Σε δίκη για τη… φίλη της παραπέμπεται η πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Μετά από εβδομάδες μεγάλων διαδηλώσεων στη Σεούλ και πολλών σεναρίων για την τύχη της, το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας αποφάσισε τελικά την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της χώρας Παρκ Γκεούν-χε με αφορμή το σκάνδαλο «αθέμιτων παρεμβάσεων» στο οποίο εμπλέκεται και η ίδια. Στο επίκεντρο του σκανδάλου είναι μια φίλη της προέδρου, η Τσόι Σουν-σιλ, η οποία χρησιμοποίησε τη σχέση τους για να αποκομίσει οφέλη.
Για τα ηθικοπλαστικά δεδομένα της Ασίας, μια τέτοια ανάρμοστη σχέση είναι καραμπινάτο σκάνδαλο. Εξ ου και την παραπομπή της προέδρου Παρκ ψήφισαν και βουλευτές του κόμματός της. Συνολικά 234 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 56 κατά, ξεπερνώντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Βέβαια, ο νόμος για την παραπομπή που ψήφισε η Βουλή πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο για να τεθεί σε ισχύ, κάτι που ίσως απαιτήσει ακόμη και έξι μήνες.
Οπως επισήμανε το Reuters, είναι πιθανό το Συνταγματικό Δικαστήριο να απορρίψει τη νομοθετική πράξη που παραπέμπει την πρόεδρος Παρκ, καθώς για την έγκρισή της χρειάζονται τουλάχιστον έξι ψήφοι και απαρτία επτά μελών από τα εννέα του Σώματος. Ωστόσο οι θητείες δύο δικαστών λήγουν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα, οπότε με αυτούς εκτός διαδικασίας και αν υπάρξει άλλος ένας απόντας, η διαδικασία θα ακυρωθεί αυτόματα. Λόγω ακόμη του ότι οι δικαστές θεωρούνται μάλλον κοντά στην συντηρητική παράταξη, ένα «όχι» από το Δικαστήριο παραμένει πιθανό ενδεχόμενο.
Σε περίπτωση, τέλος, που εγκριθεί από το Δικαστήριο ο νόμος, οι νέες προεδρικές εκλογές θα γίνουν σε 60 ημέρες, αναφέρει το Reuters.
Μετά τη ψηφοφορία η πρόεδρος δεν θα εκπέσει κατευθείαν από το αξίωμά της, αλλά θα χρειαστεί να εκχωρήσει τις αρμοδιότητές της στον πρωθυπουργό Χουάνγκ Κιο-αν, ο οποίος από το αξίωμά του έχει περιορισμένη επιρροή στο πολιτικό σύστημα της Νότιας Κορέας.
Η Παρκ ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής, με μονοψήφια ποσοστά αποδοχής και συνεχείς και ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της τις τελευταίες εβδομάδες. Την κατακραυγή τροφοδοτούσαν οι πληροφορίες για την έμπιστη φίλη της Παρκ, Τσόι Σουν-σιλ, η οποία κατηγορείται για το ότι χρησιμοποιούσε τις διασυνδέσεις της για να ενισχύσει την επιρροή της.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Παρκ είχε «σημαντικό ρόλο» στην καταγγελλόμενη υπόθεση διαφθοράς. Η ίδια αρνείται κάθε σχέση ενώ έχει ζητήσει συγγνώμη για την εμπλοκή της.
Αφησε μάλιστα προ ημερών ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει πρόωρα από την προεδρία, λέγοντας ότι, αν το Κοινοβούλιο βρει τρόπο για να συντομεύσει τη θητεία της, θα ήταν πρόθυμη να συγκατανεύσει και να παραιτηθεί, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό το στίγμα της παραπομπής. Ωστόσο και αυτό θα απαιτούσε πολιτικά περίπλοκες διαδικασίες.
Κόρη ενός πρώην δικτάτορα και θαυμάστρια της Μάργκαρετ Θάτσερ και της Ανγκελα Μέρκελ (και ιδεολογικά αρκετά κοντά στις δύο ηγέτιδες), η Παρκ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στην προεδρία της χώρας της.
Η απόφαση του Δικαστηρίου αφήνει τώρα τη χώρα για τους επόμενους μήνες σε ένα ιδιότυπο κενό εξουσίας, με αρρυθμίες και στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Ολα αυτά έρχονται μάλιστα εν μέσω ενδείξεων για βραδύτητα στην ανάπτυξη και ανοιχτών μετώπων, όπως αυτό της πάντα απρόβλεπτης Βόρειας Κορέας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News