573
Λουλούδια και πορτρέτα αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων, στον τόπο της τραγικής επίθεσης | REUTERS/Osman Orsal

Στην Κωνσταντινούπολη ή στο… Αιγαίο ο μακελάρης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 16:34
Λουλούδια και πορτρέτα αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων, στον τόπο της τραγικής επίθεσης | REUTERS/Osman Orsal

Στην Κωνσταντινούπολη ή στο… Αιγαίο ο μακελάρης

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2017, 16:34

Δεν είναι απίθανο το σενάριο. Ο δράστης της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, πέντε ημέρες μετά το μακελειό στο κλαμπ «Reina» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να έχει δραπετεύσει δια θαλάσσης. Ισως έχει ήδη καταφέρει να φτάσει σε κάποιο ελληνικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μία τουρκική φιλοκυβερνητική, εφημερίδα, η Aksem, υποστηρίζει ότι ο τρομοκράτης διέφυγε με φέριμποτ από την αποβάθρα Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης, πέρασε στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην περιοχή Μπαντίρμα και από εκεί πήγε στο Μπαλικεσίρ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, πέρασε σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά όπου και πιθανολογείται ότι εξακολουθεί να βρίσκεται.

A frame grab made from a video which was distributed by Turkish police and released on January 3, 2017, shows a man, the suspected gunman behind the attack at Reina nightclub, taking a selfie in Istanbul, Turkey. Dogan News Agency (DHA) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY.
Στιγμιότυπο ενός βίντεο όπου εμφανίζεται ο βασικός ύποπτος. Τη φωτογραφία δημοσίευσε η τουρκική αστυνομία (Dogan News Agency via REUTERS)

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ μπροστά στο ενδεχόμενο να κατορθώσει ο δράστης να περάσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το iefimerida, με υπηρεσιακό έγγραφο που εστάλη σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ζητείται η ενημέρωση όλων των υπηρεσιών και κυρίως των υπηρεσιών Ελέγχου Διαβατηρίων, «ούτως ώστε σε περίπτωση εντοπισμού ατόμου που προσομοιάζει με τον εικονιζόμενο στη συνημμένη φωτογραφία να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας της χώρας μας και άμεση ενημέρωση τόσο της Υπηρεσίας, όσο και της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας».

ief

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με δεδομένο ότι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης, που έλαβε χώρα την 01/01/2017 στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας, διαφεύγει της σύλληψης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να εισέλθει στη χώρα μας».

Πάντως, πληροφορίες που μεταδίδει άλλη τουρκική εφημερίδα, θέλουν τον άνθρωπο που σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε άλλα 65 να βρίσκεται ακόμη κάτω από τη μύτη των αστυνομικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Şafak, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις αστυνομικές δυνάμεις, ο μακελάρης κρύβεται σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικές δυνάμεις θα ερευνήσουν κάθε σπίτι που συνδέεται με την υπόθεση ή με τον ύποπτο.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις προς αναζήτηση των υπόπτων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών και εφόδων, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει αρκετά έντυπα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS σε διαφορετικά σπίτια. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η αστυνομία κατάσχεσε έναν υπολογιστή ο οποίος κατά την ανάλυση των αρχών έδειξε ότι εμπεριέχει πληροφορίες σχετικά με τον καταζητούμενο δράστη.

Ομοφωνία επικρατεί στον τουρκικό Τύπο, πάντως, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπήρξαν περισσότεροι από ένας δράστες. Αλλωστε, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) δεν αποκλείει το σενάριο ο καταζητούμενος να μην έδρασε μόνος του, αλλά να είχε κομβική βοήθεια από ακόμη δύο άτομα. Αυτόπτης μάρτυρας από τον τόπο της τραγωδίας υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο συνεργός του δράστη είναι μία γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Βεγίσι Καϊνάκ, δήλωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ότι ο δράστης είναι κατά πάσα πιθανότητα Ουιγούρος. Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία.

Ο κ. Καϊνάκ ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί οι πιθανές τοποθεσίες από τις οποίες έχει περάσει ο ύποπτος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει δραπετεύσει στο εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...