378
H Ιζαμπέλ Περόν απευθύνεται στον κόσμο από το μπαλκόνι του πρωθυπουργικού μεγάρου στο Μπουένος Αιρες, 1975 | Keystone/Getty Images/Ideal Images

#2. Ιζαμπέλ Περόν/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2016, 14:29
H Ιζαμπέλ Περόν απευθύνεται στον κόσμο από το μπαλκόνι του πρωθυπουργικού μεγάρου στο Μπουένος Αιρες, 1975
|Keystone/Getty Images/Ideal Images

#2. Ιζαμπέλ Περόν/ Οι γυναίκες που κυβέρνησαν τον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2016, 14:29

Από την Μπεναζίρ Μπούτο και την Γκόλντα Μέιρ έως την Κορασόν Ακίνο και την Τερέζα Μέι είναι δεκάδες οι γυναίκες στη σύγχρονη Ιστορία που ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους – και άρα του πλανήτη. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου – και με την ελπίδα (λόγω Τραμπ) ότι η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών-, εμείς του Protagon Team σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε κάθε ημέρα το πορτρέτο μιας τέτοιας γυναίκας. Όχι για να αναπαράγουμε το στερεότυπο των γυναικών που κυβερνούν σαν άνδρες. Αλλά για να θυμίσουμε ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού.

Η πνευματίστρια που έκλεισε το μάτι στη χούντα

 Η ταυτότητα: Πρόεδρος της Αργεντινής από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάρτιο του 1976. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1931. Τρίτη σύζυγος του προέδρου Χουάν Περόν.

GettyImages-3361395
Η Ιζαμπέλ Περόν δίπλα στο σύζυγο της και τότε πρωθυπουργό, Χουάν Περόν, το 1962 (Keystone/Getty Images/Ideal Images)

Το πορτρέτο: Εντάξει, δεν έλαμψε σαν την θρυλική Εβίτα. Αντίθετα όμως από τη δεύτερη σύζυγο του Χουάν Περόν, η τρίτη κυβέρνησε την Αργεντινή επί 632 ημέρες. Το όνομά της είναι Μαρία Εστέλα Μαρτίνεζ ντε Περόν, αλλά οι Αργεντινοί την έμαθαν ως «Ιζαμπελίτα». Ηταν ο Περόν που την υπέδειξε ως αντιπρόεδρό του με σκοπό να τον διαδεχτεί μετά τον θάνατό του. Ισως, λένε οι σήμερα ιστορικοί, ήταν το μεγαλύτερο λάθος του στρατηγού.

Πρώην χορεύτρια, παθιασμένη με τον πνευματισμό, χωρίς καμία προετοιμασία, η Ιζαμπελίτα έγινε τη πρώτη πρόεδρος στην ιστορία της Αργεντινής την 1η Ιουλίου του 1974. Αλλά η προεδρία της αποδείχθηκε καταστροφική: η Ιζαμπελίτα έκλεισε αμέσως το μάτι στις παρακρατικές ομάδες θανάτου που κυνηγούσαν τους αριστερούς. Ακόμη κι έτσι όμως δεν θα μπορέσει να αποφύγει το στρατιωτικό πραξικόπημα του Βιντέλα. Η χούντα την θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό επί μια πενταετία πριν την αφήσει να φύγει για την Ισπανία όπου ζει έως σήμερα.

Alfonsin_e_Isabelita
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν καλωσορίζει την «Ιζαμπελίτα» μετά την εξορία της, 1984 (Wikipedia)

Στη χώρα της Ιβηρικής συνελήφθη για ένα μικρό διάστημα το 2007 έπειτα από αίτημα έκδοσής των αρχών της Αργεντινής για τη σχέση της με την εξαφάνιση περισσότερων από 500 πολιτών της χώρας της την εποχή της προεδρίας της. Την έκδοση την απέφυγε τελικά. Αλλά έτσι κι αλλιώς όπερα δεν έγινε ποτέ.

Αύριο: Ιντιρα Γκάντι

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...