Εφτασε η στιγμή –με δύο χρόνια καθυστέρηση- που περίμεναν όλοι οι ιρακινοί πολίτες, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της χώρας, οι ειδικές δυνάμεις, οι κούρδοι και οι αμερικανοί στρατιώτες, η ελίτ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη της Μοσούλης, στην ανατολική πλευρά της, στην περιοχή Τζουνταΐτ αλ-Μουφτί.
Η ανακοίνωση του ιρακινού στρατηγού Γουίσαμ Αράτζι ότι «μπήκαμε στη Μοσούλη» ήρθε το απόγευμα της Τρίτης, αλλά αυτή η στιγμή ουσιαστικά διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες και είναι πιθανό να κρατήσει μέχρι και μήνες. Το τελευταίο τριήμερο έχουν κλιμακωθεί οι συντονισμένες επιθέσεις των δυνάμεων για την ανακατάληψη της τελευταίας πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS από τον Ιούνιο του 2014. Σταδιακά οι ιρακινές δυνάμεις, άρχισαν να προσεγγίζουν την πόλη από τα νότια, και οι σιίτες πολιτοφύλακες και αντάρτες πεσμεργκά από τα βόρεια και τα ανατολικά -τις διαφορετικές πλευρές συντονίζουν οι Αμερικανοί.
Ολες αυτές οι δυνάμεις μάχονται μόλις 4.000 με 5.000 τζιχαντιστές τις τελευταίες 15 ημέρες. Γιατί δυστυχώς έχουν προετοιμαστεί αναλόγως και οι τρομοκράτες. Κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν τις ιρακινές δυνάμεις και για να παρασύρουν στον θάνατο όσο πιο πολλούς άμαχους μπορούν μέχρι να ηττηθούν.
Τους τελευταίους μήνες οι τζιχαντιστές έχουν χτίσει ένα περίπλοκο δίκτυο τούνελ. Εχουν εκπαιδεύσει καταλλήλως πρόθυμους βομβιστές αυτοκτονίας και έχουν καταστρέψει δρόμους και γέφυρες με σκοπό να καθυστερήσουν όσο μπορούν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων. Εχουν φυτέψει βόμβες και νάρκες παντού, συναρμολογώντας περίπλοκους και καμουφλαρισμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να δελεάσουν ανυποψίαστους κατοίκους –ακόμη καλύτερα παιδιά- και να τους χτυπήσουν ακόμη και εν τη απουσία τους.
Πλέον οι τζιχαντιστές δεν μπορούν να κινούνται σε μεγάλες ομάδες. «Οποτε συγκεντρώνονται σε μεγάλο αριθμό, αν τους δούμε, τους χτυπάμε και τους σκοτώνουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου από ένα χωριό νότια της Μοσούλης ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, ταγματάρχης Τζον Ντόριαν.
Αλλά η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι να σημαδέψουν τρομοκράτες. Είναι να μην σημαδέψουν τους αμάχους που ζουν ακόμη στα περίχωρα ή μέσα στη Μοσούλη και ιδίως όσους εγκλωβίζουν σε συγκεκριμένα σημεία οι τζιχαντιστές για να προστατεύσουν στρατηγικές τοποθεσίες. Την Τρίτη, οκτώ μέλη μίας οικογένειας, ανάμεσα στα οποία τρία μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν από τα πυρά αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών σε ένα χωριό λίγο έξω από τη Μοσούλη.
«Η μάχη της Μοσούλης δεν θα είναι πικνίκ», είπε ο Χαντί αλ-Αμίρι, επικεφαλής της οργάνωσης Μπαντού, ομάδας σιιτών που πολεμούν στο πλευρό των ιρακινών δυνάμεων και των Κούρδων πεσμεργκά. Αυτό είναι σίγουρο. «Είμαστε προετοιμασμένοι η μάχη της Μοσούλης να διαρκέσει μήνες», πρόσθεσε. Μιλάμε για μία πόλη που φιλοξενεί 1,5 εκατ. κατοίκους. Ηδη, από τότε που άρχισαν οι επιθέσεις στη Μοσούλη, πάνω από 17.900 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίζει τα 700.000 άτομα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News