Τέσσερις επιστολές στο ΝΥΤ Magazine για μια σπουδαία γυναίκα / Ενας συγγραφέας στη Repubblica για τη ζωή υπό αστυνομική προστασία / To Spiegel για τον επιστήμονα που πολλοί συνάδελφοί του θεωρούν τρελό / Και η Corriere Della Sera…
  • New York Times Magazine

    «Στην πρώτη κυρία με αγάπη»: Ενα τρυφερό αντίο στη Μισέλ

    Η συγγραφέας Τσιμαμάντα Αντίτσι. Η δόξα του φεμινισμού Γκλόρια Στάινεμ. Η ηθοποιός Ρασίντα Τζόουνς. Και ο πρώην διευθυντής του Newsweek, Τζον Μέκαμ. Τέσσερα πρόσωπα, τέσσερις επιστολές για ένα ευχαριστώ στη Μισέλ Ομπάμα μέσα από τις σελίδες του New York Times Magazine. Οι επιστολές έχουν κοινό τίτλο – «Στην πρώτη κυρία με αγάπη». Κι εκεί οι υπογράφοντες αναγνωρίζουν ότι σε αυτά τα οκτώ χρόνια η Μισέλ έκανε κυρίως ένα πράγμα: εργάστηκε σκληρά και αθόρυβα για να αλλάξει την ιστορία της χώρας της.

    Αξίζει να διαβάσει κανείς αυτές τις τέσσερις επιστολές. Στο μεταξύ, πάρτε μια γεύση από το «ευχαριστώ» της Τσιμαμάντα Αντίτσι (στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει βιβλία της από τις εκδόσεις Ψυχογιός): «Η Μισέλ υπέστη τα πάντα: προσβολές, τόσο κατά πρόσωπο όσο και αυτές που πλασάρονται ως αστεία, πικρόχολα σχόλια, κατηγορίες για σκάνδαλα, αμφισβήτηση, έλλειψη σεβασμού. Τα αντιμετώπισε όλα αυτά βγαίνοντας κάποιες φορές πληγωμένη από τη μάχη. Παρέμεινε όμως πάντα ο εαυτός της. Κατάλαβα πως, αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να φανεί, η Μισέλ δεν περίμενε απλά να περάσουν γρήγορα αυτά τα οκτώ χρόνια. Αλλά δούλεψε βήμα – βήμα».

    Δεν λείπει ήδη μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα. Λείπει και η Μισέλ.

    [Φωτογραφία: Η Μισέλ Ομπάμα παρουσιάζοντας την εκδήλωση «Broadway Shines a Light on Girls’ Education» τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Μανχάταν (REUTERS/Andrew Kelly)]
  • La Repubblica

    Ρομπέρτο Σαβιάνο: «Καταραμένοι μπάσταρδοι, είμαι ακόμα ζωντανός!»

    «Υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν τα συνηθίζεις ποτέ. Ενα από αυτά είναι οι σωματοφύλακες. Ενα πρωί δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον τότε αρχηγό των καραμπινιέρων Τσίρο Λα Βόλα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του. Προσπαθούσε να μην με τρομάξει, να δώσει μια τεχνική χροιά στη συζήτηση. Η φωνή του όμως μαρτυρούσε ανησυχία. Στο τέλος μου είπε ότι θα πρέπει να τεθώ υπό αστυνομική προστασία. Οταν ήρθαν να με πάρουν, ρώτησα: “Μα για πόσο;”. Ενας αστυνομικός απάντησε: “Πιστεύω για λίγες ημέρες”. Πέρασαν δέκα χρόνια».

    Αυτή είναι η εισαγωγή του άρθρου που έγραψε στη Repubblica ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο προγραμμένος από τη Μαφία συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Γόμορρα», για αυτήν την επέτειο των δέκα χρόνων αστυνομικής προστασίας.

    Κάποια στιγμή, λέει, λύγισε. Θα ήθελε να μην είχε γράψει το «Γόμορρα», να μην έχει γράψει κανένα άρθρο, να ζει σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Αλλά δεν μπορεί να μην εκφράσει την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τον προστατεύουν μέρα νύχτα θέτοντας σε κίνδυνο και τη δική τους ζωή. Και δεν μπορεί να μην φωνάξει κάτι στους διώκτες του με όλη του τη δύναμη: «Καταραμένοι μπάσταρδοι, δεν με νικήσατε. Είμαι ακόμα ζωντανός!».

