Η οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals = Ανθρωποι υπέρ της Ηθικής Μεταχείρισης των Ζώων) με έδρα τις ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1980 και σήμερα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, με 5 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές.
Η Αλίσια Σίλβερστοουν, η Κρίστι Τέρλινγκτον, η Πάμελα Αντερσον, η Πενέλοπε Κρουζ, η Κλόι Καρντάσιαν, η Πινκ και πολλές άλλες διασημότητες από όλους τους χώρους (καλλιτεχνικούς και μη) συγκαταλέγονται ανάμεσα στους υποστηρικτές της οργάνωσης – με δωρεές και συμμετοχή στις εκστρατείες ενημέρωσης που αυτή διοργανώνει.
Η PETA εστιάζει βασικά στις τέσσερις μεγαλύτερες απειλές για τα ζώα, εξαιτίας των οποίων αυτά υποφέρουν έντονα και για πολύ χρόνο. Αυτές οι απειλές είναι: η βιομηχανία τροφίμων, το εμπόριο ρούχων, τα πειραματικά εργαστήρια και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας.
Ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί η PETA υπέρ της προστασίας των ζώων είναι μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, των ερευνών για βασανισμούς, της επιστημονικής μελέτης, της διάσωσης και της νομοθεσίας. Προκειμένου λοιπόν να διεισδύσει στην κοινή γνώμη και να ενημερώσει τους πολίτες για τα δεινά που βιώνουν τα ζώα εξαιτίας του ανθρώπου, συνεργάζεται με διάσημους ακτιβιστές (βλέπε Αλίσια Σίλβερστόουν), διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις και λανσάρει εκστρατείες διαμαρτυρίας.
Η Αλίσια Σίλβερστόουν, συγκεκριμένα, είναι γνωστή ακτιβίστρια υπέρ της προστασίας των ζώων. Δεν τρώει κρέας, ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν φοράει δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ αλλά επίσης δεν φοράει και μάλλινα. «Προτιμώ να κυκλοφορώ γυμνή από το να φορέσω ο,τιδήποτε προέρχεται από το δέρμα ή το τρίχωμα των ζώων», δηλώνει η ηθοποιός στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας του PETA. Για τον λόγο αυτό, φωτογραφήθηκε γυμνή μέσα στο δάσος, κρατώντας το κεφάλι ενός πρόβατου (σε κούκλα εννοείται).
Δείτε όλες τις διασημότητες που φωτογραφήθηκαν τα τελευταία χρόνια χωρίς ρούχα για λογαριασμό του ζωοφιλικού οργανισμού PETA
Σε συνέντευξή της, δε για την οργάνωση, η Σίλβερστοουν εξηγεί πως τα πρόβατα που εκτρέφονται για το μαλλί τους, βασανίζονται πολύ κατά την κουρά. Συχνά ακρωτηριάζονται κιόλας. Προτείνει λοιπόν σε όλους μας, να φοράμε τον χειμώνα ζεστά ρούχα από άλλα υλικά και όχι από μαλλί. «Είναι πιο οικονομικά και πολύ ευφάνταστα στον σχεδιασμό τους. Ας αφήσουμε ήσυχα τα πρόβατα, αφού δεν μας είναι τόσο απαραίτητο το μαλλί τους. Όπως κυκλοφορούν πολύ μοντέρνα αξεσουάρ και ρούχα από τεχνητό δέρμα, έτσι κυκλοφορούν και ρούχα από εναλλακτικά υλικά που ζεσταίνουν εξίσου ή και περισσότερο από το μαλλί».
Η αλήθεια είναι πως η βιομηχανία της μόδας κάνει σημαντικά βήματα προς τη μη χρήση ζωικών πρώτων υλών. Για παράδειγμα η βρετανίδα σχεδιάστρια Στέλλα Μακάρτνεϊ, κόρη του Πολ Μακάρντεϊ, δημιουργεί αξεσουάρ και γούνες αποκλειστικά από τεχνητές πρώτες ύλες και καθόλου από δέρμα ή τρίχωμα ζώων. Τα δε σχέδιά της κάνουν θραύση!
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη της Αλίσια Σίλβερστόουν όπου εξηγεί με ποιους τρόπους βασανίζονται τα πρόβατα κατά την κουρά
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News