Αν βρεθείτε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο Ηράκλειο, θα εκπλαγείτε όσοι δεν ξέρετε το ηρακλειώτικο έθιμο της μπουγάτσας ή μπογάτσας, όπως την λένε οι πιο πολλοί Κρητικοί. Εκτός από τα κλασσικά μπουγατσατζίδικα της πλατείας στα Λιοντάρια και τα υπόλοιπα της πόλης, θα δείτε υπαίθρια κιόσκια όπου θα πωλείται το πρώτο για τους Ηρακλειώτες γλυκό του χρόνου.
Αμέτρητες μπουγάτσες με κρέμα και με τυρί καταναλώνονται την παραμονή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους στην πόλη του Ηρακλείου. Λέγεται ότι το έθιμο καθιερώθηκε από τους χαρτοπαίκτες, που επέστρεφαν στα σπίτια τους μόλις έμπαινε ο νέος χρόνος και ήθελαν να γλυκάνουν την οικογένεια με τη χαρά του κέρδους τους ή πριν την πικράνουν με τη χασούρα τους… Χαμένοι και κερδισμένοι, λοιπόν, κουβαλούσαν μπουγάτσα στα σπίτια τους για να μπει γλυκά ο νέος χρόνος!
Σιγά σιγά η γλυκιά συνήθεια γενικεύτηκε και έτσι έχει καθιερωθεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σαν βραδιά μπουγάτσας. Τώρα πια οι κερδισμένοι της βραδιάς κερνούν την παρέα τους μπουγάτσα. Εχουν να λένε πως η ηρακλειώτικη μπουγάτσα είναι η γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα, ενώ η χανιώτικη είναι η αλμυρή, με κρέμα μυζήθρας (αν και καταναλώνεται κι αυτή με ζάχαρη). Εντούτοις και στις δυο πόλεις -και όχι μόνο- μπορείτε να βρείτε υπέροχη μπουγάτσα και των δύο τύπων. Εγώ θα δώσω τις συνταγές που φτιάχνω εγώ τις μπουγάτσες στο σπίτι μου και που θεωρώ ότι είναι «καλές προσεγγίσεις» των διάσημων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News