Στο FBI και την κίνηση του διοικητή του να ανοίξει και πάλι την υπόθεση των email επιρρίπτει ανεπίσημα ευθύνες η Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του νεοεκλεγμένου προέδρου συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι αναφορές της Κλίντον στα αίτια της αναπάντεχης εκλογικής ήττας έγιναν το Σάββατο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με βασικούς χρηματοδότες της εκστρατείας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο άτομα τα οποία συμμετείχαν.
Σύμφωνα με την υποψήφια, η ομάδα της είχε ετοιμάσει ένα σημείωμα σύμφωνα με το οποίο μετά την παρέμβαση του Κόμεϊ στα τέλη Οκτωβρίου, η επιρροή της σε μεσοδυτικές πολιτείες και ειδικά στα βόρεια αυτής της ζώνης άρχισε να υποχωρεί. Οι εξελίξεις «ήταν άλλο ένα εμπόδιο για να υπερβούμε», γράφει σχετικά το σημείωμα και μάλλον το πιο δύσκολο.
Ηταν αυτές ακριβώς οι πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Μινεσότα, που πέρασαν στα χέρια του Τραμπ και του έδωσαν -όχι μόνο αυτές, φυσικά – τη νίκη.
Επισήμως η Κλίντον επέλεξε να κρατήσει μια μάλλον διακριτική εικόνα μετά την βραδιά των εκλογών. Μετά το λόγο με τον οποίο παραδεχόταν την ήττα και ευχόταν στον νέο πρόεδρο την Τετάρτη (αλλά όχι την ίδια τη βραδιά των εκλογών) και μια βόλτα στο δάσος που κατέγραψε κατά τύχη μια γυναίκα, η Κλίντον έχει κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα.
Ο Κόμεϊ είχε ενημερώσει Κογκρέσο ότι ανοίγει ξανά την έρευνα για το αν η Κλίντον, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών το 2009-2012, είχε παραβιάσει τη νομοθεσία έχοντας έναν ιδιωτικό σέρβερ στον οποίο λάμβανε και απόρρητα μηνύματα. Μία εβδομάδα αργότερα και ελάχιστες πλέον ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Κόμεϊ έκλεισε την έρευνα που δεν έδειξε κάτι το επιβαρυντικό για την Κλίντον.
Η ίδια θεωρεί ότι, αν και η υπόθεση έκλεισε θετικά για την ίδια, η πολιτική ζημία είχε γίνει. Από την άλλη, έστω και αν η υπόθεση έκλεισε έτσι, οι αντίπαλοι της Κλίντον είδαν στη δεύτερη επιστολή του Κόμεϊ άλλο ένα επιχείρημα υπέρ του ότι οι εκλογές ήταν στημένες («rigged») από το σύστημα.
Οι διαδηλώσεις επιμένουν
Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις κατά της εκλογής Τραμπ και όσα απειλεί να φέρει στις ΗΠΑ επιμένουν. Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ σε διαμαρτυρία για την εκλογή του νέου προέδρου.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη, όπου η πορεία κατέληξε κοντά στον πύργο Τραμπ, το Λος Αντζελες και το Σικάγο, αλλά και το Πορτλαντ, όπου η αστυνομία προχώρησε σε 19 προσαγωγές.
Πέρα από κάποια μικροεπεισόδια, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές. Νωρίς το Σάββατο, κατά την προηγούμενη βραδιά διαδηλώσεων, ένας άνδρας είχε δεχτεί πυροβολισμούς, η ζωή του όμως δεν διατρέχει κίνδυνο.
Τα συνθήματα «Δεν είναι ο πρόεδρός μου», «Οι μειονότητες αξίζουν» και «Η αγάπη ανατρέπει το μίσος » (ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Τραμπ και το ρήμα trump) ήταν ενδεικτικά του χαρακτήρα των διαδηλώσεων και των ανθρώπων που κατέβηκαν στους δρόμους. Αρκετοί ήταν μετανάστες στις ΗΠΑ, ανήσυχοι για τα νέα δεδομένα που φέρνει η εκλογή και η επιρροή που θα έχει αν όχι στις κρατικές δομές, αλλά στην νοοτροπία ανθρώπων που στήριξαν τον Τραμπ και πού ίσως τώρα στραφούν κατά των μεταναστών.
Κατά τον Τραμπ, όπως έσπευσε να πει σε ένα από τα πρώτα tweet μετά την εκλογική νίκη, οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες και οι διαδηλωτές «επαγγελματίες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News