Το πραξικόπημα «πλήγωσε» το οικονομικό θαύμα του Ερντογάν
Τις επιπτώσεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και το πογκρόμ που εφάρμοσε επί δικαίων και αδίκων το καθεστώς Ερντογάν καθώς από την αστάθεια που προκαλούν οι αμέτρητες τρομοκρατικές επιθέσεις, άρχισε να βιώνει η οικονομία της Τουρκίας η οποία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Για τον Ταγίπ Ερντογάν και το οικονομικό του επιτελείο είναι μια επιστροφή στο 2009 και αυτό δεν είναι καλό, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία στο γ’ τρίμηνο του 2016 η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,8%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν ακόμα και οι απαισιόδοξοι αναλυτές. Συγκριτικά, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξη ήταν 5,9% σε σχέση με το 2014!
Ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2016 κατά 8,4% σε σχέση με πέρυσι, η αγροτική παραγωγή κατά 8% και η καταναλωτική δαπάνη κατά 3,2%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Αρχή.
Σημειώνεται ότι, λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για την οικονομία κατά το 2015, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται τελικά στο 4% αντί του 6,1%, διαφορά που μεταφράζεται σε 140 δισ. δολάρια. Ακόμη αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο τα δύο πρώτα τρίμηνα αυτού του έτους.
Για το 2016 και με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2%.
Σπεύδοντας να εξηγήσει την πτωτική πορεία, η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μεχμέτ Σιμσέκ υπογράμμισε ότι η κάμψη στο διεθνές εμπόριο, οι μειωμένες ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες χώρες, αλλά και το πραξικόπημα και η ξηρασία ήταν οι παράγοντες που είχαν την επίπτωσή τους στο τελικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία για την οικονομία είναι δύσκολη για μια χώρα που έφτασε τα περασμένα χρόνια να τρέχει ακόμα και με διψήφια ποσοστά.
Η τουρκική λίρα κινείται καθοδικά τους τελευταίους μήνες και έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του τελευταίου τριμήνου έχασε άλλο 1,8%.
Σημαντικό είναι το πλήγμα και στον τουρισμό, έναν από τους πυλώνες της οικονομίας της χώρας, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο λόγω των συνεχών τρομοκρατικών επιθέσεων έχει αρχίσει να υποχωρεί – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δραματικά.
Το κλίμα στην οικονομία είναι άλλη μία πρόκληση για τον Ερντογάν σημειώνουν οι Financial Times. Με την προσοχή του στραμμένη στα πολιτικά ζητήματα και την εκ νέου οικοδόμηση του τουρκικού κράτους στα μέτρα του, ο Ερντογάν θα πρέπει πλέον να επικεντρωθεί και στα οικονομικά, από την ευημερία των οποίων εξαρτάται η υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος, γράφουν οι FT.
Ωστόσο μετά το πραξικόπημα, οι επενδυτές αρχίζουν να κοιτάζουν με δυσπιστία το βαρύ πολιτικό κλίμα της χώρας, την απόλυση ή απομάκρυνση περίπου 100.000 εργαζομένων σε όλο το δημόσιο τομέα λόγω των εικαζόμενων σχέσεων με τον κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο 600 επιχειρήσεων συνολικής αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News