαξίμου διαμήνυσαν εκ νέου ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ζήτημα πολιτικό»…
Ωστόσο, όπως ανέφεραν τη Δευτέρα τα «ΝΕΑ», οι τρεις ενότητες των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην επιστολή Τσακαλώτου, σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξουν μέσα στο πρόγραμμα, τους τρόπους διασφάλισης αυτών των στόχων, καθώς και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η κυβέρνηση ζητεί την επίλυση όλων των θεμάτων ταυτόχρονα, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, γνωρίζοντας ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αντίβαρο, που δεν είναι άλλο από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το Μαξίμου, γράφουν τα «ΝΕΑ», επιδιώκει μια συμφωνία «χέρι χέρι», με την κυβέρνηση να δέχεται την επέκταση και νομοθέτηση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με συνταξιούχους, με αντάλλαγμα τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων.
Τα δύο σενάρια για την αξιολόγηση
Ως προς την πιθανότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η «Καθημερινή» αναφέρει δύο σενάρια, ένα καλό και ένα κακό:
Πρώτο σενάριο. Μετά το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, οι Θεσμοί συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα μέτρα, και τότε –ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο– η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.
Δεύτερο σενάριο. Οι Θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο ευρωπαίων αξιωματούχων, τους οποίους επικαλείται στο ρεπορτάζ της η Ελένη Βαρβιτσιώτη. Πιο συγκεκριμένα, ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, τότε μεσολαβούν οι ολλανδικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και η Ολλανδία θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Την ίδια εποχή η Γερμανία θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές και δεν θα θέλει να συζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εκείνη τη δεδομένη στιγμή.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αρχές του φθινοπώρου, η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Και τώρα το καλό σενάριο θα είναι να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου. Οσο για το κακό…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News