Επέμενα για χρόνια και χρόνια πως ναι, μπορεί τον καφέ τον βάζουμε σε κέικ, σε μπισκότα, γλυκίσματα, όμως το βασίλειό του είναι ένα και μοναδικό: το φλιτζάνι. Ροφήματα με βάση τον καφέ, λικέρ και συναφή με άφηναν αδιάφορο – τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την τόνωση του διπλού εσπρέσο ή, έστω, του καπουτσίνο που με το γάλα σπάει την πίκρα μετά τον (καθιερωμένο πια) τρίτο καφέ της ημέρας.
Υπάρχει όμως μια γιορτινή (εξ ου και φωτεινή) εξαίρεση, το Espresso Martini, που δένει τον καφέ με το λικέρ και τη βότκα με τρόπο απρόσμενο αλλά τουλάχιστον εθιστικό. Οι καφεμανείς θα το λατρέψουν, οι όχι και τόσο φανατικοί θα δουν πως ταιριάζει περίφημα με τα γλυκά των ημερών. Ασε που βοηθάει να ενισχυθούν οι αντοχές για τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς…
Για τον τρόπο που προέκυψε υπάρχουν πολλές ιστορίες, η πιο δημοφιλής είναι πως κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ένα διάσημο μοντέλο βρέθηκε στο Fred’s Club στο Σόχο, στο Λονδίνο και ζήτησε από τον θρυλικό bartender Ντικ Μπράντσελ να της ετοιμάσει «κάτι που θα την ξυπνήσει». Εκείνος έριξε σε ένα σέικερ ένα σφηνάκι εσπρέσο, βότκα, λίγη ζάχαρη και μία δόση λικέρ Tia Maria. Ενθουσιασμένο το μοντέλο ζήτησε το όνομα του αυτοσχέδιου κοκτέιλ και ο Μπράντσελ απάντησε δίχως πολλή σκέψη: «Espresso Martini».
Ιδού τι χρειάζεται για δύο ποτήρια κοκτέιλ:
-100 ml βότκα
-70 ml λικέρ καφέ (μια καλή επιλογή είναι το Kahlua)
-2 σφηνάκια (περίπου 50 ml) δυνατό εσπρέσο
-περίπου δύο ποτήρια πάγο
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News