Η Δημοκρατική Συμπαράταξη «προσπερνά» σε βουλευτές τη Χρυσή Αυγή
Το άνοιγμα της Φώφης Γεννηματά, μετά και τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται πως διευρύνεται. Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η οποία μέσα σε ένα πρωινό έφθασε κατ’ αρχάς να αριθμεί 17 βουλευτές και έπειτα έφθασε τους 18, με την προσθήκη του Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος μέσα σε τρεις ώρες πρόλαβε να φύγει από το Ποτάμι, να συναντηθεί και να συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά!
Ο κ. Γρηγοράκος είχε διαγραφεί από την ΚΟ Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2016, όταν είχε κάνει δηλώσεις υπέρ του νέου τότε αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη – δηλώσεις που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που είχε διατυπώσει η κυρία Γεννηματά «μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος». Φαίνεται πως τώρα όλες αυτές οι αντιθέσεις (γύρω και από τον κ. Μητσοτάκη) έχουν αμβλυνθεί στο ΠΑΣΟΚ.
Και όπως φάνηκε η επιστροφή του κ. Γρηγοράκου στο «μαντρί» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν είναι η μόνη.
Το πρωί της Παρασκευής επιστολή στην οποία δήλωνε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. Στην επιστολή του ο Αχμέτ, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμπαραταχθεί με κοινοβουλευτικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός «μεγάλου ενδιάμεσου χώρου» και παραμερισμού «προσωπικών εγωισμών».
Επειτα από την εξέλιξη αυτή το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έμεινε με επτά βουλευτές. Η απάντηση του κ. Θεοδωράκη ήρθε μέσω twitter: «Ρωτούν “ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;”. Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς “θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;” Πολέμα!».
Ρωτούν "ήσασταν 11, τώρα είστε 7, τι θα κάνεις;". Τους απαντώ με Καζαντζάκη: Μην καταδέχεσαι να ρωτάς "θα νικήσουμε; θα νικηθούμε;" Πολέμα!
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) January 13, 2017
Πολλοί έσπευσαν εξ αρχής να προεξοφλήσουν ότι ο Αχμέτ θα είναι ο 18ος στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όντως ο πρώην βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ στις 12 το μεσημέρι, τους πρόσφερε σουτζούκ λουκούμ και έπειτα η κυρία Γεννηματά ανακοίνωσε την προσχώρησή του.
«Σας ενημερώνω ότι αποδέχτηκα την επιθυμία του Ανεξάρτητου Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος εντάσσεται στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗ.ΜΑΡ», ανέφερε σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με αυτήν την προσθήκη η Δημοκρατική Συμπαράταξη «ισοφάρισε» σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση τη Χρυσή Αυγή. Και πιθανολογείται πλέον ότι θα καταφέρει γρήγορα να την ξεπεράσει και να γίνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη εφόσον προσχωρήσει σε αυτήν και η Κατερίνα Μάρκου που και αυτή είχε αποχωρήσει από το Ποτάμι, αλλά και ο Γιώργος Καρράς που είχε φύγει από την Ενωση Κεντρώων.
Πέντε «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ για την επανεκκίνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Σε μία άλλη εξέλιξη που αφορά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πέντε πρώην κυβερνητικά στελέχη, από την ομάδα των λεγόμενων «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης και Δημήτρης Σωτηρλής, δήλωσαν ότι στηρίζουν «την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσπάθειά της να οικοδομήσει μια νέα, μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά, ικανή να οδηγήσει στην ανάκτηση της ηγεμονίας των πολιτικών ιδεών, στη συλλογική μας αυτογνωσία, αλλά και στην αποκατάσταση του δημόσιου ήθους και την ηθική της ατομικής και συλλογικής ευθύνης».
Χωρίς να αναφέρουν πουθενά τη λέξη ΠΑΣΟΚ, τονίζουν ότι «…έχουμε καθήκον απέναντι στην διαδρομή μας, αλλά και στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη την οποία υπηρετήσαμε από το 1974, να είμαστε παρόντες στο εγχείρημα επανεκκίνησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων, που ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού».
Για τους πέντε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς που στήριξαν τον εκσυγχρονισμό επί Κώστα Σημίτη, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα συνονθύλευμα εθνικολαϊκιστών με καθεστωτικές αντιλήψεις, αποδείχτηκε όχι μόνο ανήμπορη, αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα και όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο. Όμως, από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τον διαφαινόμενο κίνδυνο παλινόρθωσης της Δεξιάς και των δυνάμεων της ΝΔ, που με τις ανεύθυνες πολιτικές τους επιλογές, έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη που η χώρα μας οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και την αναγκαιότητα των Μνημονίων».
«Η αντιμετώπιση των τραγικών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων απαιτεί και επιβάλει άμεσα τη συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, για την δημιουργία ενός ισχυρού αυτόνομου προοδευτικού πόλου, ο οποίος αποκαθαρμένος από αριστερά στερεότυπα του παρελθόντος, λαϊκισμούς και σύνδρομα κυβερνητισμού, θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, θα δώσει ρεαλιστικό όραμα και ελπίδα στη νεολαία μας και θα ενεργοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ως ενεργοί πολίτες, πρώτα και πάνω απ’ όλα, θεωρήσαμε ότι:
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η συνδρομή μας στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γίνεται χωρίς αντισταθμίσματα, αλλά με την ιδιότητα του απλού πολίτη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News