Οι Βραζιλιάνοι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους. Η μοίρα και το μέλλον τους παίχτηκαν σε μια πολιτική παρτίδα για γερά νεύρα στο κτίριο της Γερουσίας στη Μπραζίλια: το βράδυ της Τρίτης οι γερουσιαστές επικύρωσαν μια αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εισάγει αυστηρό όριο δαπανών για τα επόμενα 20 χρόνια με σκοπό την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού. Στην πράξη αυτό σημαίνει λιτότητα διαρκείας δύο δεκαετιών! Και είναι ένα σοκ για μια χώρα που μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες -για να μη θυμηθούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Η πρόταση για τη θέσπιση ορίου δαπανών έγινε από τον πρόεδρο Μικέλ Τέμερ ο οποίος αντικατέστησε την Ντίλμα Ρούσεφ μετά την καθαίρεση της τελευταίας με την κατηγορία της αλλοίωσης στατιστικών για να αποκρύψει ελλείμματα.
Συγκεκριμένα, το μέτρο περιορίζει για τα επόμενα 20 χρόνια την αύξηση των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ποσοστό του πληθωρισμού της περασμένης χρονιάς. Προβλέπεται πάντως η επανεκτίμηση του μέτρου σε 10 χρόνια.
Εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας η οποία διανύει δεύτερη χρονιά ύφεσης.
Απομένουν να ψηφιστούν από τη Γερουσία κάποια επιμέρους σημεία, όπως η εξαίρεση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, ωστόσο φαίνεται πως τα μέλη του σώματος εντέλει θα τα απορρίψουν.
Κατά των αλλαγών ψήφισε η αριστερή αντιπολίτευση, η οποία προσπάθησε να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν την ψηφοφορία στα πλαίσια του κανονισμού.
Το Reuters σημειώνει μάλιστα ότι η έγκριση της αναθεώρησης, που έγινε με ψήφους 53 έναντι 16, πιστώνεται σαν νίκη στην κυβέρνηση του Τέμερ που έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της σκάνδαλα διαφθοράς και την απογοήτευση των πολιτών. «Για να κυβερνούμε χρειάζεται να έχουμε θάρρος και εμείς έχουμε θάρρος», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος.
Ηταν μία νίκη μάλλον μικρότερης έκτασης από αυτήν που περίμενε η κυβέρνηση, η οποία χρειαζόταν μεν τουλάχιστον 49 ψήφους (πλειοψηφία τριών πέμπτων) αλλά έλαβε λιγότερες από όσες υπολόγιζε.
Επεται όμως και συνέχεια σε αυτό το «άνευ προηγούμενου» μέτρο, όπως το χαρακτήρισε και ο Τέμερ. Η δεύτερη φάση των αλλαγών περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και θα έρθει προς έγκριση στις αρχές του 2017 με σχεδόν δεδομένες από τώρα τις σφοδρές αντιδράσεις.
Ενώ η Γερουσία ψήφιζε, διαδηλωτές από συνδικάτα και άλλες ομάδες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κογκρέσο στη Μπραζίλια σε διαμαρτυρία για τις προτάσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα πλήξουν τα φτωχότερα στρώματα της χώρας. Τα επεισόδια πήραν βίαιη τροπή με την αστυνομία να προχωρά σε προσαγωγές και συλλήψεις.
Δημοσκόπηση στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo έδειξε ότι το 60% των ερωτώμενων τάσσεται κατά του μέτρου. Η αντίθεση σε αυτό είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νέων, αυτών με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και αυτών με μικρότερο εισόδημα. Δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη ότι οι πλουσιότεροι ψηφοφόροι στηρίζουν την αλλαγή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News