Μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού κυβέρνησης μειοψηφίας, o Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να προειδοποιήσει πως δεν θα επιδείξει ανοχή σε κρίσιμα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι δεσμεύσεις της χώρας προς την ΕΕ.
Φαίνεται όμως πως δεν διαθέτει ούτε την ελάχιστη περίοδο χάριτος, καθώς οι σοσιαλιστές ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι βρέθηκε μεν ένα κυβερνητικό σχήμα αλλά με εφάπαξ συναίνεση και πως ο Ραχόι δεν πρέπει να απευθυνθεί στις τάξεις τους για βοήθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ciudadanos, που θεωρητικά βρίσκονται πιο κοντά στους συντηρητικούς από οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.
Αύριο, Πέμπτη, ο ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Ραχόι θα πρέπει να επιδείξει ιδιότητες τις οποίες δεν διαθέτει και, κυρίως, διπλωματική και διαπραγματευτική δεινότητα.
«Ο Ραχόι δεν ξέρει τι θα πει συναίνεση και διαπραγμάτευση», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαλεσπέν, προδικάζοντας μια σύντομη και σε συγκρουσιακό κλίμα νέα θητεία για τον πρωθυπουργό.
Η πρώτη κρίσιμη και αποφασιστικής σημασίας δοκιμασία αφορά τον προϋπολογισμό του 2017. Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, αλλά η χώρα σήμερα είναι σε τροχιά να παρουσιάσει έλλειμμα 3,6%.
Το περασμένο καλοκαίρι οι Ισπανοί γλίτωσαν την επιβολή κυρώσεων λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών, επειδή ήταν ουσιαστικά ακυβέρνητοι. Το κενό, που υπολογίζεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να καλυφθεί με αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, για τα οποία ο Ραχόι θα πρέπει να βρει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Μπορεί, λοιπόν, πλέον η Ισπανία να διαθέτει κυβέρνηση, εντούτοις σίγουρα όχι λειτουργική: Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ψήφων για να περάσουν τον προϋπολογισμό από τη Βουλή. Το δε Σοσιαλιστικό Κόμμα, που μετά από μακρά αντίσταση αποφάσισε εντέλει να δώσει ψήφο ανοχής στον Ραχόι, δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιδείξει οποιαδήποτε συμβιβαστική διάθεση στο νομοθετικό έργο. «Είναι εξαιρετικά απίθανο να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό», προανήγγειλε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Χερνάντο.
Παραδόξως, κατά τη διάρκεια της δεκάμηνης πολιτικής κρίσης η οικονομία είχε μπει στον αυτόματο πιλότο και έτρεχε με πολύ καλούς -για τα δεδομένα της εποχής- ρυθμούς. Πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% ενώ οι φετινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5%. Μόλις προ ημερών έγινε γνωστό ότι η ανεργία μειώθηκε στο 18,9%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
Αναλυτές σχολιάζουν, ωστόσο, ότι τα στοιχεία αυτά δίνουν εν μέρει μια παραπλανητική εικόνα και πως η ανάκαμψη είναι εικονική, παραπέμποντας στο γεγονός ότι το 2015 εγκατέλειψαν την πατρίδα τους 100.000 Ισπανοί. Πρόκειται για την μαζικότερη «έξοδο» μετά την κρίση του 2008.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News