747
Η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ομπάμα και ο Τραμπ «ξέχασαν» τις διαφορές τους…

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 20:16
Η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Ομπάμα και ο Τραμπ «ξέχασαν» τις διαφορές τους…

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 20:16

Πρέπει να ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ. Υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον άνθρωπο για τον οποίο είχε ανοιχτά δηλώσει ότι θεωρεί ακατάλληλο να τον διαδεχθεί στο αξίωμα. «Ολοι γελάμε με τον Τραμπ», είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ναι όμως τώρα πια δεν μπορεί να γελά με τον Τραμπ ούτε να τον χαρακτηρίζει επικίνδυνο. Τον προσκάλεσε σε μία συνάντηση, ως είθισται, «ξέχασε» ό,τι έλεγε προεκλογικά, τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη και βασικά, αναγκαστικά, τον αντιμετώπισε ως κατάλληλο για πρόεδρο.

2016-11-10T170648Z_204554177_HT1ECBA1BIW8V_RTRMADP_3_USA-ELECTION-OBAMA-TRUMP
Με αγωνία ανέμεναν την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ και της ομάδας του από μπαλκόνι γειτονικού κτιρίου με θέα την αυλή του Λευκού Οίκου (REUTERS/Carlos Barria)

Και βέβαια, παρότι ενθουσιασμένος για το νέο του μέλλον, ο  Τραμπ έπρεπε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τετ α τετ τον άνθρωπο που είχε χαρακτηρίσει ως τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον άνθρωπο που κατηγόρησε ότι έλεγε ψέματα για την καταγωγή του και για την πίστη του! Μα τι μπορεί να συζητούσαν αυτοί οι δύο, κλεισμένοι στο Οβάλ Γραφείο για μιάμιση ώρα;

Είχαν μία «εξαίρετη συζήτηση», όπως είπε ο κ. Ομπάμα στις δηλώσεις που έκαναν μέσα στο Οβάλ Γραφείο, καθιστοί ο ένας δίπλα στον άλλον. Μπήκε κατευθείαν στο περιεχόμενο της συζήτησης χωρίς να κάνει κάποιο από τα έξυπνα σχόλια που έχει συνηθίσει να κάνει διασκεδάζοντας το «κοινό» του. Ως προτεραιότητα ο ίδιος έθεσε την ανάγκη να γίνει μία ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας – γι’ αυτό άλλωστε προσκάλεσε τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Εδειχνε να έχει μελετήσει προσεκτικά τις φράσεις που θα πει, ενώ επέλεγε να κοιτάει περισσότερο τους δημοσιογράφους και τις κάμερες και λιγότερο τον συνομιλητή του. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε, γιατί αν πετύχετε εσείς τότε θα πετύχει και η χώρα», δήλωσε ο ίδιος –με μικρές παύσεις και συγκρατημένες εκφράσεις του προσώπου- απευθυνόμενος στον κ. Τραμπ.

2016-11-10T180418Z_2044106493_HT1ECBA1E6M9J_RTRMADP_3_USA-ELECTION-OBAMA-TRUMP
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τον χώρο στο Οβάλ Γραφείο (REUTERS/Kevin Lamarque)

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους, ανεξάρτητα από κομματικές πολιτικές και πολιτικές επιλογές να ενωθούμε, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», είπε ο κ. Ομπάμα στέλνοντας προφανώς ένα μήνυμα ενότητας ανά τις ΗΠΑ όπου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις κατά της εκλογής  Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος τον κοιτούσε σκεπτικός, με σουφρωμένα χείλη και όταν έλαβε τον λόγο έσπευσε να τονίσει ότι -ξαφνικά- «έχει σεβασμό για τον πρόεδρο». Με πιο ζωηρές κινήσεις είπε ότι μίλησαν για «όμορφα πράγματα αλλά και για σοβαρά ζητήματα». Συζήτησαν τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι επισκέψεις του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία και στην Ελλάδα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο οποίος, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Μετά το πέρας της συζήτησης, ο κ. Τραμπ έδειξε περήφανος που κράτησε για μιάμιση ώρα μία συνάντηση που θα μπορούσε να κρατήσει μόνο δέκα λεπτά. Δήλωσε ότι ανυπομονεί για μελλοντικές συναντήσεις με τον κ. Ομπάμα και ότι θα καταφεύγει σε αυτόν για συμβουλές. «Κύριε πρόεδρε, ήταν τιμή μου που συναντηθήκαμε», κατέληξε.

Κατόπιν ο κ. Ομπάμα «έδιωξε» ευγενικά τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους οι οποίοι επέμεναν να κάνουν ερωτήσεις. Εδωσε την πρώτη –on camera τουλάχιστον- συμβουλή στον νέο πρόεδρο, δείχνοντας για πρώτη φορά στη συνάντηση τον παλιό, καλό εαυτό του που λατρεύει το χιούμορ: «Μην απαντάς σε καμία ερώτηση όταν αρχίσουν να φωνάζουν».

2016-11-10T164002Z_1_MTZGRQECBAFQIJX0_RTRFIPP_0_USA-ELECTION-WHITEHOSUE
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε μια χαρακτηριστική γκριμάτσα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ομπάμα (Reuters)

Στην ατζέντα της συνάντησης Oμπάμα – Τραμπ βρέθηκαν και οι επισκέψεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο οποίος όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα. Στο επίκεντρο της διάρκειας 90 λεπτών συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Oπως ανέφερε ο Ερνεστ, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στον συνομιλητή του την πεποίθηση πως οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, ωστόσο έστειλε το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι πρώτα Αμερικανοί και πατριώτες, όχι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι».

Χαριτολογώντας ο Ερνεστ, ο οποίος ήταν εμφανώς στεναχωρημένος, τόνισε πως «ασφαλώς οι κ.κ. Ομπάμα και Τραμπ δεν επέλυσαν τις πολιτικές τους διαφορές, αλλά συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια αποτελεσματική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και η συνάντησή τους ήταν λίγο λιγότερο άχαρη από ό,τι κάποιοι μπορεί να ανέμεναν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...