Πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ νωρίς για να λυθεί το Κυπριακό. Σε μερικά χρόνια θα είναι πολύ αργά. Αν δεν λυθεί τώρα, φέτος, σε λίγες μέρες στη Γενεύη, τότε η εκκρεμότητα θα τελειώσει είτε με βίαιη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, είτε με διχοτόμηση που θα διεκδικήσει πλέον πολιτική αναγνώριση.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος έλληνας Πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι η Αθήνα όχι μόνο διαμορφώνει άποψη για το Κυπριακό, αλλά σκοπεύει να την παρουσιάσει και δημοσίως. Οι προκάτοχοι του είχαν οχυρωθεί πίσω από το παραδοσιακό «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει» που είναι μεν βολικό, αλλά δεν σπρώχνει τα πράγματα μπροστά. Και, εντάξει, δεν σημαίνει πως επειδή το λέει το εννοεί, αλλά καιρός είναι να αποδείξει, προς τον ελληνισμό και την Ιστορία ότι δεν σιωπά μπροστά στις εμμονές του κυβερνητικού του εταίρου και του υπουργού των Εξωτερικών. Μέχρι πρόσφατα, άλλωστε, ήταν κρυμμένος πίσω από τον Νίκο Κοτζιά. Τώρα όμως πρέπει να πάρει τον λόγο. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν πάει την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, θα πάει και ο Αλέξης Τσίπρας και η Τερέζα Μέι, ώστε οι εγγυήτριες δυνάμεις να εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Όμως μισό λεπτό, να δούμε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, τι μπορούμε να περιμένουμε και τι να φοβόμαστε.
Στις 9 Ιανουαρίου αρχίζουν στη Γενεύη οι συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, πάντα στη βάση της διζωνικής Ομοσπονδίας. Κοινώς, αν λυθεί το Κυπριακό, το κράτος θα συγκροτείται από μία Ομοσπονδία δύο κοινοτήτων.
Στις 11 Ιανουαρίου οι δύο κοινότητες θα βγάλουν χάρτες στο τραπέζι προκειμένου να προσδιορίσουν επακριβώς τα γεωγραφικά της λύσης, δηλαδή την έκταση που θα καταλαμβάνει κάθε συνιστώσα κοινότητα. Και αν υπάρχει συμφωνία ή, έστω βρεθούν κοντά σε συμφωνία, τότε την επομένη, στις 12 Ιανουαρίου, θα γίνει η συζήτηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Εθνη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι εγγυήσεις, δηλαδή ο ρόλος και η παραμονή των στρατευμάτων της Τουρκίας, αποτελούν το σημείο τριβής και η «κόκκινη γραμμή» όσων διαφωνούν με αυτό το πλαίσιο λύσης. Οι «σκληροί», ανάμεσά τους και ο Νίκος Κοτζιάς, απαιτούν άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Αυτό η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν το δέχεται, συζητώντας, όμως, σταδιακή απόσυρση τους στο μέλλον. Μένει να δούμε και τι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το ενδεχόμενο να υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα σε ένα κράτος-μέλος το οποίο θα έχει αποκτήσει ενιαία υπόσταση.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί, λοιπόν, την ερχόμενη Δευτέρα, τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου. Και είναι ώρα που άπαντες, κυρίως όμως ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν να υπερβούν τις αγκυλώσεις και τις ενστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα το πετύχουν αυτό. Ειδικά ο Πρωθυπουργός, μπορεί να βρεθεί να στηρίζει μία λύση που θα καταγγέλλει ο κυβερνητικός εταίρος του. Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε και η ευκαμψία του κ. Καμμένου σε θέματα «αρχών» τείνει να καταστεί παροιμιώδης. Όμως πια τα ψέματα τελείωσαν, όπως και η εύκολη λύση με τις πατριωτικές κορώνες. Τώρα όλοι καλούνται να πολιτευτούν εθνικά και συνάμα έντιμα και ρεαλιστικά. Μπορούν, αλήθεια, να συνδυαστούν όλα αυτά σε μία κοινή στάση;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News