Τα μνημόνια τα τραβάει ο οργανισμός μας. Αυτή η «Επιτροπή Εξομάλυνσης» που μας φόρεσε η FIFA, δεν είναι παρά μια διεθνής επιτήρηση (και) στο ποδόσφαιρο. Οπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με την οικονομία και τη χώρα ολόκληρη, οι ξένοι θα μας λένε τι, πώς και πότε θα κάνουμε. Οι ξένοι των μεγάλων σκανδάλων. Αν και ακόμη ακούγονται στ’ αυτιά μας τα «κλικ» από τις χειροπέδες που περάστηκαν σε ανώτατους αξιωματούχους της, η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία έρχεται να μας επιβάλει τάξη και ηθική.
Το μέτρο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2008 στο Ελ Σαλβαδόρ. Επειτα στις Μαλδίβες, την Ταϊλάνδη, το Μπενίν, το Κουβέιτ, την Γκάμπια, το Τόγκο, τα Νησιά Σολομώντα και τη Σουαζιλάνδη. Με μικρές παραλλαγές. Από την Παρασκευή το όνομα της Ελλάδας προστέθηκε σε αυτή τη λίστα της ντροπής.
Στην Ευρώπη είμαστε οι δεύτεροι που λανσάρουμε αυτό το μοντελάκι. Προηγήθηκε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προσεχής αντίπαλός μας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018. Η προσωρινή διοίκηση (με πρόεδρο τον Ιβιτσα Οσιμ και μέλος τον Ντούσαν Μπάγεβιτς) διορίστηκε το 2011 με ορίζοντα λίγων μηνών, όμως… κατσικώθηκε επί ενάμισι χρόνο. Το πρόβλημα στη βοσνιακή ομοσπονδία ήταν ο «εμφύλιος» ανάμεσα σε τρεις προέδρους: έναν Βόσνιο σερβικής καταγωγής, έναν Βόσνιο κροατικής καταγωγής και έναν μουσουλμάνο Βόσνιο.
Αργεντινή: 38+38=75…
Το τελευταίο ποδοσφαιρικό μνημόνιο είχε επιβληθεί, πριν από μερικούς μήνες, στην Αργεντινή. Οταν ο Χούλιο Κροντόνα, ο οποίος διοικούσε την αργεντίνικη ομοσπονδία επί 35 συναπτά έτη, απεβίωσε -το 2014-, προκηρύχθηκαν εκλογές. Εγιναν στην ώρα τους, το 2015, όμως υπήρξε ένα… προβληματάκι: οι δύο υποψήφιοι, ο Λουίς Σεγούρα (παράγοντας καριέρας) και ο Μαρσέλο Τινέλι (ιδιοκτήτης καναλιού και τηλεπαρουσιαστής) συγκέντρωσαν από 38 ψήφους, παρότι οι εκλέκτορες ήταν 75.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι παρεμβάσεις της FIFA οφείλονταν, είτε σε κρούσματα διαφθοράς, είτε σε παρατράγουδα γύρω από την εκλογή νέας διοίκησης. Δόξα τω Θεώ, στην ΕΠΟ έχουμε και από τα δύο. Αυτό που προκαλεί απορία -και καχυποψία- είναι η στιγμή που διάλεξε για να μας… εξομαλύνει.
Αν το πρόβλημά της είναι η διαφθορά, άργησε μερικά χρόνια. Οι ύποπτοι αγώνες «σφυρίζουν» από το 2010 – η ίδια η UEFA μάς βομβάρδιζε με τους σχετικούς φακέλους. Το 2011 έσκασε το πρώτο «Koriopolis», με συλλήψεις, προφυλακίσεις και 83 ποινικές διώξεις (που στην πορεία έγιναν 180). Την ίδια χρονιά αποκαλύφθηκε οτι σχεδόν οι μισές ΠΑΕ έκαναν τη… δουλειά τους με πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες. Το 2012, το σκάνδαλο με τους κατά παραγγελία πίνακες διαιτησίας προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.
2014: το δεύτερο «Koriopolis»
Το 2014 ήρθε το δεύτερο «Koriopolis», και η δικαστική έρευνα αποφάνθηκε ότι υπάρχει «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, με δεκάδες κατηγορούμενους. Πριν από αρκετό καιρό μάθαμε για το «σκάνδαλο της κάρτας υγείας», με τα μισά στελέχη της ΕΠΟ να είναι μπλεγμένα. Και, στα ενδιάμεσα, ανατινάχτηκε ο φούρνος ενός ρέφερι, ο Κύρος Βασσάρας δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση, ενώ διαιτητές, παράγοντες και δημοσιογράφοι έπεφταν συχνά πάνω σε «φουσκωτούς».
