Λένε ότι αν θέλεις να δεις πραγματικά πώς είσαι δεν πρέπει να κοιταχτείς στον καθρέφτη. Γιατί εκεί παίρνεις πόζες, βρίσκεις κολακευτικές γωνίες και γενικά μπορείς να επηρεάσεις έστω και υποσυνείδητα την εικόνα σου. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μια φωτογραφία. Που τράβηξε κάποιος άλλος. Και σε ανύποπτο χρόνο, όταν δηλαδή δεν πόζαρες.
Μια τέτοια μεταφορική «φωτογραφία» είναι και οι αναζητήσεις στο Google. Οταν πληκτρολογείς μια λέξη η μνήμη της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης του πλανήτη ανασύρει από τα έγκατά της τις πιο συχνές ερωτήσεις ή φράσεις που σχετίζονται με αυτήν.
Κάθε φορά λοιπόν που ένας χρήστης σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου γράφει τη λέξη «Έλληνες» ή «Ελλάδα» το σύστημα προτείνει από μόνο του τις συμπληρώσεις. Από τις λέξεις που έχουν συνοδεύσει τις περισσότερες φορές αυτή τη συγκεκριμένη αναζήτηση. Οπότε, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μια φωτογραφία που τραβιέται σε ανύποπτο χρόνο, μέσω του Google search έχουμε μια ευκαιρία να δούμε τι ρωτάει ο πλανήτης για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ανεξάρτητα από τι νομίζουμε εμείς ότι θα έπρεπε να ψάχνει. Το να πληκτρολογήσεις λοιπόν αυτές τις δύο λέξεις μοιάζει κάπως με τεστ αλήθειας.
Η πρώτη δοκιμή με την ηθελημένα ημιτελή φράση «Είναι η Ελλάδα…» στα αγγλικά φέρνει σχετικά αναμενόμενα αποτελέσματα. Πιο συχνή – σε παγκόσμιο επίπεδο google search – ερώτηση που ξεκινά με τη συγκεκριμένη φράση είναι το «Είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη;». Εντάξει ας μην σοκαριζόμαστε. Η Google μας φέρνει μεν ενώπιους με την εικόνα που έχει ο πλανήτης για μας, αλλά όταν λέμε «πλανήτης» συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ όπου ως γνωστόν οι κάτοικοί της, ειδικά σε κάτι βαθιά νυχτωμένες πολιτείες του Νότου, νομίζουν ότι το Λονδίνο είναι προάστιο στη Ζιμπάμπουε.
Πάντως στην ερώτηση «Είναι η Ελλάδα…» ακολουθούν τα εξής: «Είναι η Ελλάδα χώρα;», «Είναι η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» και «Είναι η Ελλάδα ασφαλής;». Ε, ειδικά το τελευταίο είναι κάπως αναμενόμενο μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτοί που το ρώτησαν δεν έχουν γεωγραφικές αμφιβολίες. Και επιπλέον είναι υποψήφιοι τουρίστες.
Αν τώρα αντικαταστήσουμε στην γραμμή αναζήτησης το «είναι η Ελλάδα» με το «γιατί η Ελλάδα» (που στα Αγγλικά θα μπορούσε να διαβάζεται και ως «γιατί τα ελληνικά», τα αποτελέσματα είναι πιο αναπάντεχα. Η πιο συχνή ερώτηση αφορά στο ελληνικό γιαούρτι! Και ακολουθούν «Γιατί η ζωή των Ελλήνων είναι κακή;», «Γιατί τα ελληνικά αγάλματα έχουν μικρά…» (σ.σ.: ας μην κρυβόμαστε, όλοι ξέρουμε ότι εννοούν «πέη») και τέλος «Γιατί το ελληνικό γιαούρτι (σ.σ.: κόλλημα!) είναι κακό για το περιβάλλον;». Ναι, στον πλανήτη Γη μια όχι ευκαταφρόνητη ομάδα πληθυσμού ψάχνει στο Google να βρει γιατί το ελληνικό γιαούρτι κάνει κακό στο περιβάλλον. Είπαμε, δεν ορίζουμε εμείς τα αποτελέσματα. Για τις απορίες σας απευθυνθείτε στη Google.
Στην ερώτηση πάλι «Γιατί τα ελληνικά…» το Google search προσθέτει αυτόματα τα εξής: «Γιατί τα ελληνικά σπίτια είναι λευκά;», «Γιατί τα δέντρα στην Ελλάδα είναι βαμμένα άσπρα;», «Γιατί οι ελληνικοί μύθοι είναι σημαντικοί;» (σ.σ.: να και μια εθνικά υπερήφανη ερώτηση…), «Γιατί οι έλληνες φιλόσοφοι είναι σημαντικοί;» (σ.σ.: να κι άλλη μια…) και τέλος «Γιατί τα ελληνικά ονόματα είναι τόσο μακριά;». Προφανώς για να εξισορροπήσουν το μέγεθος του πέους στα ελληνικά αγάλματα θα ήταν μια αυθαίρετη απάντηση.
