Επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν για το Κυπριακό
Οπως αναμενόταν από την προηγούμενη εβδομάδα, οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας και της Τουρκίας επικοινώνησαν τηλεφωνικά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας. Η συζήτησή τους διήρκεσε 45 λεπτά. Αλλά το μεγάλο ερώτημα, αν δηλαδή θα παρευρεθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη για τη διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, παραμένει στον αέρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την επικοινωνία προκύπτει ότι οι δύο άνδρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εάν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές -το μεγάλο αγκάθι είναι το εδαφικό- θα μεταβούν στην πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Οπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν εποικοδομητική στάση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Εν τω μεταξύ, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Γενεύη έχουν αρχίσει, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί να ανταλλάσσουν απόψεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προτού επανέλθουν σε θέματα διακυβέρνησης. Ο κ. Αναστασιάδης έχει προαναγγείλει ότι αν δεν υπάρξει κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων προοπτική συμφωνίας στο εδαφικό ζήτημα, η πολυμερής διάσκεψη, στην οποία θα μετέχει και αντιπροσωπεία της ΕΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Εντονες ήταν οι διαβουλεύσεις και στην Αθήνα, καθώς ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις.
Και απ’ ότι φαίνεται και το ενδιαφέρον του Βερολίνου ήταν στραμμένο στις εξελίξεις στη Γενεύη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι «ευρωπαϊκής και όχι μόνο περιφερειακής σημασίας». Ο ίδιος εκτίμησε θετικά το γεγονός ότι θα μετέχει αντιπροσωπία της ΕΕ στη διάσκεψη ενώ, σχετικά με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας και της Τουρκίας τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο συμμετέχουν αρχηγοί κρατών για μία τελική λύση.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είχε κάνει σχετική ανακοίνωση νωρίτερα εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την επανένωση βρίσκονται στην «τελική ευθεία». Εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν θα χάσουν το θάρρος τους και θα αναζητήσουν συμβιβασμούς και στα υπόλοιπα διαφιλονικούμενα ζητήματα». Κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμβάλουν έτσι ώστε να επιτευχθεί «μια καλή λύση» και να «στεφθεί με επιτυχία η θέληση των Κυπρίων για επανένωση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News