Η Repubblica για τη σχέση της κοσμολογίας με την εξέλιξη των ειδών στη Γη / Οι NYT για την ερώτηση που δεν έγινε στις τηλεοπτικές μονομαχίες Χίλαρι – Τραμπ / Το BBC για τη ζωή σε έναν άλλο πλανήτη (και δεν είναι ο Αρης) / Και οι FT…
  • La Repubblica

    Πώς η σκοτεινή ύλη εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

    Η σκοτεινή ύλη και οι δεινόσαυροι είναι θεωρητικά δυο πράγματα που βρίσκονται στους αντίποδες της επιστήμης – η πρώτη έχει να κάνει με την κοσμολογία, οι δεύτεροι με την εξέλιξη των ειδών στη Γη. Αν όμως σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο; Ή αν, ακόμη περισσότερο, συνδέονται με μια σχέση αιτίου και αιτιατού; Οπως φαίνεται, μπορεί να συμβαίνει αυτό το τελευταίο. Και η εξαφάνιση των δεινοσαύρων να οφείλεται στη σκοτεινή ύλη.

    Αυτή είναι μια νέα υπόθεση για ένα είδος που έως τώρα οι ειδικοί έλεγαν ότι μπορεί να εξαφανίστηκε από κάποιον μετεωρίτη. Ωραία, αλλά πώς έφτασε αυτός στη Γη; Αυτό το κουβάρι ξετυλίγει η Λίζα Ραντάλ, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και πρώτη γυναίκα που πήρε την έδρα της Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο ΜΙΤ της Βοστώνης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η Repubblica που μίλησε μαζί της, θεωρείται σταρ – μάλλον και γιατί δεν αρνείται μια εμφάνιση στις σελίδες της Vogue ή σε επιτυχημένες κωμικές σειρές της τηλεόρασης όπως το The Bing Bang Theory.

    «Ξέρουμε ότι η σκοτεινή ύλη αντιπροσωπεύει το 85% της ύλης του Σύμπαντος» λέει στην ιταλική εφημερίδα με αφορμή της έκδοσης στην Ιταλία του βιβλίου της «Η σκοτεινή ύλη και οι δεινόσαυροι». «Αλλά δεν την βλέπουμε επειδή είναι “φωτοευαίσθητη”. Οπως και η κανονική ύλη, όμως, κάνει αισθητή την παρουσία τη μέσω της δύναμης της βαρύτητας». Και πώς λοιπόν επέδρασε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων; «Είναι πολύ πιθανό να προκάλεσε την εκτροπή κάποιου από τους αστεροειδείς που περιβάλλουν το ηλιακό μας σύστημα με αποτέλεσμα αυτός ο τελευταίος να τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Το αποτέλεσμα ήταν η εξαφάνιση των δεινοσαύρων αλλά και η διάχυση των θηλαστικών».

    Οι δεινόσαυροι δεν ζουν πια ανάμεσά μας. Αλλά όπως φαίνεται ζει η σκοτεινή ύλη.

    [Φωτο: Τουλάχιστον στο Jurassic Park του Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν έχει ούτε μετεωρίτες ούτε σκοτεινή ύλη. Πηγή: www.jurassicpark.com]
  • The New York Times

    Γιατί ούτε μισή ερώτηση για το κλίμα στα ντιμπέιτ;

    Μπορεί να φταίει η ζέστη κάτω από τους προβολείς. Ή ότι το θέμα έχει παγώσει κάπως τώρα τελευταία. Οποια και να είναι η αιτία, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Λέονχαρντ στους Νew York Times, το γεγονός είναι ένα: στις τέσσερις τηλεοπτικές μονομαχίες (συμπεριλαμβανομένης και αυτής ανάμεσα στους υποψήφιους αντιπροέδρους), δεν τέθηκε ούτε μια τόσο δα ερώτηση για τη μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο: την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Συμπέρασμα; Πάρα το γεγονός ότι οι συντονιστές στάθηκαν γενικά στο ύψος των περιστάσεων, η απουσία μιας τέτοιας ερώτησης συνιστά «αποτυχία για τη δημοσιογραφία». Κι όμως. Θα αρκούσε μια ματιά στο μετεωρολογικό δελτίο για να ενεργοποιήσει τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά. Γιατί εκεί μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει και ο πιο άπειρος δημοσιογράφος ότι στις τρεις εβδομάδες των ντιμπέιτ καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασιών σε τουλάχιστον 34 πολιτείες των ΗΠΑ.

    Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί για το θέμα: Η κλιματική αλλαγή, έχει πει, είναι «απάτη των Κινέζων». Ε ρε, τι χάσαμε.