Μια ελαφρώς παραλλαγμένη ερώτηση στο Google search, το «γιατί η ελληνική…» δίνει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα: Πρώτο και καλύτερο έρχεται το «Γιατί η ελληνική οικονομία καταστράφηκε;» (σ.σ.: αν θέλετε να δείτε την απάντηση μπορείτε να googlάρετε…), «Γιατί η ελληνική Αυτοκρατορία καταστράφηκε;» (σ.σ.: … η ποια;), «Γιατί το ελληνικό σύστημα είναι κακό», «Γιατί οι ελληνικοί Θεοί είναι πραγματικοί;» (σ.σ.: τόσους οπαδούς έχει παγκοσμίως ο Αρτέμης Σώρρας;) και «Γιατί η ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς…». Προφανώς η ερώτηση έχει να κάνει με το γιατί παρελαύνουμε πρώτοι στις τελετές έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σε μια ελάχιστα διαφορετική διατύπωση, αντικαθιστώντας το «Γιατί» με το «Τι» περνάμε σε μια τελείως διαφορετική σειρά αποτελεσμάτων. Το «Τι είναι οι ελληνικές τηγανητές πατάτες;» προηγείται του «Τι είναι οι έλληνες Θεοί;» που ακολουθεί. Στη συνέχεια έχουμε: «Τι είναι οι ελληνικές και οι λατινικές ρίζες;» (σ.σ.: άγνωστο αν ρωτούν για τις ρίζες της φυλής ή για τις ρίζες των λέξεων), «Τι είναι τα ελληνικά μπαχαρικά;» και «Τι είναι οι ελληνικές πατάτες;» (σ.σ.: ξανά!).
Ομως ο πλανήτης δεν απαρτίζεται μόνο από αγγλόφωνους λαούς. Και καθώς η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο είναι τα Ισπανικά ένα «Por Que Los Griegos…» (σε μετάφραση «Γιατί οι Έλληνες…») δίνει αποτελέσματα πολύ πιο κοντά στο λατινικό ταμπεραμέντο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι ισπανόφωνοι για τους Ελληνες είναι «γιατί σπάνε πιάτα». Ακολουθεί κλασσικά η ερώτηση γιατί οι Ελληνες είναι πολυθεϊστές και στη συνέχεια η απορία γιατί τα ελληνικά κτίρια έχουν τόσες πολλές κολώνες. Και η λίστα συμπληρώνεται από τα «γιατί η Greece ονομάζεται «Hellas» και, τέλος, η ερώτηση -βόμβα: «Ποιος καταλαβαίνει την ελληνική πολιτική;». Αντε τώρα να απαντήσεις…
Οι Γάλλοι πάλι έχουν πολύ πιο πρακτική ερώτηση στην κορυφή της λίστας. «Γιατί οι Έλληνες σπάνε τις πινακίδες τους;» είναι στην κορυφή κάτω από την ερώτηση «Pourquoi les Grecs…» στο google search. Και οι ερωτήσεις που ακολουθούν σύμφωνα με τον γαλλικό τρόπο σκέψης είναι «Γιατί οι Έλληνες είναι πολυθεϊστές;», «Γιατί είναι gay;» (σ.σ.: παράπονα και διαμαρτυρίες στη Google παρακαλώ…), «Γιατί απευθύνονται στον Θεό;» και «Γιατί βρέθηκαν στις αποικίες;».
Παραδόξως και οι Ιταλοί έχουν ένα θέμα με τις ελληνικές αποικίες. «Γιατί οι Ελληνες ίδρυσαν τις αποικίες;» είναι αυτό που οι γείτονες ρωτούν πιο συχνά. Και στη συνέχεια, «Γιατί μισούν τους Ιταλούς;» (σ.σ.: ε, εντάξει οι Ιταλοί είναι κι αυτοί κάπως αυτοαναφορικοί), «Γιατί οι Έλληνες λένε “όπα”;», «Γιατί ήταν αμφιφυλόφιλοι;» (σ.σ.: τουλάχιστον αυτοί δεν είναι τόσο απόλυτοι όσο οι Γάλλοι) και τέλος η έκπληξη: «Γιατί οι Έλληνες φωνάζουν έτσι;». Ναι. Οι Ιταλοί αναρωτιούνται γιατί εμείς φωνάζουμε έτσι! Οι Ιταλοί…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News