Δέρμα λείο νεανικό, δίχως ρυτίδες και καθόλου ζάρες μέχρι τα… 100 υπόσχονται επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο ανάπλασης του δέρματος με τη μέθοδο αναγέννησης των λιποκυττάρων. Στο τιμόνι της πρωτοποριακής μεθόδου βρίσκεται ο έλληνας επιστήμονας Γιώργος Κωτσαρέλης, καθηγητής δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και όπως λέει ο ίδιος «η μέθοδος θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο περιποίησης του δέρματος».
Τα κύτταρα του λίπους που ονομάζονται λιποκύτταρα υπάρχουν ως φυσικά συστατικά του δέρματος. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε ως φυσική διαδικασία τα κύτταρα αυτά μειώνονται και δημιουργούνται ρυτίδες. Η βασική τους λειτουργία όμως δεν είναι η μη εμφάνιση των ρυτίδων. Τα εν λόγω λιποκύτταρα υπάρχουν για να μην προκαλούνται σημάδια από τις ουλές και τα τραύματα στο δέρμα. Η έλλειψη λιποκυττάρων όμως είναι η βασική αιτία που δημιουργούνται οι ζάρες στο δέρμα σε μεγάλη ηλικία. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο εύκολα μια γρατζουνιά μπορεί να αφήσει σημάδι, ακριβώς επειδή έχουν μειωθεί αυτά τα κύτταρα.
Την ίδια στιγμή σε νέες εργαστηριακές έρευνες που έκανε ο καθηγητής Κωτσαρέλης αποδείχθηκε ότι το μυστικό της νεότητας του δέρματος βρίσκεται καλά κρυμμένο στους θύλακες των μαλλιών. Από το σημείο αυτό απελευθερώνεται ένα ζωτικής σημασίας μόριο που ονομάζεται Οστική Μορφογενετική Πρωτεΐνη (BMP). Η BMP, μεταξύ άλλων αναγεννητικών ιδιοτήτων που έχει, δρα παράγοντας κύτταρα που επουλώνουν πληγές, τους μυοϊνοβλάστες οι οποίοι μετατρέπονται σε λιποκύτταρα.
Ο υπεύθυνος της μελέτης καθηγητής Γιώργος Κωτσαρέλης εξηγεί ότι ουσιαστικά με την ανακάλυψη αυτή μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε την επούλωση των πληγών χωρίς ουλές. Αυτό μπορεί να συμβεί αλλάζοντας τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης. Πώς; «Τυπικά οι μυοϊνοβλάστες που βρίσκονται στη ρίζα της τρίχας δεν μπορούν να μετατραπούν σε διαφορετικό τύπο κυττάρων, καθώς είναι ήδη διαμορφωμένα κύτταρα. Δεν είναι βλαστοκύτταρα που τα χειριζόμαστε και τα αλλάζουμε σε όποιο τύπο κυττάρου επιθυμούμε. Από την έρευνά μας όμως φάνηκε όμως ότι τελικά έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε αυτά τα κύτταρα και να τα μετατρέψουμε σταθερά και αποτελεσματικά σε λιποκύτταρα».
Οι δοκιμές για τη διαδικασία μετατροπής έγιναν και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, αλλά και σε κύτταρα ποντικών. «Αν και η έρευνά μας επικεντρώθηκε μόνο στις ουλές, η επιστημονική επιθεώρηση Science, όπου και δημοσιεύτηκε, κάνει αναφορά και σε πολλές περισσότερες εφαρμογές και είναι τιμή μου», λέει ο καθηγητής Κωτσαρέλης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος η απώλεια λιποκυττάρων εκτός από τη φυσιολογική γήρανση, συμβαίνει και σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις όπως η μόλυνση με HIV. «Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να μας οδηγήσουν στη δημιουργία νέας στρατηγικής αναγέννησης λιποκυττάρων στις ρυτίδες του δέρματος και τελικά σε μία νέα γενιά θεραπειών για την αντιγήρανση».
Ανακάλυψε και τις αιτίες της τριχόπτωσης και της φαλάκρας
Ο δρ Κωτσαρέλης με την επιστημονική του ομάδα ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια ότι μια προσταγλανδίνη, η PDG2, αποτελεί την αιτία για την εξασθένηση και τη συρρίκνωση των θυλάκων της τρίχας. Είναι ενδεικτικό ότι στους άνδρες με φαλάκρα τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι τρεις φορές υψηλότερα στις περιοχές όπου η τριχοφυΐα τους είχε αραιώσει.
Οι ερευνητές όμως έκαναν ένα βήμα παραπέρα: χρησιμοποιώντας ποντίκια κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η PDG2 είναι το κλειδί της φαλάκρας, αφού όταν εκτράφηκαν για να παραγάγουν υψηλά επίπεδα αυτής έχασαν όλο το τρίχωμά τους. Ακόμη όμως κι όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τρίχες στα πειραματόζωα, αυτές σταμάτησαν να μεγαλώνουν όταν τους χορηγήθηκε η ίδια πρωτεΐνη.
«Η αναστολή της ανάπτυξης των μαλλιών πυροδοτείται όταν η πρωτεΐνη δεσμεύεται σε έναν υποδοχέα στα κύτταρα των τριχοθυλακίων», εξηγεί ο δρ Κωτσαρέλης και προσθέτει ότι «η ανακάλυψη αυτή μας δείχνει πού πρέπει να στοχεύσουμε για να θεραπεύσουμε την ανδρική φαλάκρα».
«Τώρα το επόμενο βήμα είναι να δούμε εάν η θεραπεία θα είναι προληπτική, δηλαδή θα περιορίζεται στο να αποτρέπει τη φαλάκρα, ή αν θα επιτρέπει την ανάπτυξη μαλλιών», διευκρινίζει ο καθηγητής Δερματολογίας. Για να δοθεί οριστική απάντηση, όπως παραδέχεται, θα χρειαστεί χρόνος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News