Ολα τα πιθανά ενδεχόμενα -με έμφαση στη σκόπιμη κυβερνοεπίθεση- εξετάζουν οι Αρχές στις ΗΠΑ για την μεγάλης έκτασης δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης σε δημοφιλείς ιστότοπους το πρωί της Παρασκευής, η οποία έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τους χρήστες στις ΗΠΑ, στην ανατολική και στη δυτική ακτή.
Για αρκετή η ώρα η πρόσβαση στο Twitter, το Spotify, το Netflix, το SoundCloud, αλλά και μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και οι New York Times ήταν προβληματική. Δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν το Google και το Facebook.
Στόχος της συντονισμένης επίθεσης φαίνεται ότι ήταν η εταιρεία Dyn η οποία διαχειρίζεται έναν από τους DNS servers του Ιντερνετ. Πρόκειται για μηχανήματα τα οποία μετατρέπουν την αριθμητική διεύθυνση IP στην οποία βρίσκεται ένας ιστότοπος σε αυτήν που χρησιμοποιούμε: για παράδειγμα από 172.217.22.46 σε google.com
Οι δράστες της επίθεσης επιτέθηκαν στην Dyn στέλνοντας ένα πολύ μεγάλο όγκο δικτυακής κίνησης που «γονάτισε» τους σέρβερ, φέρνοντας την διατάραξη των υπηρεσιών. Καθώς η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες και ιστοτόπους ψυχαγωγίας το πλήγμα στις κορυφαίας επισκεψιμότητας σελίδες ήταν μεγάλο.
Το πρώτο κύμα της επίθεσης άρχισε το πρωί της Παρασκευής (ξημερώματα στις ΗΠΑ) και κράτησε γύρω στις δύο ώρες. Δυόμιση ώρες αργότερα ακολούθησε δεύτερο κύμα και προς το βράδυ και τρίτο κύμα, γράφουν οι Financial Times. Το βράδυ της Παρασκευής τα προβλήματα πρόσβασης είχαν πια επιλυθεί, αλλά οι ενέργειες για την διερεύνηση της επίθεσης μόλις άρχιζαν. Κατά την Dyn η επίθεση ήταν καλά οργανωμένη και με μεθόδους αιχμής.
Προβλήματα τέτοιας έκτασης δεν συμβαίνουν συχνά, ωστόσο όποτε συμβαίνουν γίνονται αντικείμενο ευρύτερης ενασχόλησης των Αρχών. Για την επίθεση στην Dyn η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της κυβερνοτρομοκρατίας ή και του χακτιβισμού. Ερευνα διεξάγει και το FBI, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν βλέπουν σαν πιθανή αιτία μια τεχνική βλάβη.
Τα πράγματα μοιάζει να περιπλέκει μια αναφορά του Wikileaks που υποστηρίζει ότι οι υποστηρικτές του ήταν αυτοί που ενορχήστρωσαν την επίθεση και ότι πρέπει πλέον να σταματήσουν γιατί απέδειξαν αυτό που ήθελαν:
Mr. Assange is still alive and WikiLeaks is still publishing. We ask supporters to stop taking down the US internet. You proved your point. pic.twitter.com/XVch196xyL
— WikiLeaks (@wikileaks) October 21, 2016
Το ίδιο ισχυρίστηκαν και οι Anonymous και άλλες ομάδες, μιλώντας για εκδίκηση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να κόψει την πρόσβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Ιντερνετ. «Κάθε τι μεγάλο είναι στόχος μας», είπε στο Politico μέλος μιας τέτοιας ομάδας.
Τέτοιοι ισχυρισμοί γίνονται πάντως δεκτοί με σκεπτικισμό.
Ο ιστότοπος αποκαλύψεων, που δημιούργησε πριν από 10 χρόνια ο Τζούλιαν Ασάνζ, βάλλεται το τελευταίο διάστημα λόγω της εμπλοκής του στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, μιας εμπλοκής που για πολλούς φαίνεται να είναι με διάφορους τρόπους υπέρ του Τραμπ. Εχουν εκφραστεί μάλιστα και υποψίες ότι το Wikileaks είναι αποδέκτης υλικού που έχει υποκλαπεί από τους Ρώσους και αφορά τους Δημοκρατικούς.
Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι επιθέσεις ίδιου τύπο με αυτήν στην αμερικανική εταιρεία (DDoS attack) καθώς οι δράστες εκμεταλλεύονται, πέρα από τους υπολογιστές, και μια πληθώρα συσκευών που συνδέονται με το διαδίκτυο, από τους ρούτερ, στις κάμερες που είναι online, για να κάμψουν τα υπολογιστικά συστήματα των στόχων τους.
Ο Μπρους Σνάιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, έγραφε πρόσφατα ότι «κάποιος δοκιμάζει τα συστήματα άμυνας των εταιρειών που παρέχουν κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες στο Ίντερνετ». Ο ίδιος, όποιος γράφει ο Independent, εκτιμά ότι είτε η Ρωσία είτε η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις (αυτό δεν αφορά την επίθεση της Παρασκευής)
Την εκτίμηση, που υποκρύπτει και μια ανησυχία, μοιράζονται και άλλοι ειδικοί που λένε χαρακτηριστικά ότι αυτές δεν είναι επιθέσεις που ξεκινούν από το δωμάτιο ενός παιδιού.
Οποια πάντως και αν είναι η αρχή των επιθέσεων, μοιάζουν να είναι το ξεκίνημα μιας νέας φάσης αντιπαραθέσεων με χτυπήματα στις υποδομές του αντιπάλου και έναν μια λεπτή επιχείρηση επηρεασμού της εσωτερικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής με κυβερνο-όπλα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News