Αν, πάλι, το πρόβλημα της FIFA είναι οι «ομορφιές» που στην ΕΠΟ δεν λείπουν από καμία εκλογική διαδικασία, έπρεπε να έχει συγκινηθεί εδώ και 20 χρόνια. Με τις θρυλικές εκλογές της Αλεξανδρούπολης, το 1997, όπου ο ένας από τους δυο υποψήφιους δεν κατάφερε -καν- να φτάσει στην κάλπη. Γιατί τώρα;
Προσέξτε το τάιμινγκ: Στις 14 Οκτωβρίου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ θα εξέλεγε την «Εκλογική Επιτροπή». Οι 32 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων -οι οποίες προχθές υπέγραψαν κοινή διακήρυξη- θα έβαζαν τέλος στο παλιό, αμαρτωλό καθεστώς, αλλά και στα όνειρα των επιγόνων του Γκιρτζίκη να κερδίσουν τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου. Την εξέλιξη αυτή τη φρέναρε η προσφυγή του -γνωστού και μη εξαιρετέου- Βίκτωρα Μητρόπουλου για αναβολή των εκλογών. Και της τράβηξε χειρόφρενο η παρέμβαση της FIFA.
Το ποιον βολεύει η ματαίωση της… απολύμανσης, είναι αυτονόητο: τις κατσαρίδες. Για όποιον αναρωτιέται -ακόμη- ποιος ωφελείται από αυτή την ανατροπή, υπάρχει η ομολογία του Β. Μητρόπουλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στον Arena FM): «Εμένα με καθοδήγησε η ΕΠΟ».
Ο μισός ποινικός κώδικας
Στις 27 Οκτωβρίου δεν θα είχε μείνει… ρουθούνι από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αλλά η FIFA τους χάρισε τη ζωή. Επειδή -δυστυχώς- η σημερινή αντιπολίτευση (και βέβαιη νικήτρια των εκλογών) έχει ανεβάσει στο άρμα της (και) πρόσωπα που κατηγορούνται για τον μισό ποινικό κώδικα. Μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες περί χρηματισμών, μπράβων και πακιστανικών κινητών, αλλά και την κυνική παραδοχή -από τηλεοράσεως- του Β. Μητρόπουλου ότι ο αδερφός του (ο παραγκάρχης Θωμάς) δουλεύει για την παράταξη Γραμμένου, ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να μη γίνουν τώρα οι εκλογές. Η ματαίωσή τους από τον ίδιο θα ήταν πραξικόπημα κατά του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ. Ετσι, έπρεπε να το κάνει η FIFA.
Στη λογική της προστασίας του υπέρτερου αγαθού (ή συμφέροντος) -που είναι η μακροπρόθεσμη ομαλότητα στο ποδόσφαιρο- η «Επιτροπή Εξομάλυνσης» θα συντηρήσει, προσωρινά, την ανωμαλία. Οπως προειδοποίησε ο επιτετραμμένος της FIFA στην Αθήνα, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, θα απαιτηθούν δυο τρεις εβδομάδες για τη συγκρότηση της διοικούσας επιτροπής. Μέχρι τότε, κουμάντο στην ΕΠΟ θα κάνει η παλιά Εκτελεστική Επιτροπή, δηλαδή το «σύστημα». Σε ένα χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει τα ντέρμπι Ολυμπιακος-ΠΑΟΚ (23 Οκτωβρίου) και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (6 Νοεμβρίου).
Το νταραβέρι και το… Λύκειο Ελληνίδων
Εννοείται πως στην επιλογή των προσώπων για την «Επιτροπή Εξομάλυνσης» θα έχει τον πρώτο λόγο ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο άνθρωπος που διόρισε επιδιαιτητή τον Βασσάρα, ο οποίος -πριν φύγει- φρόντισε να ανοίξει την πόρτα στους χιλιοτραγουδισμένους διαιτητές των σκανδάλων.
Ο απώτερος στόχος είναι, οι αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ να γίνουν -όποτε- με ένα νέο εκλογικό σύστημα. Να μην ψηφίζουν οι 181 σημερινοί εκλέκτορες, αλλά 480 (ένας ανά δέκα σωματεία) ή τα 4.800 σωματεία απευθείας. Αλλά, με τον Θωμά πάντα έτοιμο να διδάξει πώς γίνεται το νταραβέρι και τους μεγαλοπαράγοντες πρόθυμους να πληρώσουν για να μάθουν, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Εκτός κι αν το ΔΣ της ΕΠΟ εκλέγεται από το Λύκειο των Ελληνίδων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News