    [Φωτο: Ακόμη και οι σέλφι βρήκαν τη θέση τους στα ντιμπέιτ. Όχι όμως και το κλίμα. Πηγή: Josh Haner/The New York Times]
  • BBC

    Κι αν στην Αφροδίτη είναι καλύτερα από τον Αρη;

    Εντάξει, η όξινη βροχή μπορεί να σου κάψει το δέρμα και τα κόκαλα. Κι όμως. Το μέρος είναι ιδανικό για να ζήσεις εσύ και να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Εδώ στη Γη; Οχι, στο Διάστημα. Στον Αρη; Οχι, στην Αφροδίτη. Αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός προορισμός για τους μελλοντικούς εποίκους του διαστήματος. Μα γιατί; Οι ειδικοί επιμένουν στο BBC, οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες απ’ ό,τι στον Κόκκινο Πλανήτη. Με κάποια μικρή διαφορά: «Η Αφροδίτη έχει μια κάποια επιφανειακή ομοιότητα με τη Γη. Αλλά η ατμόσφαιρα εκεί είναι 90 φορές πιο λεπτή από τη γήινη, ενώ αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και περιβάλλεται από καθαρό θειικό οξύ».

    Δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης. Γιατί η πυκνή ατμόσφαιρα λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, αντίθετα με τον Αρη που θα εξέθετε τους κατοίκους του όχι μόνο στον κίνδυνο της ακτινοβολίας, αλλά και το απύθμενο κρύο. Βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα ότι η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι το πιο ζεστό μέρος του ηλιακού συστήματος – τόσο ζεστό ώστε είναι ικανό να λιώσει και να ενώσει τον ψευδάργυρο με τον μόλυβδο. Κι έπειτα η ατμοσφαιρική πίεση είναι ίση με αυτή που ασκείται στους ωκεανούς σε βάθος ενός χιλιομέτρου – κάτι που σημαίνει ότι θα διαλυόταν ακόμη και ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

    Και τότε πώς επιζεί κανείς εκεί πάνω; Το μυστικό, επιμένουν οι ειδικοί, είναι να αποφύγεις την επιφάνεια και να φτιάξεις «αεροστατικές αποικίες», η διάμετρος των οποίων θα φτάνει ακόμη και το ένα χιλιόμετρο ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες άτομα.

    Ωραία, να πάνε. Αλλά πού και πού ας ρίχνουν καμιά ματιά στα ηφαίστεια που βράζουν από κάτω τους…

    [Φωτό: Από μακριά δεν μοιάζει και τόσο άσχημα. Πηγή: pics-about-space.com]

     

  • Financial Times

    Η απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του Airbnb

    Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Η ώρα πάντως έχει φτάσει: Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υπογράψει η όχι έως την ερχόμενη εβδομάδα. Οπου και να γύρει η ζυγαριά, ο κυβερνήτης θα γράψει ιστορία. Κι αν η απόφαση είναι να τεθεί εκτός νόμου το Airbnb τότε θα μιλάμε για ιστορικό γεγονός με συνέπειες.

    Οι FT υπενθυμίζουν ότι οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν ήδη δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμο έως και 7.500 δολάρια σε όποιον νοικιάσει το σπίτι του μέσω του Airbnb χωρίς να το δηλώσει. Το οποίο με τη σειρά του προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να αποφύγει το μοιραίο: από την υπόσχεση ότι θα αλλάξει το σύστημα εγγραφής, ώστε να μην μπορεί να νοικιάζουν οι ιδιοκτήτες πάνω από ένα σπίτι έως την πρόθεσή του να πληρώσει 90 εκατομμύρια δολάρια φόρους μόνο για το 2016.

    Η αξία του Airbnb, ενός από τα μεγαλύτερα success story της Σίλικον Βάλεϊ, εκτιμάται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Τι θα σηματοδοτούσε η απαγόρευση στη Νέα Υόρκη; Την έξοδο από μια μεγάλη αγορά και την ενίσχυση μιας τάσης που παρατηρείται σε όλο και πιο πολλές πόλεις του κόσμου – από το Βερολίνο ως το Σαν Φρανσίσκο όπου γεννήθηκε η επιχείρηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο εισόδου του Airbnb στο χρηματιστήριο.

    Εξ ου και η έκκληση του μάνατζερ του Airbnb Κρις Λίχεϊν: «Ο Κουόμο δεν πρέπει να λυγίσει στο λόμπι των ξενοδόχων και να θέσει βέτο στο νόμο». Η απάντηση του κυβερνήτη θα δοθεί σε λίγες ημέρες.

    [Φωτό: Airbnb: Ονειρο ήταν και πάει; Πηγή: www.airbnb.com ]



text
  • Happy Thanksgiving, πατριώτες!


    28 Νοεμβρίου 2024, 07:14