Σημαντικές πολιτικές -και ως ένα βαθμό ιδεολογικές- διαφορές ανέδειξε το ντιμπέιτ των επτά υποψηφίων για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης, το οποίο έγινε την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν οι πολίτες κληθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος.
Η οικονομία και η ΕΕ, όπως και η πολιτική κληρονομιά του Φρανσούα Ολάντ, ήταν τα μείζονα πεδία διαφωνίας των επτά (έξι ανδρών και μιας γυναίκας), γράφουν σχετικά οι Financial Times. Μια κληρονομιά που ακόμα και για τους πρώην υπουργούς είναι «δύσκολο να την υπερασπιστεί κανένας».
Δύο από τους δημοσκοπικά επικρατέστερους, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, έστρεψαν τα πυρά τους κατά του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, του ανθρώπου που τους απέπεμψε από την κυβέρνηση.
Μαζί τους στην επίθεση, αλλά από μια άλλη οπτική, ένας επίσης πρώην, ο υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεϊγιόν, που μίλησε για «βαρβαρότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης Βαλς να προωθήσει κρίσιμη νομοθεσία πρακτικά χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, κάνοντας χρήση μιας συνταγματικής διάταξης.
Παρά ταύτα, ο Βαλς φαίνεται να έχει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης στις 22 Ιανουαρίου. Δεν φαίνεται όμως ότι θα τα καταφέρει απέναντι στον Μοντεμπούρ στον δεύτερο γύρο στις 29 Ιανουαρίου. Τρίτος φαίνεται να τερματίζει ο Αμόν, που μάλλον θα συνταχθεί με τον Μοντεμπούρ, θεωρούν οι Financial Times.
Με αυτά τα δεδομένα, η αριστερή πτέρυγα που εκπροσωπούν οι Μοντεμπούρ και Αμόν απέναντι σε έναν περισσότερο φιλικό με τις επιχειρήσεις Βαλς, θα έχει τον τελικό λόγο στην κομματική αναμέτρηση.
Για το κόμμα και τον υποψήφιο έπονται μεγαλύτερα εμπόδια. Με τις δημοσκοπήσεις ως τώρα να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικές, ο ρόλος του είναι -στην καλύτερη περίπτωση- άχαρος.
Είναι αρκετά πιθανό το Σοσιαλιστικό Κόμμα να πέσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά και, στην καλύτερη περίπτωση, να καταλάβει στην τρίτη θέση, κάτω από τον υποψήφιο της Δεξιάς και την Μαρίν Λεπέν. Από μια ακόμα μεγαλύτερη συντριβή, που θα ήταν και δεινή προσωπική αποτυχία, μάλλον το διέσωσε και η πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία.
Ενώ μάλιστα οι εσωτερικές διαφωνίες δεν λείπουν, οι σοσιαλιστές πλαγιοκοπούνται πολιτικά από τον πρώην υπουργό Εμανουέλ Μακρόν, του «μοναχικού καβαλάρη» ο οποίος κινείται αυτόνομα αλλά λίγο ως πολύ στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, αν και ποτέ δεν ήταν μέλος του κόμματος, ούτε είχε πολλές συμπάθειες μέσα σε αυτό.
Το μόνο κέρδος για τον επικρατέστερο είναι το προβάδισμα στην επόμενη ημέρα του κόμματος – που δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News