Μια εύθραυστη εποχή ανατέλλει στην Ιταλία. Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και την ήττα του στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, μοιάζει μεν με την προηγούμενη αλλά τα περιθώρια ελιγμών της έχουν πλέον περιοριστεί δραματικά.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο νέος πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε τα αναμενόμενα: «Θα στηρίξουμε την μέση αστική τάξη για να βγούμε από την κρίση. Στην Ευρώπη δεν θέλουμε να υπάρχει υπερβολική αυστηρότητα με την λιτότητα και παράλληλα ανοχή για τις χώρες που δεν αναλαμβάνουν βάρη και ευθύνες για το μεταναστευτικό»– είναι η γραμμή Ρέντσι και άλλωστε πολλοί από τους υπουργούς κράτησαν τις θέσεις τους.
Ο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε επίσης ότι αν χρειασθεί, η κυβέρνηση θα προσφέρει στήριξη στο τραπεζικό σύστημα, με ευθεία αναφορά στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena. Στην προγραμματική αυτή στρατηγική δεν υπάρχει η «αισιοδοξία πάση θυσία» που χαρακτήριζε την κυβέρνηση Ρέντσι, σχολίασαν κάποιοι.
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η αριστερή μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος δεν συμμετέχει με στελέχη της στη νέα κυβέρνηση. Και ανακοίνωσε ήδη ότι θα ψηφίζει «μόνον τα μέτρα που θα μας πείθουν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Στη Γερουσία, τα 18 πρώην μέλη της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και του πολιτικού σχηματισμού που είχε ιδρύσει ο Μάριο Μόντι, απείλησαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, διότι επεδίωκαν να αναβαθμιστούν και να εξασφαλίσουν τουλάχιστο ένα υπουργείο, χωρίς να τα καταφέρουν.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια οριακή πλειοψηφία δύο ψήφων να περνάει ο Τζεντιλόνι νόμους στη Γερουσία. Κάτι που, όπως σχολιάζει στην ανταπόκρισή της από τη Ρώμη η Deutsche Welle, δεν είναι φυσικά εγγύηση σταθερότητας και απρόσκοπτης πορείας. Η πλειοψηφία μπορεί να διευρυνθεί με την πάροδο των ημερών και με περιστασιακές συμμαχίες αλλά δεν πρόκειται σίγουρα για καλό οιωνό.
«O Τζεντιλόνι δεν εκπροσωπεί κανέναν» φωνάζει ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Ο ίδιος κραδαίνει την απειλή με μαζική, συντονισμένη παραίτηση των βουλευτών του από τη Βουλή ώστε να προκληθούν άμεσα εκλογές.
Οσο για τον Ματέο Ρέντσι; Αυτός σκοπεύει να ξεκινήσει περιοδεία στην Ιταλία με τροχόσπιτο (!) με στόχο να καταφέρει να πείσει τους πολίτες για να του δώσουν την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στο έκτακτο συνέδριο των «Δημοκρατικών», που αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News