Οσο οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν προς την ημέρα των εκλογών -δεν έχουν απομείνει πάρα λιγότερες από τρεις εβδομάδες- τόσο οι δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αρχίζουν να δίνουν μια εικόνα που ανατρέπεται μόνο με κάποιο πραγματικά συγκλονιστικό απρόοπτο.
Μετά τα ντιμπέιτ, έρχεται η ώρα του απολογισμού και της τελικής αντιπαράθεσης, αλλά και ελπίδας, όπως υπάρχει στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ότι η άλλη πλευρά θα χαλαρώσει από τον εφησυχασμό της βέβαιης επιτυχίας. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν εξάλλου τη Χίλαρι Κλίντον μπροστά με περίπου έξι μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο όρο του Real Clear Politics, ενώ την έβγαλαν και νικήτρια και των τριών ντιμπέιτ.
Παραταύτα, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει απτόητος και διευρύνει τους στόχους της αντιπαράθεσης, βάζοντας στο πλάνο τον Μπαράκ αλλά και τη Μισέλ Ομπάμα, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τις δηλώσεις τους υπέρ της Κλίντον. Ο στόχος δεν είναι πια πια μόνο η Κλίντον, ούτε καν ό,τι εκπροσωπεί η ίδια, αλλά συνολικότερα το παρόν και το πρόσφατο παρελθόν των Δημοκρατικών στο πρόσωπο του προέδρου Ομπάμα.
Από την Πενσιλβάνια, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το «μίσος» κατά των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο στρέφει κάποιες χώρες προς άλλη (γεωπολιτική) κατεύθυνση, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος των οποίων διακήρυξε με τον πιο επίσημο τρόπο μια εποχή πιο στενών σχέσεων με την Κίνα.
«Ο κόσμος μισεί τον πρόεδρό μας, ο κόσμος μας μισεί. Είδατε τι γίνεται στις Φιλιππίνες: κοιτάνε προς την Κίνα και τη Ρωσία γιατί δεν αισθάνονται καλά με την αδύναμη Αμερική», έλεγε την Παρασκευή.
Η Μισέλ Ομπάμα επίσης δεν ξέφυγε από τα πυρά του: «Η γυναίκα του (του Μπαράκ Ομπάμα) όλο θέλει να είναι σε προεκλογικές περιοδείες. Αυτή δεν έλεγε στην αρχή ότι ‘αν δεν μπορείς να φροντίσεις το σπίτι σου, δεν μπορείς να φροντίσεις τον Λευκό Οίκο και την χώρα;». Η αναφορά του Τραμπ, σημειώνει ο Guardian, έγινε σε μια παλιότερη δήλωση της Μισέλ Ομπάμα από το 2008, για το πώς μπορεί να συμβιβάσει κανένας τον ρόλο της μητέρας με δύο μικρά παιδιά και της συζύγου του υποψηφίου προέδρου.
Η απάντηση στην κλιμάκωση των δηλώσεων του Τραμπ ήλθε από τον Λευκό Οίκο, αν και όχι από το ζεύγος Ομπάμα. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την Πενσιλβάνια με αφορμή τα σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες υπονόησε ότι, αν μπορούσε, θα έπαιρνε τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο κάπου παράμερα και θα του εξηγούσε τα πράγματα έστω και δια της βίας.
«Ο Τύπος με ρωτά αν θα ήθελα να είμαι σε ένα ντιμπέιτ μαζί του. Οχι, θα ήθελα να ήμασταν στο λύκειο και να τον πάω πίσω από το γυμναστήριο, αυτό θα ήθελα», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων και ζητωκραυγών.
Ο σπόρος της αμφιβολίας
Πέρα πάντως από την αναμενόμενη για τα πλαίσια μιας προεκλογικής εκστρατείας πολιτική αντιπαράθεση, ο Τραμπ εξακολουθεί να συντηρεί με διάφορους τρόπους το επιχείρημα ότι οι εκλογές είναι στην πράξη «στημένες» και ότι, αν χάσει, θα χάσει γιατί το αποτέλεσμα θα νοθευτεί. «Παιδιά, θυμηθείτε ότι είναι ένα στημένο σύστημα», είναι η περίπου μόνιμη επωδός του.
Ενώ στο ντιμπέιτ της Τετάρτης άφησε φανερά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχτεί το αρνητικό για τον ίδιο αποτέλεσμα, στις ομιλίες του, την Παρασκευή κράτησε διαφορετική στάση. Από τη Βόρεια Καρολίνα είπε ότι «εάν νικήσει, χάσει ή έρθει σε ισοπαλία», θα είναι ευχαριστημένος, αποδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο και την ήττα του.
Οπως και αν έχει, ό,τι και αν λέει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, η αμφιβολία για την εγκυρότητα των εκλογών έχει εγκατασταθεί σε μια μερίδα των ψηφοφόρων της παράταξης. Δεν είναι μόνο οι φόβοι τους ότι το αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της κάλπης, είναι και η αβάσταχτη, για αυτούς, προοπτική της προέδρου Κλίντον.
Μόλις οι μισοί από τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους δηλώνουν ότι θα αποδεχτούν την Κλίντον ως πρόεδρο ενώ περίπου το 70% εκτιμά πως η νίκη της θα οφείλεται σε παράνομη ψηφοφορία ή αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters. Σε μεγάλη πλειοψηφία (οχτώ στους δέκα) ανησυχούν για την ακρίβεια της τελικής καταμέτρησης των ψήφων ενώ μόλις έξι στους δέκα νιώθουν σίγουροι ότι η ψήφος τους θα καταμετρηθεί επακριβώς.
Αντίθετα, επτά στους δέκα ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος απαντούν πως θα αποδεχτούν ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και λιγότερο από το 50% υποστηρίζει πως η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του Τραμπ θα οφείλεται σε παράνομη ψηφοφορία ή σε εκλογική νοθεία. Στις τάξεις των Δημοκρατικών, περίπου έξι στους δέκα εκφράζουν ανησυχία για την καταμέτρηση ψήφων και οχτώ στους δέκα είναι βέβαιοι ότι η ψήφος θα καταμετρηθεί με ακρίβεια.
Πολιτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και στις δύο παρατάξεις αυτά τα φαινόμενα αμφισβήτησης είναι κοινά, αν και στους Ρεπουμπλικάνους σαφώς πιο έντονα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News