Πρώτα ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, κι ύστερα ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για ανθρώπους που λένε βλακείες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσους «δεν είναι καλά στην ψυχή τους» και ο Νίκος Βούτσης μίλησε για ανθρώπους που έχουν «πολιτικό σχέδιο να προκαλέσουν ασφυξία στη χώρα». Αναφέρονταν στο ίδιο πρόσωπο; Πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφερόταν στον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Αλλά η μοναδική «φωνή» που ακούστηκε την ίδια μέρα που έκαναν τις δηλώσεις τους οι έλληνες πολιτικοί, ήταν αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «πάντα οι συζητήσεις, για να μην πω οι επιθέσεις στη χώρα και παρεξηγηθούμε, ξεκινάνε από το Ασφαλιστικό γιατί είναι το εύκολο. Αυτά που λένε οι “έξυπνοι” εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες είναι βλακείες άνευ προηγουμένου». Αναφερόμενος τόσο στις θέσεις του ΔΝΤ και του Πόουλ Τόμσεν, όσο βεβαίως και στις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη χορήγηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» ο ίδιος τόνισε με νόημα ότι «από κάποιους είναι πολιτικό σχέδιο η χώρα να είναι πολύ σφιγμένη και να μη δίνουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κάνει κουμάντο στη χώρα».
Τόνισε ότι «παραβιάζουν κάθε όριο λογικής» και επιχειρούν εμπόδια στην πορεία της χώρας. Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που στηρίζουν τους άνεργους και τις οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση και πρόσθεσε «πως εάν δεν υπήρχε οικογενειακή οικονομία πολλοί άνθρωποι θα πέθαιναν στα κάρα. Πώς πιστεύουν όλοι αυτοί που λένε αυτές τις βλακείες ότι έχουν επιβιώσει τόσο καιρό οι άνεργοι, όσοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την ημιαπασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς. Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι, συντηρούν τα εγγόνια τους, τα παιδιά τους, τους άνεργους. Ελεος πια με αυτές τις ανοησίες…»
Και τελικά, οι αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, ήταν «προσχηματικές». Οπως είπε: «Είναι ανοησίες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν υψηλές συντάξεις, ότι υπάρχει ακόμα λίπος ή ότι υπάρχουν κρυμμένες λίρες κάτω από τα στρώματα. Ξέρουν πολύ καλά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, την ύφεση, το ΑΕΠ που έχει φτάσει, δεν κατάλαβα, τι θέλουν δηλαδή; Τα Βαλκάνια να γίνει μια ζώνη των 200-300 ευρώ, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα και με χαμηλές υπηρεσίες;»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News