422
Διαδηλωτής στην πόλη Ελ Πινιάλ καίει χαρτονόμισμα των 100 μπολίβαρ | REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Χάος στη Βενεζουέλα με την απόσυρση των χαρτονομισμάτων

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2016, 11:32
Διαδηλωτής στην πόλη Ελ Πινιάλ καίει χαρτονόμισμα των 100 μπολίβαρ | REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

Χάος στη Βενεζουέλα με την απόσυρση των χαρτονομισμάτων

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2016, 11:32

Μεγάλες ουρές, ταλαιπωρία και βανδαλισμούς έφερε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρ και να ανταλλάξει με μεγαλύτερης αξίας που για την ώρα είναι άφαντα.

Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές βγήκαν στον δρόμο ζητώντας από τους καταστηματάρχες να δεχτούν το χαρτονόμισμα και φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Σε άλλες περιπτώσεις καταγράφηκαν λεηλασίες.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε βίαια επεισόδια στην πόλη Καγιάο, στα νότια της χώρας, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση. Αλλες πληροφορίες, από το Associated Press, μιλούν για πάνω από 30 προσαγωγές και έναν τραυματία.

2016-12-16T213124Z_656429795_RC120B10FA90_RTRMADP_3_VENEZUELA-ECONOMY
Βανδαλισμένο κατάστημα στην πόλη Μαρακαΐμπο (REUTERS/Isaac Urrutia)

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε στους πολίτες προθεσμία λίγων ημερών για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρ, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να καταπολεμηθούν οι μαφίες στα σύνορα με την Κολομβία, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χάος.

«Καίμε τα χέρια των μαφιόζων», είπε ο Μαδούρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, για άλλη μια φορά επιρρίπτοντας ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας σε ντόπιες και ξένες μαφίες και κερδοσκόπους.

Τα σύνορα με τη Κολομβία και τη Βραζιλία έχουν κλείσει ως την Κυριακή (και σε κάποια σημεία ως και την Τρίτη), αναφέρει το BBC, με επίσημη δικαιολογία την αποτροπή των φαινομένων κερδοσκοπίας.

Ωστόσο, παρά το ότι το νέο νόμισμα θα έπρεπε να κυκλοφορήσει την Πέμπτη αυτό δεν συνέβη και οι πολίτες βρέθηκαν χωρίς τη δυνατότητα αγορών γιατί δεν έχουν στα χέρια του νόμιμο χρήμα. Δεν είναι γνωστό γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να διαθέσουν νέα, μεγαλύτερης αξίας χαρτονομίσματα.

Με τις φήμες να επιμένουν ότι τα νέα χαρτονομίσματα απλώς δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσουν πλήρως ως τον επόμενο μήνα και καλεί τους πολίτες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε μια χώρα, όμως, όπου το 40% του πληθυσμού δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό, η απόσυρση των μετρητών τους αφήνει χωρίς καμιά δυνατότητα συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, το Νοέμβριο υπήρχαν περισσότερα από 6 δισ. χαρτονομίσματα των 100 μπολίβαρ στην κυκλοφορία, δηλαδή ποσοστό 48% των χαρτονομισμάτων και νομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Αν και ήταν το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία, ο σχεδόν ανεξέλεγκτος πληθωρισμός των τελευταίων ετών το έχει κάνει πρακτικά άχρηστο. Στη μαύρη αγορά τα 100 μπολίβαρ ανταλλάσσονται μόλις για 2-3 αμερικανικά σεντ (περίπου το ίδιο αξίζουν σε λεπτά του ευρώ), οπότε οι πολίτες με δυσκολία -και αυτό σχεδόν μόνο στη μαύρη αγορά- εξασφαλίζουν τα βασικά για τη διαβίωσή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...