Η επίσημη ονομασία του προγράμματος είναι «Διαστημική Πρόκληση Αφόδευσης» και μολονότι ακούγεται σα να προέρχεται από κάποια κωμωδία, είναι απολύτως πραγματικός. Οπως και το βραβείο των 30.000 δολαρίων για αυτόν που θα βρει μια λύση.
Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά το αίνιγμα της τουαλέτας στο Διάστημα απασχολεί τη NASA εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, για να αποτρέψει γελάκια και άλλες παρόμοιας ελαφρότητας αντιδράσεις, φροντίζει να υπενθυμίσει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα που επηρεάζει την άνεση και την ασφάλεια των αστροναυτών. Και ο οργανισμός που κατόρθωσε να στείλει τον άνθρωπο στη Σελήνη, τώρα ζητάει τη βοήθεια του κοινού.
Ναι, όπως υπενθυμίζει αρμοδίως η ίδια η NASA σε όσους θέλουν να κοροϊδέψουν, «στο Διάστημα δεν υπάρχουν τουαλέτες». Και αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης αλλά είναι φλέγον για εκείνους που περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα φορώντας διαστημική στολή. Και, επιπλέον, χωρίς βαρύτητα. Που παίζει σημαντικό ρόλο για να ολοκληρωθεί μια σωματική λειτουργία με επιτυχία. Ναι. Μπορεί να μην το έχουμε σκεφτεί ποτέ, αλλά είναι η βαρύτητα εκείνη που κάνουν τα «κακάκια» (για να το πούμε σε όρους NASA) και τα ούρα να απομακρύνονται από το σώμα.
Μέχρι τώρα οι αστροναύτες χρησιμοποιούσαν ειδικά υγρά μαντηλάκια για ενήλικες ενώ φορούσαν τις στολές απογείωσης-προσγείωσης. Αυτές τις πορτοκαλί που φορούν στις ταινίες όταν περπατούν προς τον πύραυλο σε slow motion. Αλλά πρόκειται για προσωρινή λύση. Και διαρκεί μόλις μια μέρα.
Κι έτσι προέκυψε η «Διαστημική Πρόκληση Αφόδευσης». Η NASA ζητάει από όλους μας να βρούμε μια λύση για ένα «σύστημα διαχείρισης σωματικών αποβλήτων». Που να βρίσκεται μέσα στη στολή. Και να κρατάει έως 144 ώρες. Και δίνει ένα βραβείο 30.000 δολαρίων σε όποιον κάνει μια πρόταση που η NASA θα κρίνει ως πιο εφαρμόσιμη για τις αποστολές της στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με το site του διαγωνισμού, η συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες ελάχιστης βαρύτητας ενώ θα πρέπει να επιτρέπει στα μέλη του πληρώματος να σκύβουν, να κάθονται ή να κινούνται. Και να μπορούν να το εφαρμόσουν μόνοι τους σε λιγότερο από 5 λεπτά.
Οποιος ενδιαφέρεται να δοκιμάσει την τύχη του και την εφευρετικότητά του, μπορεί να αναζητήσει λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό εδώ. Η προθεσμία για την υποβολή των σχεδίων on line λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2016 -στις 23.59- και οι συμμετοχές θα κριθούν από ειδική επιτροπή. Καλή τύχη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News