Σχεδόν προδιαγεγραμμένο δείχνει το αδιέξοδο για την προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα γύρω από τη διαδικασία, δεδομένης της αρνητικής στάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε θέσει ως προϋπόθεση να αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές συχνότητες, επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο από την πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, να φέρει στη Βουλή τροπολογία η οποία, εκτός των άλλων, προβλέπει τη μεταφορά από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης της αρμοδιότητας να ελέγξει τη συμμόρφωση των καναλιών που εξασφάλισαν άδεια, με τις προβλέψεις του νόμου για το προσωπικό και τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν.
Για «ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς» κατηγόρησε τη ΝΔ το Μαξίμου, επικρίνοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. «Είτε δια του γραφείου Τύπου της, είτε με δηλώσεις των στελεχών της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία διακηρύσσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος 4339/2015», επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.
Καταλόγιζει ακόμη στη ΝΔ ότι «εκμεταλλεύεται» τη συνταγματική απαίτηση, που προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου να μπλοκάρει την συγκρότηση του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, «το θεσμικό ατόπημα» της ΝΔ είναι διπλό, «καθώς υιοθετεί την τακτική αυτή, προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Καλεί, τέλος, τη ΝΔ να σταματήσει «αυτόν το ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο όσο είναι ακόμα καιρός και να αναλάβει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις, ως αξιωματική αντιπολίτευση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας».
Απαντώντας μέσω του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συζητήσει με την κυβέρνηση που διέλυσε το ΕΣΡ. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στη ΝΔ για το «μαύρο» στα κανάλια, τη στιγμή που αυτό ήταν δικό της «σχέδιο» και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
«Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στο ΕΣΡ, άρα ΕΣΡ δεν υπάρχει», δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αδωνις Γεωργιάδης.
«Η ΝΔ δεν θα νομιμοποιήσει μια διαδικασία αντισυνταγματική, ένα λαβωμένο και αποστεωμένο ΕΣΡ καθώς δεν έχει αρμοδιότητες. Δεν έχει νόημα. Αν θέλει η κυβέρνηση ας πει ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και αύριο πρωί θα συγκροτηθεί το ΕΣΡ», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», με αφορμή την αυριανή διάσκεψη.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ιδρυμα και Καινοτομίας, στο οποίο είχε ενταχθεί η τροπολογία Παππά για το κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «υπαρξιακό πρόβλημα» και καταβάλλει μια «γιγαντιαία απεγνωσμένη προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους και στοχοποίησης δικαστών, με παραβίαση του πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».
Εκανε επίσης λόγο για μείζον θέμα θεσμικής εκτροπής. «Κάτω τα χέρια από την Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς, πάνω στους οποίους θεμελιώνεται το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «το αυτόματο κλείσιμο μη αδειοδοτημένων καναλιών, προσβάλει το ΣτΕ και συνιστά ομολογία ότι η αρμοδιότητα ανήκε στο ΕΣΡ και κακώς υπεξαιρέθηκε από τον υπουργό Επικρατείας».
Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη στάση τους στο θέμα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών άσκησε το πρωί της Τρίτης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». «Η διάσκεψη των προέδρων χρειάζεται τα 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Υπάρχει δυστυχώς αρνητική στάση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», σημείωσε, τονίζοντας ότι αφενός «ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει μέσω τροπολογιών, όπως αυτή που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής, τροπολογίας που συνιστά ουσιαστικά θεσμική εκτροπή» και αφετέρου «η ΝΔ έχει μία στείρα άρνηση, η οποία λέει ότι με κανέναν τρόπο δεν θα συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ».
Το Ποτάμι πρότεινε χθες, Δευτέρα, «κυβέρνηση και αντιπολίτευση να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ δεσμευόμενοι παράλληλα ότι, όποια κι αν είναι αυτή, θα γίνει σεβαστή και στη συνέχεια όλοι μαζί, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, να συμβάλουμε από κοινού στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News