573
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι | REUTERS/Stefano Rellandini

Από το δημοψήφισμα στις πρόωρες εκλογές ο Ρέντσι – νικήσει ή χάσει

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2016, 09:41
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι
|REUTERS/Stefano Rellandini

Από το δημοψήφισμα στις πρόωρες εκλογές ο Ρέντσι – νικήσει ή χάσει

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2016, 09:41

Με τις ως τώρα ενδείξεις  οι προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την αλλαγή του Συντάγματος θα απορριφθούν κατά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι φαίνεται ότι θα επιδιώξει τελικά  την προσφυγή στον λαό, ει δυνατόν μάλιστα με τους δικούς της όρους: πριν από τις γερμανικές εκλογές και με νέο εκλογικό σύστημα.

Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του Λορέντσο Γκουερίνι, αναπληρωτή γραμματέα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), ο οποίος επισήμανε ότι, σε περίπτωση που οι προτάσεις απορριφθούν, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και μετά να προσφύγει σε νέες εκλογές.

Είναι ζήτημα πολιτικής θέλησης, εξήγησε ο Γκουερίνι: «Μπορούμε να εργαστούμε σε σύντομο διάστημα για έναν νέο εκλογικό νόμο και να πάμε σε εκλογές με τον νέο νόμο, ως το καλοκαίρι του 2017». Πρόκειται, ας σημειωθεί, για χρόνο ανάμεσα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και Μάιο και τις γερμανικές το φθινόπωρο. Η θητεία της ιταλικής κυβέρνησης λήγει τον Απρίλιο του 2018.

Ο Ρέντσι δεν φαίνεται να τάσσεται υπέρ μιας λύσης με κυβέρνηση τεχνοκρατών, το ίδιο και πολλοί βουλευτές του Pd που δεν θα ακολουθούσαν την επιλογή. Ετσι η όποια πολιτική λύση είναι στα χέρια του Ρέντσι και το προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα. Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» ο πρόεδρος θα πιέσει για αλλαγή του εκλογικού νόμου, γράφουν οι Financial Times, τουλάχιστον για την Βουλή. Αν υπάρξει συναίνεση, η χώρα θα πάει σε εκλογές με νέο, αναλογικότερο σύστημα που μάλλον ευνοεί τη σημερινή αντιπολίτευση -και το Forza Italia του Μπερλουσκόνι και το το Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) του Μπέπε Γκρίλο- η οποία υπολογίζει σε ήττα του Ρέντσι.

Ο Γκουερίνι, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ανέφερε αν ο Ρέντσι θα τηρήσει την υπόσχεσή του για παραίτηση σε περίπτωση απόρριψης του δημοψηφίσματος, επισήμανε όμως ότι θα παραμείνει επικεφαλής του Pd. Είπε δε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την θέση του αν κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά Ρέντσι, δεν είναι απίθανο σενάριο.

Αρχή νέων πολιτικών περιπετειών

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου πριν από την απαγόρευση δημοσίευσης ερευνών για δύο εβδομάδες, έφερνε το «όχι» να προηγείται κατά οκτώ μονάδες.

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει προς έγκριση η κυβέρνηση Ρέντσι αποσκοπούν στον σχηματισμό σταθερότερων κυβερνήσεων, τον οποίο, κατά τη κυβέρνηση αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, δυσχεραίνει το σημερινό περίπλοκο εκλογικό σύστημα. Επιπλέον, η εξάρτηση της επιβίωσης της κυβέρνησης από την εμπιστοσύνη και της Βουλής και της Γερουσίας θεωρείται ότι κρατά τις κυβερνήσεις όμηρες του συστήματος.

Παρά ταύτα, είναι σύστημα για το οποίο δεν είναι εύκολο να υπάρξει συναίνεση για την αλλαγή του. Η κυβέρνηση Ρέντσι, εάν κληθεί να προωθήσει κοινοβουλευτικά τις αλλαγές, θα χρειαστεί την στήριξη της Κεντροδεξιάς, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν σε αυτήν την περίπτωση διαρροές και ανταρσίες βουλευτών.

Από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσπαθεί να επωφεληθεί το M5S, ένα από τα πρώτα επιτυχημένα, λαϊκιστικά  κινήματα στην Ευρώπη. Με τις δημοσκοπήσεις να το φέρνουν πολύ κοντά στην εξουσία (την οποία με άλλο εκλογικό σύστημα ίσως να την είχε κατακτήσει), είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί από το «όχι».

Το M5S ζητά εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», το ίδιο και η εθνικιστική Λέγκα του Βορρά. Σε περίπτωση μάλιστα που θα παραιτηθεί ο Ρέντσι και θα σχηματιστεί τεχνοκρατική κυβέρνηση στα πρότυπα αυτής του Μάριο Μόντι το 2011, το M5S θα σπεύσει να κεφαλαιοποιήσει υπέρ του τη δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα για αυτές τις χαμηλού πολιτικού περιεχομένου, τεχνοκρατικές λύσεις.

Επιπλέον, το M5S πάντα επιθυμεί και ένα άλλο, ακόμη υψηλότερου διακυβεύματος δημοψήφισμα: αυτό για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...