    [Φωτογραφία: ο ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο]
  • Der Spiegel (έκδοση με συνδρομή)

    Πραγματικότητα ή φαντασίωση η πρώτη μεταμόσχευση εγκεφάλου;

    Οι συνάδελφοί του τον έχουν για τρελό. Ή έστω για τον πιο παράτολμο γιατρό στην υφήλιο αυτή τη στιγμή. Ο ιταλός νευροχειρούργος Σέρτζιο Καναβέρο έχει δηλώσει ότι στο τέλος του 2017 θα κάνει μια ιατρική επέμβαση που προκαλεί ρίγη σε κάθε επιτροπή ιατρικής δεοντολογίας στον κόσμο: μεταμόσχευση εγκεφάλου. Η είδηση γράφτηκε για πρώτη φορά από το βρετανικό περιοδικό New Scientist στις αρχές του 2015. Λίγο καιρό αργότερα, ο Σέρτζιο Καναβέρο έχασε τη θέση που κατείχε επί 22 χρόνια σε ένα νοσοκομείο του Τορίνο. Ο ίδιος λέει ότι αυτό καθόλου δεν τον απασχολεί. Παραμένει σταθερά προσηλωμένος στο σχέδιό του.

    Η δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel συνάντησε τον 51χρονο γιατρό στη Ρώμη. «Στόχος μου είναι η αθανασία. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρω» λέει. Και πώς; Προς το παρόν μόνο αυτός το ξέρει. Υποστηρίζει, πάντως, ότι τα πειράματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής σε πιθήκους και ποντίκια στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Ο Καναβέρο έχει τώρα βρει και τον άνθρωπο που είναι διατεθειμένος να ξαπλώσει στο χειρουργικό του τραπέζι. Πρόκειται για τον Βάλερι Σπιριντόνοφ, έναν 30χρονο Ρώσο που πάσχει από μια σπάνια εκφυλιστική ασθένεια μυϊκής ατροφίας. Ο ασθενής ψάχνει ένα σώμα. Και ο γιατρός είναι έτοιμος να του προσφέρει για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό τους τον επόμενο χρόνο. Πραγματικότητα ή φαντασίωση;

     [Φωτογραφία: ο νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο όπως πόζαρε για τον φακό του Der Spiegel]
  • Corriere della Sera

    Οι Κινέζοι αγοράζουν το Χόλιγουντ για να εξαφανίσουν τους κακούς τους

    Δεν έχει και τόση σημασία πώς λέγεται ο «Αρειανός» στα κινέζικα – η ταινία με τον Ματ Ντέιμον που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Διάσωση». Σημασία έχει ότι στην κινεζική βερσιόν τον αστροναύτη που υποδύεται ο αμερικανός σταρ δεν τον έσωσαν (κυρίως) οι Αμερικανοί με τη (μικρή) βοήθεια των Κινέζων αλλά οι Κινέζοι μόνοι τους. Το αυτό και στο Gravity: Η Σάντρα Μπούλοκ σώθηκε από τους κινέζους κοσμοναύτες και την πολύτιμη βοήθειά τους. Οσο για εκείνη την (πολύ χουλιγουντιανή) ταινία με κάτι κακούς βορειοκορεάτες που εισβάλουν στον Λευκό Οίκο και συλλαμβάνουν τον πρόεδρο όμηρο, στην αρχική εκδοχή είχαν στο πλευρό τους και κάτι κινέζους συντρόφους. Αλλά όπως γράφει η Corriere della Sera, η αγορά κάποιων στούντιο ήταν αρκετή για να σβηστούν οι κακοί Κινέζοι από τον χάρτη.

    Κάπως έτσι έγινε και με τον «Παγκόσμιο Πόλεμο Z», την ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ. Τα ζόμπι που εμφανίζονται κανονικά από μια τρύπα στις εσχατιές της Κίνας, άλλαξαν γεωγραφική προέλευση στην κινεζική εκδοχή για να σκάσουν μύτη από το ρωσικό υπέδαφος. Και ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει τον ιό; Μα φυσικά ένας εξαιρετικός κινέζος επιστήμονας. Εχει κι άλλο: Στο «Iron Man 3» προστέθηκε μια σκηνή με την κινέζα σταρ Φαν Μπίνγκμπιν, ενώ στο «Skyfall» αφαιρέθηκε η σκηνή με τον Κινέζο που σκοτώνεται στη Σαγκάη, καθώς και η σκηνή με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ όπου αποκαλύπτει ότι είχε προδοθεί στο Χονγκ Κονγκ και βασανιστεί αγρίως από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

    Υπάρχουν πάντως και κάποιοι στο Χόλιγουντ που διαμαρτύρονται. Πώς; Ακούστε πώς εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ένας κάποιος Ρικ Μπέρμαν: «Οι κομουνιστές κατακτούν τον κινηματογράφο μας». Μα τι νομίζει, ότι παίζει σε ψυχρομοπολεμική ταινία;

     [Φωτογραφία: Η κινεζική αφίσα της «Διάσωσης» με τον Ματ Ντέιμον]



text
  • Στάζουν σταθμοί του μετρό. Τα δάκρυα συγκίνησης των Θεσσαλονικιών είναι


    30 Νοεμβρίου 2024, 22:08